Studenti likovne akademije oslikali zagrebačke bolnice

Studenti likovne akademije oslikali
zagrebačke bolnice

Studenti likovne akademije u sklopu dva predmeta Ilustracija i estetizacija javnog prostora, 15 studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu izvelo je 17 likovnih intervencija u prostoru KBC Zagreb, bolnici Rebro te KBC Sestre milosrdnice u Vinogradskoj bolnici. 

Estetizacija javnog prostora izborni je predmet novitet na ALU od ove godine, predlagatelj koncepta je Melinda Šefčić o kojoj smo već pisali, a ALU je dala punu podršku u pokretanju ovoga izbornog predmeta. Cilj projekta je pružanje edukacije studentima u području umjetnosti u javnom prostoru s naglaskom na praktičnu primjenu, stjecanje znanja i vještine implementiranja klasične forme slikarstva s naglaskom na društveno angažirani rad studenata.

Ovakvim vidom nastave studenti će se pored teorijske osnove i sadržaja intenzivno posvetiti upoznavanju i primjeni „nove“ forme likovnog djelovanja u javnom prostoru s naglaskom na usavršavanje slikarskih i radnih vještina tijekom studija. Kroz teorijski koncept nastave studentima će se pružiti jedan dublji uvid u područje rada, osvrtom na povijesni pregled te suvremene tendencije implementiranja umjetnosti u javni prostor, kako kod nas, tako i u svijetu. Dodatni se naglasak stavlja na educiranje studenata o pojmu estetike u javnom prostoru, o pojmu humanizacije javnog prostora; što je to društvena komponenta angažirane umjetnosti; društvena edukacija putem umjetnosti; umjetnost u javnom prostoru; specifičnost umjetnosti okrenute ka zajednici te arhitektura i prostorno uređenje umjetnošću. Zamisao je da nastava bude izuzetno interaktivna, putem zadaća studenti će se motivirati na istraživanje i dublje upoznavanje s materijom rada kako u teorijskom tako i u praktičnom dijelu rada na terenu.

Ovakav vid nastave u svijetu je prihvaćen te implementiran u program nastave Akademija, a ima i snažan potencijal koji bi na dugoročnom nivou trebao doprinijeti većoj kvaliteti i kvalifikaciji studenata na tržištu rada nakon završetka studija.

Foto: Ivo Kosanović

Učitati još
Zatvori