Šušur književnih poslastica na Korčuli

Šušur književnih poslastica na Korčuli

’10. Šušur!, festival od riči’ četvrtu godinu zaredom donosi književne poslastice korčulanskoj i regionalnoj publici u mjesecu koji toplinom ruši sve rekorde- kolovozu. Vruća tema ovog ljeta bit će Ljubići&Krimići, a za svaki žanr rezervirana je po jedna književna tribina u ambijentu pitoresknog srednjovjekovnog starog grada Korčule.

susur 7

U nedjelju , 9. Kolovoza s početkom u 21 i 30 gledatelje će na rubu stolaca držati napete radnje iz pera Ante Tomića (HR), Želimira Periša (HR), Rumene Bužarovske (MK), Mirjane Novaković (SR) i Emira Imamovića Pirketa (BiH/HR). Odmah nakon romantičnog zalaska sunca, u ponedjeljak 10. kolovoza, ionako vruću visoku temperaturu dotatno će podići ljubavni zapleti Vladimira Arsenijevića (SR), Kate Mitchell (HR), Stefana Boškovića (CG) i Srećka Horvata (HR). Istog dana samo nekoliko sati ranije, u popodnevnim satima na gradskoj plaži Banje održat će se radionica ‘Ko se voli taj se ‘boji’ za djecu, mlade i sve koji se tako osjećaju gdje će sudionici moći, uz malo mašte i puno boje, postati junaci svojih omiljenih priča na jedan dan.

susur 1

Šušur!, festival od riči zatvorit će svoje četvrto izdanje velikom i tradicionalno fantastičnom feštom na taraci Trepoce pod nazivom ‘Samo ljubav’ u ponedjeljak 10. kolovoza kao nastavak ranije književne tribine. Glazbenu podlogu stvorenu za ljeto i romansu osmišljava i donosi DJ Ewox koji nam stiže ravno iz Beograda.

susur 2

Na ideju o ljetnom slavlju književnosti došlo je 2012. godine gotovo simultano pet žena koje je uz prijateljstvo vezivala i ljubav prema otoku i gradu Korčuli. Šušurove organizatorice, voditeljice, menađerice, moderatorice, a povremeno i fizičke radnice raznolike koliko i njihove adrese – od Sjevernog do Jadranskog mora – privatno su ili profesionalno angažirane u poslovima kulture i umjetnosti. Danka Dimitrijević, Jana Dolečki, Nataša Janković, Nevena Janković i Marina Giunio trude se uz zabavne elemente publici donijeti novitete sa regionalne književne scene te odgojiti nove generacije čitatelja.

susur 6

Otvaranjem relevantnih i naizgled lepršavih tema, ‘Šušur!, festival od riči’ svake godine publici predstavi pisce -zvijezde iz cijele regije i one koji će to tek postati, posebnu pažnju poklanjajući lokalnom izričaju i stvaralaštvu. Svojim gostovanjem Šušur! su do sada uveličali: Olja Savičević Ivančević, Vlado Bulić, Tanja Mravak, Muharem Bazdulj, Marko Pogačar, Dragan Markovina, Damir Markovina, Sanda Hančević, Marko Tomaš, Jelena Vidović, i drugi. Ovogodišnji Šušur! naziva ‘Ljubići & Krimići’ posvetit će se stigmatiziranoj i nejasno definiranoj kategoriji ‘plažnog štiva’ u vidu ljubića i krimića.

Relativno nedavni izum – kriminalistički i ljubavni romani iz godine u godinu pronalaze svoju publiku, nameću se na ljestvicama najčitanijih knjiga, te su percipirani kao lako štivo. Usprkos tome, mnogi autori pronalaze svoj glas u okviru tih žanrova te brišu granice između ukalupljenog i prečesto osuđivanog ljetnog štiva i tzv. kvalitetne književnosti. Odakle potreba za takvim žanrovima, što oni čitaju na plaži i o mnogim drugim pitanjima raspravljat će nagrađivani autori u korčulanskom starogradskom okruženju kao stvorenom za poprište nekog trilera ili ljubavne priče.

Učitati još
Zatvori