Play-Co je jako cool umjetnički projekt koji nakon Londona dolazi u Zagreb

Play-Co je jako cool umjetnički projekt koji
nakon Londona dolazi u Zagreb

Play-Co u zagrebačkoj Močvari

Play-Co je projekt koji su 2017. pokrenuli berlinska kustosica i umjetnica Penny Rafferty, londonski umjetnik Ed Fornieles i londonska kustosica Tamara Hart. Nakon pilot projekta u Londonu drugo izdanje skupa održat će se u Zagrebu u suradnji s Galerijom Močvara. Play-Co okuplja autore iz svijeta umjetnosti, videoigara i larp-a (live action role play) koji će unutar trodnevnog događanja razmijeniti vlastita iskustva o mogućnostima korištenja metode larpa i igranja uloga.

Život u online i offline svijetu sve više nalikuje igranju uloga. Razgovor za posao, “small talk” s prijateljima koje dugo nismo sreli, pričanje s vozačem Ubera, razgovor sa zaštitarima prije ulaska u klub u koji teško ući… Brojne su prilike koje nam dopuštaju stratešku upotrebu novih uloga koje olakšavaju prilagodbu zadanoj situaciji. Stoga, ne čudi kako su brojni umjetnici prigrlili ovu metodu, čija je prvotna funkcija bila vezana uz videoigre i virtualne svjetove. Play-Co pruža siguran prostor, razara konformističke karaktere i poziva na prakticiranje drugačijih strategija i alternativnih scenarija bez straha od negativnih posljedica. Iskustvo igre može služiti kao pozitivno iskustvo prilikom povratka u prethodno odigranu realnost.

Kroz različite formate u obliku radionica, performansa, razgovora i video projekcija stvorit će se prostor za razmjenu ideja i tehnika te međusobnog podučavanja. Svrha skupa jest ujediniti stručnjake iz različitih područja kako bi se mapirala recentna strujanja unutar ovog progresivnog područja.

Sudjeluju: Paul Barsch, Maya Ben David, Calum Bowden, Billy Bultheel, Brody Condon, Beatriz Creel, Ed Fornieles, Joey Holder, Alexander Iezzi, Wojciech Kosma, Annika Kuhlmann, Mario Mu, Omsk Social Club, The Best (Najbolja)

Play-Co organiziraju:
Ed Fornieles, Tamara Hart, Lovro Japundžić, Penny Rafferty, Mario Udženija

Program i raspored pogledajte na: https://www.play-co.net/

Program je dio godišnjeg ciklusa “Collapse on hold” koji elaborira ideju kolapsa na pomolu. Katastrofa u ovom tipu interpretacije nije nužno mračna i futuristička već pozicionirana u međuprostoru, između sadašnjosti i budućnosti. Stvarnost obilježena tenzijama, transformacijama i novim hijerarhijama ostaje ravnopravna fikciji artikuliranoj znatiželjom u traganju za alternativom, pomirbom ili spasom.

Učitati još
Zatvori