Nove skulpture konja poznatog kipara Hrvoja Dumančića pričaju priču o starom Zagrebu

Nove skulpture konja poznatog kipara Hrvoja Dumančića pričaju priču o starom Zagrebu

U središtu Zagreba, u Teslinoj ulici na kućnom broju 10, u 19. se stoljeću nalazila konjušnica za diližanske konje. Zgradu je polovicom 1800. podigla znamenita obitelj Nikolić koja je imala i zakup na prijevoz i isporuku poštanskih pošiljki diližansom. U spomen na ovu malo poznatu činjenicu iz zagrebačke povijesti, višestruko nagrađivani akademski kipar Hrvoje Dumančić čija su nepresušna inspiracija konji, izradio je i postavio skulpture dvaju bijelih diližanskih konja. Izvajani u svojoj prirodnoj veličini, izranjajući iz zida u Teslinoj 10, oni svjedoče o vremenu kada su ovdje stanovali, a Zagrepčanima i svim gostima grada pružaju taktilni zapis 19. stoljeća i memento jednog povijesnog toposa. 

Diližanski konji izranjaju iz zida kao memento prošlosti

Do realizacije projekta koji je javnosti predstavljen u srijedu, 08. svibnja, uz topot živih konja i kotrljanje kočije današnjom Teslinom, a nekadašnjom Nikolićevom ulicom, došlo je privatnom inicijativom vlasnika restorana Vinodol, Dražena i Andreje Boban koji godinama istražuju povijest Vinodola, dvorišta i zgrade na dotičnoj adresi. Sa svojom su se idejom obratili Hrvoju Dumančiću, a više od godinu dana rada bilo je potrebno da konji pod njegovim rukama dobiju svoja stvarna tijela, da blagim kasom zakorače u prostor i podijele ga s ljudima.

Hrvoje Dumančić

I dok su nekoć i doslovno i preneseno značili život, pronoseći tijela jahača i donoseći u pismima riječi što su se čekale, pa čitale, pa grlile na papiru, bijeli diližanski konji u interpretaciji Hrvoja Dumančića danas svojom kretnjom kažu istu onu ljubav, i sreću, i tugu, i nježnost, i sve ono ljudsko što mjeri život i životu daje mjeru oduvijek. „Promišljajući o kontekstu za skulpturu diližanskih konja koji kao duhovi izranjaju iz zida, želio sam da oni uz svoje estetsko tijelo nose i poruku što nadilazi doslovnu vidljivost okom i prepoznatljivost simbola te da svaki promatrač gledajući ih čuje neku svoju priču. Za mene, ovom je skulpturom oživljeno sjećanje na one koji su bili nekada, a ono što je prisutno u pamćenju, živo je i živi dalje.“

Nova atrakcija za Teslinu ulicu

Inače, ovo nije prvi puta da Hrvoje Dumančić priča priču prošlih vremena Vinodola u liku svojih ljubljenih konja. Njihova skladna poprsja s nizom bijelih zapjenjenih griva što ih kipar izradio prije nekoliko godina, izviru kao kontrapunkt iz crvene cigle svodova koje su Bobani u svom restoranu sačuvali u njihovom izvornom izdanju. Nove skulpture diližanskih konja Hrvoja Dumančića u Teslinoj 10, pričaju priču o starom Zagrebu i mogle bi postati nezaobilazna turistička atrakcija.

Foto: Sanjin Kaštelan

Učitati još
Zatvori