Uskoro se u Dubrovniku otvara izložba “Lapis lazuli” slikarice Nikoline Šimunović

Uskoro se u Dubrovniku otvara izložba “Lapis lazuli” slikarice Nikoline Šimunović

27. svibnja 2021. u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, javnosti će se predstaviti izložba “Lapis lazuli” slikarice Nikoline Šimunović.

„Jedan od najvećih izazova je predstaviti radove u rodnom gradu. Dubrovnik na poseban način njeguje slikarsku tradiciju još od renesansnog razdoblja. Poznato je da dubrovačka publika posebno cijeni i podržava rad lokalnih slikara i kroz posjete izložbama kao i kroz kupnju umjetničkih djela. Koliko god nam se to danas činilo rijetkim takva publika ima visoke estetske standarde.“, pojasnila je Nikolina Šimunović povodom skorašnjeg otvaranja svoje izložbe kojom će se obilježiti i punih 20 godina od prve izložbe na kojoj je sudjelovala.

Nikolinin prepoznatljiv rukopis

Radove Nikoline Šimunović kustosica izložbe Anita Ruso opisuje kao „formate koje su se potpuno otele kontroli u svojim dimenzijama ali i u svojoj slojevitosti“. Ruso podsjeća kako se „Nikolinin prepoznatljivi rukopis već nekoliko godina temelji na kolažima sastavljenima od prošivenih komada slikarskog platna, minijaturnih detalja oslikanih do krajnjih granica. Osim što su njezine slikarske površine posve zasićene one su dodatno podebljane slojevima različitih materijala i vrlo raznolikih tehnika koje se utapaju jedna u drugoj izmičući „golom oku“ kao da se natječu koji će se bolje utopiti i uklopiti u raskošnu paletu plave“. Upravo je prevladavajuće plavetnilo Nikolininih radova povod za naziv izložbe: Lapis lazuli je vrlo privlačan kristal koji ima dovoljno minerala lazurita u sebi što mu daje magičnu plavu boju. Njegov prah koristio se za dobivanje azurno plave boje.

Nakon godine u kojoj je slikarica imala priliku u posve mirnom ambijentu vlastitog atelijera ponirati u vlastite misli, intimu, dileme te se prepustiti bez suzdržavanja činu slikanja, nastali su radovi koji svjedoče o tome koliko je duh neovisan o kretanju i rutini. Naizgled oduzeta sloboda 2020. godine kod Nikoline je rezultirala radovima koji su slobodniji, zreliji i neovisniji nego što su to ikada bili. Na izložbi će biti predstavljeno i nekoliko prostornih instalacija kao i skulpture u staklu koje nikada nisu bile izlagane.

Učitati još
Zatvori