Moskovska avantura Mirona Milića

Moskovska avantura Mirona Milića

Miron Milić jedan je od istaknutijih hrvatskih likovnih umjetnika mlađe generacije. Ratno doba prilično je utjecalo na njegov život i profesionalni umjetnički rad, što se posebno prepoznaje u njegovom specifičnom načinu komuniciranja poruka promatračima njegovih radova. Nakon prognanstva iz Vinkovaca obitelj se seli u Zagreb gdje Miron završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Mural za MUU u Dugavama, Zagreb, 2011.

Mural za MUU u Dugavama, Zagreb, 2011.

Oduvijek je bio brutalno iskren u svom izražavanju tako da je publici trebalo neko vrijeme kako bi prihvatili obilje ironije i metafora u njegovim radovima. Bilo da radi manje radove, crteže, narudžbe ili murale uvijek je prisutna doza crnog humora i njegov specifični ironični odmak. Svojim radovima nerijetko ukazuje na socijalnu nepravdu, no podjednako stvara i radove kojima skreće pozornost na ono dobro u životu te podjednako slavi sve ono dobro u životu kao što bez imalo zadrške kritički upotzorava na ono loše i pokvareno.

'Today a power transformer station in Gajnice and poorly binded monograph in 30 years...' mural za MUU u Gajnicama, Zagreb MUU, 2012.

‘Today a power transformer station in Gajnice and poorly binded monograph in 30 years…’ mural za MUU u Gajnicama, Zagreb MUU, 2012.

Ova, 2015. godina, počela mu je prilično uspješno. Istaknuli bismo do sada dva velika murala koja je napravio u Rijeci i Ljubljani. Krajem ožujka sudjelovao je na festivalu Umjetničke intervencije u javnom prostoru ‘Spajalica’ koji je organizirao Muzej moderne i suvremene umjetnosti. U Rijeci je naslikao veliki mural na zgradi kojoj se srušio jedan dio tako da su na vanjskom dijelu zgrade ostali obrisi stana.

Mural u Rijeci, 2015.

Mural u Rijeci, 2015.

U Ljubljani je oslikao posljednji prazni zid u središtu grad. Žiri projekta ‘Mural Arts Residence’ odabrao ga je između 64 prijavljenih umjetnika. Osmislio je mural o zimskom vrtu u kojem su očuvane biljke važne za čovječanstvo, koje su podjednako lijepe i korisne. Mural se odlično uklopio u urbani krajolik te nadopunjuje projekt ‘Ljubljana – Zelena prijestolnica Europe 2016’.

Miron će treći veliki mural ove godine ostvariti u sklopu festivala ‘City in Words’ u Moskvi. ‘City of Words’ festival je umjetnosti u javnom prostoru koji će se održati na ulicama Moskve kao dio ‘Library Night’ projekta. Na samom festivalu realizirat će se deset murala inspirirani suvremenom ruskom književnošću pisaca Zakhara Prilepina, Narine Abgaryan, Yevgenyja Vodolazkina, Marine Stepnove i drugih.

17136107915_72c4cb2996_z

Mural ‘Nosorog’, Banja Luka, 2013.

Organizatori su nakon natječaja izabrali najbolje radove te je Mironov rad jedan od izabranih koji će ukrasiti neku od zgrada Moskve. Svaki rad imat će QR kod s referencom na odgovarajući književni rad i adresu najbliže knjižnice gdje promatrač može posuditi književno djelo. Na taj način cijeli urbani javni prostor postaje virtualna polica za knjige. Festival će završiti 24. travnja s nizom predavanja, kazališnih izvedbi i umjetničkih radionica.

lauba, 2013

Mural u dvorištu Laube, 2013.

Miron ne staje nakon Moskve, po povratku u Zagreb nastavlja s pripremama i predanim radom za veliku samostalnu izložbu u Laubi – kući za ljude i umjetnost koju sprema za rujan 2015. godine.

miron, lauba 2013

 

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori