Izložbe na koje idemo ovoga proljeća

Izložbe na koje idemo ovoga proljeća

Već smo se počeli navikavati da se sve vraća u normalu, pa s tim i razna kulturna događanja. Ovoga proljeća moći ćemo posjetiti razne izložbe, kako u Hrvatskoj tako i okolici. Složili smo popis najzanimljivijih koje ne bi trebali propustiti.

STRIP ILUSTRACIJE 1995. – 2021. IGORA KORDEJA

Do 27. svibnja ispred Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, traje izložba Strip ilustracije 1995. – 2021. Igora Kordeja. Radi se o izboru preko 60 Kordejevih strip ilustracija nastalih posljednjih 25 godina, postavljenih na panoima na trgu ispred Škole. Bit će izloženi omoti i naslovnice za albume Mi, mrtvi, Maršal Bass, 30 Deniers, preko Tajne povijesti, Predatora pa sve do Colta & Peppera.

Foto: ŠPUD

Ivana Franke vraća se u Laubu s izložbom ‘Apercepcija’

Hrvatska umjetnica s berlinskom adresom, Ivana Franke, vraća se u Laubu od 20. travnja do 3. svibnja, s izložbom ‘Apercepcija’. Ivana Franke u Kući za ljude i umjetnost izlagat će radove iz Laubine kolekcije – Centar, Pod, Instants of Visibility (originalno izložen u zagrebačkome Umjetničkom paviljonu, a kasnije u Rimu i Francuskoj) i Latency, s kojom je samostalno predstavljala Hrvatsku na 52. Venecijanskom bijenalu, kao i neke novije i stare radove koji su dostupni za akviziciju. Njezini su radovi izlagani u MoMA PS1 u New Yorku, muzeju Deutsche Guggenheim u Berlinu, zbirci Peggy Guggenheim u Veneciji, Reykjavik Art Museum-u na Islandu i u Sharjah Art Foundation-u u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ivana Franke, Foto: Tomislav Cetkovic

Izložba ‘Vremeplov dječje igre’ u gostima kod Etnografskog

Gostujućom izložbom Saveza društava ‘Naša djeca’ Hrvatske ‘Vremeplov dječje igre’ koja se otvara u subotu, 23. travnja 2022. u 12 sati, završava veliki izložbeni projekt Etnografskog muzeja ‘Igračke – djetinjstvo zauvijek’. Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske najveća je i najstarija organizacija za djecu u Hrvatskoj koja neprekinuto djeluje više od 70 godina. Izložbom Vremeplov dječje igre predstavit će manji dio bogate građe koju godinama čuvaju i prikupljaju. Posjetitelji će moći uživati u mnogobrojnim zanimljivim igračkama pristiglima iz Hrvatske i tridesetak zemalja svijeta.

Foto: Etnografski muzej

Izložba: ‘Alem Ćurin – in memoriam’

U Hrvatskom pomorskom muzeju Split, 21. travnja u 12 sati, otvara se izložba originalnih strip tabli nedavno preminulog istaknutog splitskog i hvarskog strip crtača, ilustratora i pisca, Alema Ćurina (1953.-2020.). Riječ je o izboru njegovih radova, svojevrsnom IN MEMORIAMU kojim će se dati presjek bogatog opusa od kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća kada nastaju prve table (strip Pučani Plemići Suci) pa do zadnjih njegovih radova, dakle ukupno više od 40 godina stvaralačkog zanosa. Izložba ostaje otvorena za publiku do 14. svibnja. Središnji dio festivalskog programa pripada gostima iz talijanske izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore – crtačima slavnog strip junaka Zagora, dobro znanog Duha sa sjekirom – Marco Verni, Walter Venturi i Joevitto Nuccio.

Vlaho Bukovac Klovićevi dvori

Do 22. svibnja u Klovićevim dvorima traje izložba Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903. Tema dugo očekivane druge izložbe iz ciklusa Bukovčev je život i opus nastao u Zagrebu kad Bukovac postaje središnjom ličnošću javnoga kulturnoga života, velikim mentorom mlade generacije likovnih umjetnika, a njegov zavodljivi kolorizam obilježava čitavu generaciju zagrebačkih slikara, prema toj karakteristici nazvanih Zagrebačka šarena škola. Zahvaljujući Bukovcu Zagreb će postati središnjim mjestom likovnih zbivanja čiji će utemeljiteljski zahvati prednjačiti pred ostalim gradovima u regiji. Zagrebačka je faza istodobno i najplodonosnija razvojna cjelina ovog umjetnika koji upravo u sretnim okolnostima stvaralačkog zanosa u Zagrebu ostvaruje neka od svojih kapitalnih djela. Sudjelujući u društvenom životu Zagreba i družeći se s intelektualnom elitom, Bukovac će portretirati protagoniste ključnih obitelji poput Vranyczanyjevih, Pongračevih, Nossanovih, Miletića, Farkaša, Crnadaka ili Bergerovih.

Klimt u Rijeci

Do 26. lipnja u riječkoj Palači šećera traje izložba Ljubav, smrt, ekstaza. Izložba donosi devet slika iz HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci. Tri nose potpis Gustava Klimta, trima je autor njegov brat Ernst, a tri rada naslikao je njihov suradnik i prijatelj Matsch. Slike su u Rijeku stigle zahvaljujući narudžbi glasovitoga bečkog arhitektonskog ateljea Ferdinanda Fellnera i Hermanna Helmera, specijaliziranog za gradnju kazališta i koncertnih dvorana. Radove je naručio izravno Fellner, imajući dobro prethodno iskustvo s trojicom umjetnika na opremanju kazališta u češkom gradu Liberecu.

Foto: Muzej Rijeka

Beč – Albertina, Edvard Munch: U dijalogu

Do 19. lipnja u bečkoj Albertini možete pogledati sjajnu izložbu šezdesetak kasnijih radova norveškog ekspresionista Edvarda Muncha. Beč je idealan vikend prijedlog, pa zašto ne spojiti ugodno s korisnim. U Albertini, osim ove, možete pogledati i mnoštvo drugih izložbi najvećih svjetskih umjetnika.

Učitati još
Zatvori