Izložba Nine Atević Murtić prikazuje što ostane kada potpuno ogolimo život – samo trenutak i iskonska emocija

Izložba Nine Atević Murtić prikazuje što ostane kada potpuno ogolimo život – samo trenutak i iskonska emocija

U Velikoj se galeriji grada Zaboka 12. prosinca otvara izložba slikarice Nine Atević Murtić pod nazivom “Indigo(s)fera”. Interesantan naziv izložbe dolazi od riječi indigofera. To je naziv biljke čiji su listovi od davnina služili za dobivanje pigmenta indiga, a u sredinu se smjestilo i slovo S, kao sfera, koje označava naš svijet i slikaričin prostor istraživanja. Izložba je Ninin vizualni zapis o životu kakav smo živjeli u posljednje vrijeme i prikazuje ono što ostane kada potpuno ogolimo život – samo trenutak i iskonska emocija.

O svojoj je izložbi slikarica Nina Atević Murtić rekla: “Kada je izložbi trebalo dati naziv i predstaviti je, pomislila sam na indigo arhipelage i nasukavanja. To mi je bilo blisko jer mi se čini da je čitav svijet nasukan. Arhipelazi i nasukavanja, prolaženje kroz stanja i osjećaje, strah i oslobađanje. Tu se ništa ne gradi osim oblikovanja osjećaja kroz prizor, crtež ili znak tijelom iz ruke, zgloba. Kao tipografija dana.”

Predgovor izložbi napisala je likovna kritičarka Iva Körbler i istaknula: “Minimalizam koji Nina postiže pretapa se s intimističkim slojevima u djelu, kao da u najboljoj tradiciji haiku-crteža otkriva svu kompleksnost svojeg unutrašnjeg svijeta. Zato osjećamo kako Ninin likovni izraz nije ‘dizajniran’, proračunat, a kompozicija mrtva, ugašena, plošna i jednodimenzionalna. On nije lijepa dekoracija, već moćan prizor koji nas može ‘protresti’, a zatim pružiti utjehu.”

Iako se nalazimo u vremenu pandemije, a dijelom baš zbog toga, izložba “Indigo(s)fera” je mjesto koje želimo posjetiti u ovo neobično blagdansko vrijeme, držeći se svih potrebnih mjera. Izložba je otvorena do 22. siječnja 2021., a možete je razgledati ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 12 do 18 sati te utorkom i petkom od 8 do 14 sati ili u drugim terminima uz prethodnu najavu na broj 099 707 1949.

O umjetnici

Nina Atević Murtić rođena je u Zagrebu 1970. godine. Nakon završene škole za Primijenjenu umjetnost i dizajn diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Miroslava Šuteja. Živi i radi u Zagrebu, a svoje je radove pokazala na mnogim izložbama. Posljednja od njih, naziva “Plavije, plavo”, izložena je ovoga ljeta na Palmižani. Njezina se djela nalaze u brojnim privatnim zbirkama.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori