Izložba Mirana Kurspahića u zagrebačkoj Greti se ne propušta

Izložba Mirana Kurspahića u
zagrebačkoj Greti se ne propušta

Miran Kurspahić:&TD. Šeširdžija

Nakon pet godina zagrebački redatelj i glumac Miran Kurspahić ponovno sprema izložbu crteža u popularnoj galeriji Greta u Ilici 92 kod Britanca, pod nazivom &TD. Šeširdžija.

Ovaj ciklus crteža nastaje kao svojevrsno zaključenje jedne životne etape, jedne ere nekoć značajnog teatra &TD. i Miranovih 12 godina kreativno provedenih pod njegovim okriljem.

Za svojih “zlatnih dana” tijekom ranih početaka 60-ih godina, kad je i stekao svoju reputaciju, te kad je jedan od naših najpoznatijih dizajnera Mihajlo Arsovski i osmislio prepoznatljiv vizualni identitet &TD-a i njegov logotip, poznatog “šeširdžiju”, ovaj teatar okupljao je ne samo ponajbolje kazališne umjetnike i autore, već je privlačio sve ljude koji istinski vole, osjećaju i žive teatar i umjetnost. Stvorio se izvjestan prostor slobode, kružok, sjecište ideja, gdje su se mogle raditi i pogledati najrelevantnije i najprogresivnije predstave tog doba.

Nakon podužeg zatišja, isti takav značaj, ista takva energija i podjednako bitna uloga za nezavisnu scenu, zbila se u periodu “Kulture promjene” sredinom 2000-ih u tom istom teatru, kad je i Miran djelovao tamo, postavivši 11 predstava u periodu od 2007.-2018. Sam autor kaže: Puno truda, rada, istraživanja, snalaženja, ali prvenstveno veselja i kreativnosti zbilo se tijekom tih procesa i prvenstveno taj aspekt želim na neki način proslaviti ovim radovima. To je jedan buljuk različitih emocija koje su u rasponu od tuge, nostalgije, preko bijesa, prkosa, ponosa, ali svakako sreće i radosti. Jer stvaranje je neumitna sreća, napraviti nešto iz ničeg je možda i najveća vrijednost koju kao vrsta posjedujemo i taj aspekt ostvarenog nam nikada i nikako nitko ne može oduzeti.

Kazalište je ionako, kao u drevnim mitovima, proces kontinuiranog ciklusa rađanja i umiranja, gdje živi samo onoliko koliko predstava traje, a potom živi samo u sjećanjima sudionika i publike. Ovo je moj hommage tim sjećanjima. Jedna točka na i, kako bi se uspješno krenulo dalje u neke nove pobjede.

Rađen kao reinterpretacija logotipa od Arsovskog, ovaj ciklus stavlja Šeširdžiju kao glavnog protagonistu u tih 11 Miranovih predstava ostvarenih u &TD-u, po principu slobodnih asocijacija vezanih uz sam proces rada, momente iz predstave, popratne materijale ili plakate.

Svaki crtež u olovci obilježen je i izvjesnom bojom, također izvedenom s bojicom te istom tehnikom. 12., posljednji crtež, posvećen je samom kazalištu i liku šeširdžije.

Na samom otvorenju Miran Kurspahić će izvesti i performans.

Foto: Dino Sertović

Učitati još
Zatvori