Instalacija koja istražuje vezu između živih bića, prirode i tehnologije

Instalacija koja istražuje vezu između
živih bića, prirode i tehnologije

U sklopu Touch Me festivala koji do 3. listopada traje u HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla održavat će se izložbe, performansi, diskurzivni program, razgovori s umjetnicima, filmski program i radionice. Cijeli festival istražuje nove oblike suživota između živih bića, prirode i tehnologije. Jedna od instalacija je i Growing Acts, M28 kolektiva.

Growing Acts, M28 kolektiva

Umjetničko istraživanje Growing Acts počinje u proljeće 2020. godine nakon dvomjesečne karantene kada je pčela ušla u stan na petom katu zgrade. “Pitamo se — tko su sve građani ovog grada? Možemo li proširiti pojam građanstva i na druga bića? Na zidovima u centru grada Zagreba pronađeno je ukupno 183 biljnih svojti iz 59 porodica. Našim anthroposcapeom vlada nevidljiva divljina kakvu susrećemo i u tzv. prirodnim okolišima. Priroda nije samo pronašla način da razvije sistem preživljavanja u takvim teritorijima, ona ih, dapače, nikad nije ni napustila. Mapiranjem nevidljivih sugrađana postavljamo pitanja o novim odnosima suživota, uvjetima i ljudskim odgovornostima koji iz njih proizlaze. Instalaciju čine preparati ljekovitih biljaka toksičnih od teških metala, zvučne slike tla, herbarij proširen raznim medijskim konverzijama, pokretne slike i tekst”, kažu umjetnici iz kolektiva.

O umjetnicima

M28 je neformalni kolektiv umjetnika, dizajnera i istraživača koji djeluje od 2017.

  • Luna Džidić-Uzelac rođena je 1991. godine u Zagrebu, gdje je završila diplomski studij eksperimentalne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Bavi se primjenom biljaka u različitim aspektima ljudskog djelovanja, kao i edukacijom o istoj. Biljke iz svoje okoline koristi u kulinarstvu i izradi ljekovitih preparata, kao i za mnoge druge praktične poduhvate inspirirane tradicijama naroda iz raznih krajeva svijeta.
  • Lana Grahek rođena je 1989. godine u Zagrebu, gdje je završila studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu. Trenutačno živi i radi kao freelance grafička dizajnerica na relaciji Kvatrić–Trešnjevka. Uglavnom djeluje u polju tiskanih medija. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.
  • Vanda Kreutz rođena je 1990. u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu upisala je dodiplomski studij animacije i novih medija te diplomski studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, diplomirala je 2018. godine. U umjetničkoj praksi istražuje područje eksperimentalnog filma, animacije, fotografije i audiovizualne instalacije. Od 2014. godine sudjeluje u edukaciji djece i mladih filmskim radionicama.
  • Sara Salamon rođena 1991. u Rijeci, diplomirala je na smjeru medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi kao vizualna umjetnica, snimateljica i montažerka. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij.
  • Sven Sorić, rođen 1989. u Sisku, je freelance grafički dizajner čija je praksa fokusirana na tiskane medije i identitetske sustave te većinom radi za institucije u kulturi. Završivši studij arhitekture i urbanizma, odbacuje profesiju nakon nekoliko nevažnih mjeseci u praksi. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Festival traje do 3. listopada a ulaz na sva događanja je besplatan.

Foto: Vanja Babić

Učitati još
Zatvori