S dizajnericom Janom Oršolić popričale smo o novoj izložbi “Healing Playlist”

S dizajnericom Janom Oršolić popričale smo o novoj izložbi “Healing Playlist”

Jana Oršolić beogradska je dizajnerica koja svakim svojim radom izaziva oduševljenje regije. Ispisujući rečenice i stihove pjesama pune emocija na ćirilici i latinici, svojim im slovima daje nova i dublja značenja. Njen veliki projekt “samo nežno prema sebi” prepoznat je od mnogih pojedinaca u različitim životnim borbama i pomogao je osvijestiti važnost ljubavi, strpljenja i nježnosti svih nas – samih prema sebi. Uslijedile su poruke poput “tu sam”, “sad i ovdje”, “od čega ti srce igra” i slične, a posljednje vrijeme Janin Instagram profil postao je mjesto koje “liječi”; inspirira, motivira, daje snage, a sve pomoću razigranih, šarenih slova. Stihove brojnih pjesama iznova je otkrivala dok ih je pretvarala je u svojevrstan “Healing Playlist” – istoimenu izložbu otvorila je u beogradskog galeriji n.o. concept. S Janom smo porazgovarale o radovima, emocijama i novoj izložbi.

  • Nova izložba temelji se na stihovima pjesama koji u tebi, ali i svima nama, bude snažne emocije. Kakvu ulogu glazba i stihovi imaju u tvom životu?

Evo, baš sam i u uvodu u izložbu napisala kako je prije godinu i pol, kada sam krenula rudariti po sebi, svojim stanjima i osjećajima, bilo je potrebno samo malo poticaja da se sjetim koliko su mi muzika i ples oduvijek bili važni za slavljenje života. Onda je došlo saznanje da muzika može i pružiti vibraciju, podržati pokret i glas koji mi pomažu da prođem kroz fizičku bol, tugu, strah. Odatle je sve krenulo.

  • Odabir stihova i način na koji ih prikazuješ u promatraču budi nadu, osjećaj sigurnosti, topline, snage, utjehe.. istovremeno slaviš ljubav i život. Što te motivira i čemu se nadaš kada tvoj rad ugleda svijetlo dana (bilo na Instagramu ili u fizičkom obliku)?

Dobivam jako puno dok slušam pa onda pišem stihove poznatih pjesama koje nekako sada po prvi put zaista ČUJEM, ali i svaki put kad to radim osjećam i da je to što radim veće od mene, da sam ja nekakav kabel koji prenosi poruku. Osim što u publici dobivam svjedoke za ono kroz što prolazim, uvijek se nadam da će i drugi dobiti neke nove uvide iz onoga s čim se ja javno izložim u ranjivosti.

  • Već si i prije projektom “samo nežno prema sebi” i kratkim porukama poput “tu sam” i “proći će” pokazala koliku snagu samo nekoliko slova zajedno mogu nositi. Što su slova za tebe? Sredstvo izražavanja, prenositelji poruke ili nešto drugo?

Slova su čarobno sredstvo komunikacije kroz prostor i vrijeme. “Šifrarnik” kojim nešto važno možemo sačuvati zauvijek. Fleksibilan sistem kojim vješt komunikator može donijeti bezbroj nijansi i finesa u izražavanju onoga što bilježi. Slova su blago.

  • Kako je publika reagirala na izložbu? Hoće li izložba posjetiti još neke gradove, možda doći i do nas u Hrvatsku?

Bila sam jako iznenađena i dirnuta kada sam vidjela da su ljudi iz cijele regije pozivali publiku na moju izložbu. Takvu podršku i radovanje zaista nisam očekivala. Nemam planove za slanje izložbe na put, ali sa zanimanjem ću pratiti kako će se ova priča razvijati. Sve je moguće!

  • Healing playlist – hoće li ovaj projekt i dalje nastaviti rasti, ili ga na neki način zatvaraš ovom izložbom?

Evo i sama sam baš o tome razmišljala poslje otvaranja izložbe. Djelovalo mi je da je to zaokružena cjelina i da krećem s nečim sljedećim. Pa ipak, već tijekom izložbe sam napisala dodatak ovom mom ljekovitom muzičkom nizu – pjesmu “Uhvati ritam” koju mi je poslala prijateljica dok sam paničarila pred otvaranje izložbe. Kažem, s ovim projektom je sve mimo ozbiljnih dugoročnih planova. Pratim tok i uživam u njemu.

Izložba je otvorena do 21. travnja, pa ako se ovih dana nađete u Beogradu svakako ju posjetite!

Foto: Tanja Drobnjak

Učitati još
Zatvori