Jeste li već vidjeli cool ilustracije koje prikazuju omiljene zagrebačke lokacije?

Jeste li već vidjeli cool ilustracije koje prikazuju omiljene zagrebačke lokacije?

Odrastajući u predgrađu Koprivnice, gledajući filmove poput Warriors i Hoop Dreams, promatrajući vizure gradova poput New Yorka i Chicaga, Alen Lipuš, koji stoji iza cool ilustracija I <3 ZG, razvio je fascinaciju prema pojmu velegrada. Kao klincu od četiri godine, spomenuti gradovi nisu mu bili dohvatljivi te je na lokalnom nivou njihovu ulogu preuzeo Zagreb. Alen kaže kako svaka lokacija za njega ima određeno značenje i uspomenu, a inspiraciju pronalazi na raznim mjestima:

U ranijim danima to su bili Smogovci, nešto kasnije Cibona i ostavština Dražena Petrovića, od otkrivanja glazbe novog vala, stripova i ilustracija Mirka Ilića do radova umjetnika poput Zlatka Boureka i Borisa Bućana, od pogleda na pročelje secesijskih fasada do zrake sunca na košarkaškom igralištu u Kušlanovoj – Zagreb je u mom svijetu postao neiscrpan izvor nadahnuća i energije.

Alen Lipuš samog sebe opisuje kao dizajnera koji voli crtati i ilustratora koji voli dizajnirati. Uz to, cijeni dobar humor i znatiželju, a u svom radu preferira iscrpna istraživanja i bezuvjetnu slobodu izražavanja.

Živi i radi u Zagrebu, a seriju ilustracija I <3 ZG započeo je crtati u proljeće 2018., deset godina nakon što je doselio u Zagreb. Unatoč ovoj okrugloj brojci, motivi za rad na projektu nisu bili obljetničke prirode:

Do sad sam puno crpio iz Zagreba, inspirirao se na svakom koraku te sam se nakon tih deset godina osjećao dovoljno privržen gradu da nečim i uzvratim natrag. Svakako ću nastaviti s projektom, ali ne u nekom kraćem vremenskom periodu, ne ove ili sljedeće godine. Ne želim da projekt postane moja ilustrirana arhiva poznatih građevina u Zagrebu. Grad je puno više od toga.

Alen Lipuš

I <3 ZG ilustracije Alena Lipuša

Alen se kao klinac inspirirao veliki dijelom onim što je Zagreb bio nekada – Smogovce i ilustracije Mirka Ilića gledao je sa “zaostatkom” od 10, 15 pa i 20 godina, a motivi za ovu seriju ilustracija izabrani su prema onome što Zagreb za njega znači danas.

Kaže kako se nije nikad profesionalno bavio košarkom, no neke svoje filozofije i stavove, naročito kad je riječ o pristupu onome čime se bavi, preuzeo je od košarkaša poput Dražena Petrovića. Otud dolaze i motivi Cibone sa statuom Dražena Petrovića i općepoznatog igrališta u Kušlanovoj na kojem je znao haklati.

Alen Lipuš
Alen Lipuš

Pored košarke, trčanje je jedna od sportskih aktivnosti kojom volim popuniti svoj tjedni raspored – kad pogledate ilustracije, znat ćete na koje dvije lokacije najčešće trčim, u kojem kinu sam pogledao najviše filmova, s kojih stepenica sam „okinuo“ fotku na osnovu koje je nastala prva ilustracija iz ove serije…, priča Alen.

Alen Lipuš
Alen Lipuš
Alen Lipuš
Alen Lipuš
Alen Lipuš
Alen Lipuš
Alen Lipuš
Alen Lipuš
Alen Lipuš
Alen Lipuš

Foto: Alen Lipuš

Učitati još
Zatvori