Do kraja mjeseca svibnja Urania – prostor kreacije donosi donosi fantastičan miks filma, kazališta i književnosti!

Do kraja mjeseca svibnja Urania – prostor kreacije donosi donosi fantastičan miks filma, kazališta i književnosti!

Večeras i sutra su na redu dvije filmske projekcije, realizirane u sklopu programa Queer MoMenti, koji Urania provodi u suradnji s udrugom Domino. Filmski program Queer Momenti najavljuje program proljetnog bloka Queer Zagreb Sezone 2021. s dvije filmske projekcije u prostoru Urania (Trg Eugena Kvaternika 3/3) u četvrtak 13.5. i petak 14.5. Prvo je na programu “Showgirls”, kultni camp dragulj Paula Verhoevena, a dan poslije gledamo dokumentarni film “Kraljica Lape” o transrodnim seksualnim radnicama u Brazilu!

“Showgirls” – najgori film svih vremena ili podcijenjeni klasik?

Erotična drama “Showgirls” Paula Verhoevena, redatelja blockbustera Basic Instinct, Robocop i Total Recall, više je od vaših najluđih snova, više od vaših najluđih fantazija!Oslobodite se ograničenja i osjetite hiperboliziranu dramu o erotskim plesačicama iz Las Vegasa, svjetske prijestolnice užitka, gdje se snivaju zvjezdani snovi, ali uz visoku cijenu.

Unatoč inicijalnom neuspjehu među kritičarima i na kino blagajnama, film je naknadno oživljen snagom zajednice strastvenih obožavatelja koji su pronašli nešto čarobno u veličanstvenom campu i kiču svijeta kojeg je Verhoeven (ne)namjerno stvorio te ga uzdignuli na kultni status. Upravo je queer zajednica udahnula novi život u film kroz ponoćne projekcije na kojima su drag queens nanovo interpretirale najdraže scene zajedno s ushićenom publikom. Možemo li djelo smatrati campom ako mu to nije bila namjera? Saznat ćemo zajedno u četvrtak 13.5. u prostoru Urania!

“Kraljica Lape” upoznaje nas sa sestrinstvom trans seksualnih radnica u Rio de Janeiru

Kraljica Lape (Queen of Lapa) dokumentarni je film o transrodnim seksualnim radnicama u Brazilu kojim ćemo načeti kompleksnu tematiku seksualnog rada trans osoba u južnoj Americi. Glumica, kabare performerica, aktivistkinja i ponosna seksualna radnica od 11. godine, Luana Muniz, jedna je od najutjecajnijih brazilskih trans javnih ličnosti. U svojoj 59. godini, u svom “hostelu” omogućava sigurne radne uvjete i okolinu za novu generaciju transrodnih seksualnih radnica iz četvrti Lapa u Rio de Janeiru. Dokumentarni film “Queen of Lapa” prati njihove svakodnevne živote, cimerska rivalstva i potrage za ljubavlju, pod budnim i brižnim okom matrijarhinje Muniz. Film nudi uvid i u brazilsku političku klimu u gradu punom hostilnosti prema LGBTIQ osobama.

Životne priče žena iz filma vuku brojne paralele s romanom “Loše djevojke” koji će uz razgovor sa spisateljicom biti predstavljen na Queer Zagreb Sezoni krajem svibnja. Posljednje izdanje udruge Domino je autobiografska priča argentinske autorice Camile Sose Villade o 19-godišnjoj trans ženi koja se doseljava u veliki grad – Buenos Aires – i pridružuje skupini trans seksualnih radnica koje joj ubrzo postaju obitelj.

Raspored projekcija:

  • Četvrtak 13.5. 20h Showgirls/ Plesačice (S.A.D., 1995.)
  • Petak 14.5. 18:30 i 20h Queen of Lapa/ Kraljica Lape (Brazil, 2019.)

Ulaz na obje projekcije je besplatan! Broj ulaznica je ograničen zbog epidemioloških mjera, pa na vrijeme rezerviraj svoje mjesto preko Google Formsa.

Više informacija možete saznati ovdje.

Nakon filma u Uraniju 20. svibnja dolazi nova predstava “Vitača” sa Sarom Stanić i Lelom Margitić u glavnim ulogama!

Predstava “Vitača”  motivski se oslanja na roman “Predeo slikan čajem” Milorada Pavića. Sporedna ženska junakinja Vitače uzeta je kao okosnica predstave o ženskom naslijeđu. “Vitača” se bavi pitanjem tradicije ženskosti i ženstva u odnosu na sve ostale društveno-tjelesne parametre – zaljubljivanje, brak, erotsko iskustvo, rođenje i smrt. Dvije glumice (Lela Margitić i Sara Stanić) traže identitet neovisan o generacijskom naslijeđu.

Ulaznice je moguće rezervirati putem e-mail adrese: thearte.production@gmail.com. Ulaz je moguć jedino uz prethodnu rezervaciju radi ograničenog broja mjesta u publici. Rezervirane ulaznice podižu se pola sata prije predstave na dan izvedbe po cijeni od 50 kn za studente i umirovljenike/ 70 kn za sve ostale.

  • Trajanje predstave: 50 minuta
  • Pretpremijera: 20.05.2021. 20:00h, Urania /  Trg Eugena Kvaternika 3/3, Zagreb  
  • Premijera: 21.05.2021. 20:00h, Urania /  Trg Eugena Kvaternika 3/3, Zagreb  
  • Izvedbe: 22.05.2021.; 11. i 12.06. 2021. 20:00h, Urania /  Trg Eugena Kvaternika 3/3, Zagreb    

Više informacija možete saznati na linku.

Mjesec završavamo s književnim festivalom Zagreb Book Festival 2021 koji se ove godine održava sedmi put pod nazivom “Želim tvoju priču!”. Neki od gostiju koje ćete imati priliku slušati na festivalu su: Jul Maroh, Nebojša Lujanović, Vedrana Rudan, Korana Serdarević, Monika Herceg, Boris Jokić, Dino Pešut, Ece Temelkuran, Robert Torre, Zoran Ferić, Sena Puhovski, Barbara Matejčić, Rujana Jeger i drugi. U sklopu ovogodišnjeg programa predstavit će se i važan međunarodni projekt “Every Story Matters” (Svaka priča je važna) koji se bavi osvješćivanjem uloge književnosti, posebno one za djecu i mlade, u izgradnji otvorenog demokratskog društva.

Iako Europsko društvo podrazumijeva raznolikost ona se u stvarnosti ne odražava u svim njegovim segmentima: književnost i knjižni svijet u mnogim su aspektima i dalje poprilično homogeni. Uzimajući u obzir specifično razdoblje u kojem se nalazi cijeli svijet pa tako i sve ljudske aktivnosti, održavanje Festivala prilagodit će se preporučenim epidemiološkim mjerama kako bi autori i posjetitelji u sigurnom okruženju pratili program. Festival će se tako održati u tzv. „hibridnom izdanju“ koje podrazumijeva i fizičke i online aktivnosti.

Učitati još
Zatvori