Ako putujete u susjedne ili europske gradove, nemojte propustiti izložbe koje oduzimaju dah

Ako putujete u susjedne ili europske gradove, nemojte propustiti izložbe koje oduzimaju dah

S gotovo potpunim ukidanjem epidemioloških mjera, proljeće 2022. donijelo nam je pregršt prilika za dugoiščekivana putovanja. Tijekom posljednje dvije godine redovito smo vam predstavljali ideje za kratke izlete i bajkovita putovanja po Hrvatskoj, a odnedavno vam donosimo city break vodiče za ultimativna putovanja europskim gradovima.

Izložbe u Europi koje želimo posjetiti

Uz uživanje u lokalnoj hrani, šetnje gradskim ulicama i obilaženje atrakcija, mnogima su od nas nezaobilazni posjeti muzejima. Baš kao filmska i televizijska industrija, i svijet umjetnosti odnosno muzejskih događanja probudio se punom snagom. Uzbudljive izložbe stigle su u gradove diljem Europe ili su planirane za naredne mjesece. Istražili smo ponudu i odlučili vam predstaviti šest uzbudljivih izložbi na koje biste mogli svratiti ako već putujete u te gradove; četiri se odvijaju u susjednim zemljama, a dvije u europskim metropolama.

Milk of Dreams u Veneciji

Venecijansko bijenale vjerojatno je jedan od najpoznatijih događaja takve vrste u svijetu. Ovogodišnje se izdanje tek otvorilo, a već se cijeli svijet raspisao o pojedinim umjetnicima i instalacijama. Bijenale traje sve do 27. studenog, a ove godine nosi naslov The Milk of Dreams i prvi ju je put na njezinom čelu žena iz Italije – Cecilia Alemani. Na Venecijanskom bijenaleu izlažu 213 umjetnika iz 58 zemalja svijeta. Iako Hrvatska ove godine nema svoj paviljon, predstavlja se kroz 25 performera i u umjetničkom konceptu Tome Savića-Gecana.

Edward Munich u Beču

Beč je jedno od najpopularnijih odredišta zimi kad ga adventsko razdoblje okupira lampicama i božićnim dekorom. Meutim, ovaj grad umjetnosti i povijesti prekrasna je proljetna destinacija. Najpoznatiji bečki muzej, Albertina, i ove sezone donosi fantastične izložbe uz svoj klasični postav. Edward Munich jedan je od najznačajnijih umjetnika 19. stoljeća čiji je Vrisak zasigurno jedno od najpoznatijih djela likovne umjetnosti uopće. Edward Munich: In Dialogue donosi više od 60 radova norveškog umjetnika, ali i pokazuje njegov utjecaj na djela sedam ključnih suvremenih umjetnika iz 20. stoljeća – Georga Baselitza, Andyja Warhola, Miriam Cahn Petera Doiga, Marlene Dumas, Tracey Emin i Jaspera Johnsa. Izložba je otvorena do 19. srpnja!

Brumen Biennale u Ljubljani

Šarmantna Ljubljana uistinu je uvijek dobra ideja i prvi sunčani vikend iskoristite za posjet ovom divnom gradu u susjedstvu. Osim šetnje Tivolijem, Prešernovim trgom i posjeta Ljubljanskom dvorcu, odlična je ideja svratiti u Narodnu galeriju. Jedan od najpoznatijih ljubljanskih muzeja sve do 31. svibnja održava tzv. Brumensko biennale slovenskog dizajna. U pitanju je jedno od najvažnijih događanja u svijetu slovenskog dizajna i vizualne komunikacije. Tim je povodom trenutno u Narodnoj galeriji izloženo čak 134 radova slovenskih dizajnera i umjetnika koje je odabrao međunarodni žiri.

Henri Mattisse u Budimpešti

Budimpešta je također dom nekim od najraskošnijih muzeja u Europi. Bez obzira preferirate li manje muzeje ili velike galerije, ovaj kraljevski grad ponudit će vam bezbroj opcija. Iako se otvara tek u ljetnim mjesecima, izložba Henrija Matissea bit će dovoljan razlog zašto ćemo planirati putovanje od 1. srpnja pa sve do 30. listopada. Matisse stiže u budimpeštanski Muzej likovne umjetnosti, a ujedno će to biti prva velika izložba njegovih radova u Mađarskoj. Djela stižu iz pariškog Nacionalnog muzeja; bit će izloženo više od stotinjak radova u osam kronološko-tematskih dijelova. Imat ćemo priliku pogledati najranija djela slavnog umjetnika, ali i radove iz svih faza njegova stvaralaštva.

Yayoi Kusama i Lubaina Himid u Londonu

Londonski Tate Modern jedan je od najpoznatijih Muzeja moderne umjetnosti u svijetu. Posjet Tateu gotovo je nezaobilazan na putovanju u London, a posebice ako ste ljubitelj moderne umjetnosti. Osim što ima genijalan postav i izložbe, Tate ima i odličan shop u kojem ćete pronaći najposebnije umjetničke ‘suvenire’ i uspomene za sebe iz Londona. Trenutno u Tateu možete pogledati radove dvije impresivne umjetnice – Lubaine Himid i Yayoi Kusame. Himid je nagrađivana umjetnica koje je postala prepoznatljiva zahvaljujući svom umjetničko doprinosu tzv. Britanskom Black Arts pokretu. Figurativne slike u kojima istražuje razne aspekte svakodnevice i ključne momente u povijesti, a uvijek s društveno angažiranom notom, prisvojile su joj niz priznanja. U Tateu izlaže sve do 2. listopada.

Sasvim drugačije radove, ali jednako impresivne izlaže Yayoi Kusama. U londonskom muzeju možete uroniti u nevjerojatne instalacije japanske umjetnice koja je pažnju umjetničke kritike i svijeta uspjela zaraditi još 60-ih godina New Yorku. Dvije instalacije – Infinity Mirrored Room Filled with the Brilliance of Life najveća je instalacija s Kusaminim potpisom, a do nje izlaže i tzv. Chandelier of Grief odnosno sobu u kojoj se dobiva iluzija neprekidnog svemira zahvaljujući rotirajućim kristalnim lusterima. Uz dva rada koja oduzimaju dah, tu su i fotografije koje je publika dobila priliku prvi put vidjeti. Kusama izlaže do 11. lipnja 2023. pa imamo i više nego dovoljno vremena!

Antonio Gaudi u Parizu

Antoni Gaudi ključna je osoba španjolske arhitekture i umjetnosti čiji radovi s prelaska iz 19. u 20. stoljeće nastavljaju fascinirati. Sagrada Familia u Barceloni postala je zaštitni znak tog grada i jedno od najraskošnijih djela ovog vodećeg čovjeka secesije. Ako planirate posjet Parizu narednih mjeseci, vjerujemo da će vam se impresivan Musee d’Orsay naći na itineraru barem za razgledavanje izvana. Međutim, vrijedi zaviriti u muzej poznat po djelima najslavnijih impresionista u povijesti likovne umjetnosti kao što su Monet, Manet, Renoir, Morisot i drugi. Gaudi je stigao u Pariz prvi put u pedeset godina. Izložba donosi novi pogled na život umjetnika koji je stvarao u Kataloniji i vodit će posjetitelje kroz njegove ideje i vizije palača, hotela, parkova i crkva, kao i namještaj nikad prije izložbe u Francuskoj te preostale rijetke crteže. Izložba je otvorena do 17. srpnja!

Foto: Profimedia.hr, Instagram

Učitati još
Zatvori