Riječka Čipka stiže na šibensku Tvrđavu sv. Mihovila

Riječka Čipka stiže na šibensku
Tvrđavu sv. Mihovila

Čipka, nova predstava baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke, bit će izvedena prve večeri ovogodišnjeg Šibenik Dance Festivala u ponedjeljak 20. srpnja 2020. godine na Tvrđavi svetog Mihovila. Prva izvedba tog plesnog spektakla pod zvjezdanim nebom održat će se u suorganizaciji festivala i Tvrđave kulture Šibenik.

Ova se baletna večer sastoji od tri dijela od kojih je svaki inspiriran drugačijim propitivanjem elemenata umjetnosti čipke. Ipak, svi segmenti postavljeni su u osnovni kostur koji plesačima služi kao mreža prostornih pravaca. Tvrđava svetog Mihovila sa svojom impozantnom ptičjom perspektivom i neupitnom ambijentalnošću perfektan je lokalitet za ovu predstavu. Svojom autentičnošću sama tvrđava nudi još jednu dodatnu razinu užitka gledanja predstave, kazala je ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar koja potpisuje koncept i koreografiju predstave.

Predstava Čipka nadahnuta je izradom čipke, njezinom ornamentikom, poviješću, životom čipkarica, paškom nošnjom i folklornom glazbom.

Iz građe čipke izvlačila sam maksimum vizualne forme za ovaj rad, a iz njezina tkanja te minimalnih i jednostavnih, ali zato prepoznatljivih motiva uzimala sam glavne koreografske elemente poput prostornih putova, plesnog leksika, ritma i, naravno, odnosa među plesačima. Transkripcija čipke u plesnu umjetnost bio je zahtjevan, ali i izazovan kreativni rad, otkrila je Maša Kolar.

Predstava Čipka na jedinstven način povezuje kulturno dobro i današnje plesne umjetnike, a njezina je koreografska interpretacija upotpunjena glazbom skladateljice Tene Novak Vincek, dramaturgijom Maje Marjančić, kostimografijom i scenografijom Petre Pavičić te oblikovanjem svjetla Saše Fistrića.

Predstava je premijerno izvedena prošli mjesec u Rijeci, a izvedba u Šibeniku prva je izvan matičnog kazališta.

Šibenik Dance Festival ove godine nosi oznaku 9,5 i predstavlja snagu domaće plesne produkcije. Jedan od njezih najvažnijih aktera je balet Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca na čijem je čelu istaknuta hrvatska koreografkinja Maša Kolar. Uvjerena sam da će izvedba Čipke na Tvrđavi svetog Mihovila svima koji će u njoj uživati, biti nezaboravna, kazala je Zorana Mihelčić, direktorica ŠDF-a.

Program festivala na šibenskim srednjovjekovnim tvrđavama održava se u suorganizaciji s Tvrđavom kulture Šibenik na čijim se internetskim stranicama nalaze informacije o kupnji ulaznica.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori