Velika izložba slavne slikarice

Velika izložba slavne slikarice

U torinskoj Palazzo Chiablese otvara se 19. ožujka 2015. velika izložba radova slikarice Tamare de Lempicke. Radi se o izložbi radova pripadnice art deco pokreta koja je tijekom svog umjetničkog i profesionalnog stvaralaštva postala slavna zvijezda.

tamara de lempicka post2

Jedna je od najutjecajnijih umjetnica razdoblja art decoa. Rođena je kao Maria Gorska u Poljskoj. Nakon razvoda roditelja, njezin odgoj preuzela je baka te ju je maksimalno razmazila s putovanjima i luksuznom odjećom. Do svoje četrnaeste godine života, okružena luksuzom i bogatstvom, imala je jasnu sliku kakav život želi živjeti. Sa šesnaest godina udala se za odvjetnika Taduesza Lempickog. Godinu dana kasnije, Lempicki je uhićen i Tamara ga je uspjela osloboditi upotrijebivši svoj izgled i šarm. Pobjegli su u Pariz i od tada njezin fantastičan život počinje. Od tog trenutka zove se Tamara de Lempicka, studira umjetnost i radi danonoćno. Postala je dobro poznata portretistica u art deco maniri. Njezina umjetnost omogućila joj je društveni položaj, prihvaćenost od kritike i financijsku sigurnost.

tamara de lempicka post

Tijekom Drugog svjetskog rata otišla je u Ameriku, preudala se i postala omiljena likovna umjetnica holivudskih zvijezda. Po završetku rata je nanovo otvorila studio u Parizu. No, nakon rata opao je interes za njezinom umjetnošću i tek joj je krajem 60-ih napravljena retrospektivna izložba u Galerie du Luxembourg. Opet je rastao interes za art decoom pa je tako i porastao interes za Tamarinom umjetnošću. Pred kraj života odselila se u Meksiko gdje je provela sve godine do svoje smrti 18. ožujka 1980.

tamara de lempicka post3

Trideset i peta godišnjica njezine smrti obilježava se velikom izložbom u Palazzo Chiablese u Torinu koja je zatvorena za javnost, osim za specijalne prilike kao što je ova. Izložba je otvorena do 30. kolovoza 2015. Informacije o posjeti možete saznati na delempicka.org.

Foto: delempicka.org

Učitati još
Zatvori