Prošećite s nama zagrebačkim ulicama i otkrijte predivne murale posvećene obrtnicima

Prošećite s nama zagrebačkim ulicama i otkrijte predivne murale posvećene obrtnicima

Umjetnost liječi dušu, a ona je prožeta našom stvarnošću u kojem god obliku da ju zamislimo. Ona se nalazi u prirodi, svemu što nas okružuje, u ljudima, nastaje među ljudima i iz ljudi, jer doslovno ljepotu stvaranja možemo ugledati u svemu, ako znamo u što gledati. Vještina kojom nastaju nova umjetnička djela posebna je i specifična, a umjetnici su kroz stoljeća pokazali kako ona nije rezervirana samo za odabrane. Vještina dolazi iz nas samih i naše inspiracije koju crpimo iz svega oko nas, stoga to sve čini jedan neraskidivi krug. Inspiracija onima koji su vješti „s rukama“, majstorima svog zanata, obrtnicima i radnicima traje koliko traje i sama umjetnost, a kako se ona odavno preselila na ulice, ostaje na uživanje svima nama koji kao mali prolaznici u njoj možemo istinski uživati. Boris Bare eminentni je zagrebački umjetnik čiji radovi krase brojne fasade i zidove diljem naše, ali i drugih europskih i svjetskih zemalja. Njegovi murali svojim svakodnevnim živopisnim slikama podsjete nas na one vrijedne i marljive ljude koji godinama radeći svoj zanat, čine naš život neopisivo lakšim. Dopustite da vas povedemo u šetnju zagrebačkim ulicama tragom ovih predivnih umjetničkih djela koja su, na bolje, promijenila vizuru našega grada.

Stvaranje velikih murala

Kako izgleda jedan „radni dan“ muralista i njegove ekipe mnogima je čak i teško zamisliti. Iako na prvu ruku glamurozno i romantično, boemski i umjetničko, težak je to posao. Posao stvaranja koji, nimalo romantično, često započinje toliko rano, kada ostatak svijeta još uvijek tumara carstvom snova. Zahtjeva veliku koncentraciju, fokus, fizičku spremu, snagu i izdržljivost. Potrebno je i malo hrabrosti, jer popeti se na dizalicu velike zgrade ne izgleda nimalo jednostavno, a kamoli svakodnevno i uobičajeno. No njima je to nekako normalno. Jednako kao što je i obrtnicima normalno dan započeti u zoru i raditi teško, ali svojom vještinom čine da njihovo stvaranje izgleda doista lako. Primjećujete li koliko sličnosti zapravo skrivaju ove dvije vještine? Koliko ih zajedničkih stvari neraskidivo povezuje? Ta iskra, kap vještine, skrivena je i u jednima i u drugima.

Lokacije murala

Đakovačka ulica na Remizi, Savska ceste preko puta Grif Bar-a, okretište Črnomerec i Dobojska ulica na Trešnjevci lokacije su u Zagrebu do kojih možete prošetati i zastati, zapitati se ili jednostavno uživati u predivnim umjetničkim djelima. Možda vam dođe toplo oko srca, jer dani su hladniji. Ne zaboravite samo da naše ruke uvijek možemo sakriti u džepovima pred naletom jakog vjetra. No, negdje će neki majstor, radnik, umjetnik, svoje ruke izložiti. Ruke hrapave i teške od godina zahtjevnog rada, ruke sačinjene od stvaranja. Ruke koje svojom vještinom, svojim grifom, čine ovaj naš svijet toliko posebnim. Kako umjetnost ne bi ostala samo na velikim zidovima koje će nagristi zub vremena i teški vremenski uvjeti, vizuali s murala nalaze se i na novim bocama i limenkama mikropivovare Grif (Pale Ale i Oatmeal Stout) koje su od sada dostupne u manjem pakiranju od 0.33L – idealna količina ako nas pitate. Majstorska piva iz ove omiljene pivovare svakom svojom kapi vještine postaje omiljeni i prepoznatljivi proizvod hrvatske pivske kulture. Vrijednosti kvalitetnog rada upakirane u vrhunski dizajn, odražavaju Grifovu predanost umijeću kuhanja vrhunskog piva, idealnog za sve prilike.

Foto: Michael Kubaček

Učitati još
Zatvori