Film Rajka Grlića osvojio još jednu glavnu nagradu

ustav_2

Filmski festival SEANEMA

Na netom zatvorenom trećem filmskom festivalu SEANEMA u Ulcinju u Crnoj Gori, žiri je glavnom Nagradom za najbolji film nagradio film Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“ u kategoriji dugometražnih igranih filmova. Članovi žirija Fatos Berisha, Pavle Simonović i Dafina Halili nagradu su obrazložili riječima: „Za snažan filmski izričaj, kompleksnu priču koja se nosi s pitanjima prošlosti i sadašnjosti, ljubavi i mržnjom, i borbom za prihvaćanje različitosti, žiri je jednoglasno odlučio Nagradu za najbolji film uručiti hrvatskom filmu „Ustav Republike Hrvatske“ redatelja Rajka Grlića“.

Zadnjeg dana kolovoza zatvoreni su i 52. po redu Filmski susreti u Nišu gdje je Grand Prix „Naisa“ za najbolje glumačko ostvarenje dobio Nebojša Glogovac za glavnu ulogu u istom filmu koji je nagradu primio osobno. Za ulogu Vjekoslava Kralja, Nebojša Glogovac je među ostalim već nagrađen u Lecceu u Italiji kao i na Pula Film Festivalu Zlatnom Arenom.

ustav-republike-hrvatske-7

Ustav Republike Hrvatske kandidat za europskog Oscara

Europska filmska akademija uvrstila je „Ustav Republike Hrvatske“ među 51 najbolji europski film čime je postao kandidat za europskog Oscara. Film je međunarodnu premijeru imao u Montrealu 2016. gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas. Uslijedio je niz predstavljanja i nagrada na festivalima diljem svijeta: na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari film je nagrađen nagradom Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, na European Film Festival u Lecceu uz nagradu za najboljeg glumca, dobio je nagradu i za najbolji scenarij te nagradu publike; potom na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu nagrađeni su glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović. Na Pulskom fimskom festivalu, „Ustavu Republike Hrvatske“ pripale su četiri Zlatne Arene – za scenarij, za spomenutu najbolju mušku ulogu, najbolju sporednu mušku ulogu, za kameru te Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film koji dodjeljuje FEDEORA- Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana. “Ustav Republike Hrvatske” moći će se krajem godine pogledati u kino-dvoranama diljem SAD-a krajem godine u distirbuciji Synergetic Distribution iz Los Angelesa, čime se svrstao među rijetke hrvatske filmove s redovnom kino-distribucijom na području SAD-a.

Autorsku ekipu filma zaslužnu za njegov uspjeh čine scenarist Ante Tomić, koji scenarij potpisuje zajedno s Rajkom Grlićem, direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel. U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se spomenuti Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković i Dejan Aćimović te Božidar Smiljanić. Producent je Ivan Maloča, izvršna producentica Maja Vukić, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.

Foto: promo

0