S knjigom na more: Romani sa snažnim ženskim likovima

S knjigom na more: Romani sa
snažnim ženskim likovima

s knjigom na more

@ipiripinapa

Slijedeći trend u tv serijama i posebno nakon popularnosti serije ‘The Handmaid’s Tale’, odlučili smo složiti listu knjiga sa snažnim ženskim likovima za odlazak na more, ljetovanje koji će vas odvesti u svijet svih žanrova – od krimića, ljubića, misterije, putopisa, avanture, pa čak i u fantasy svijet. Snažni ženski likovi oduvijek su nastanjivali djela svih žanrova i ljeto je idealno vrijeme da u miru, opuštanju, na odmoru pročitate i napunite baterije jednom takvom, snažnom, ženskom energijom.

Tuđinka, Diana Gabaldon

Roman Tuđinka, autorice Diane Gabaldon donosi priču o Claire Beauchamp Randall, bivšoj ratnoj bolničarki koja nakon II. svjetskog rata odlazi sa suprugom Frankom na drugi medeni mjesec u škotski Highlands. Dok razgledavaju krug menhira, Claire dotakne raskoljeni kamen u središtu kruga koji ju prebaci dvjesto godina u prošlost, u 1743. godinu. Na nju nasrne časnik britanske vojske, a zatim je otme banda brdskih odmetnika, koji nisu sigurni je li ona engleska špijunka ili dama u nevolji.

Što god bila, sigurnije im je da je s njima, i oni je silom nastave voditi sve dublje u Highlands i sve dalje od kamenog kruga, kojim bi se mogla vratiti u vlastito vrijeme. Kako bi izbjegla pogibelj, ona se odluči udati za mladog brđanina Jamesa Frasera. Premda se i dalje trudi vratiti Franku u 1946., neprestano je ometaju nevolje života u osamnaestom stoljeću i vlastita unutarnja previranja – jer osjeća da polako počinje voljeti Jamieja Frasera…

Dvadeset je godina prošlo od prvog objavljivanja Tuđinke, romana kojim je Diana Gabaldon osvojila srca milijuna čitatelja i čitateljica diljem svijeta, te pokrenula serijal koji se još nastavlja, a uz romane uključuje i pripovijetke, vodiče i stripove, a najavljeno je i snimanje televizijskog serijala.

download (2)

Posljednja ljubav babe Dunje, Alina Bronsky

Majstorica u stvaranju snažnih ženskih likova i crnohumornih situacija, Alina Bronsky u svom novom romanu oživljava cijeli jedan iščezli svijet. Duhovito, pametno i ganutljivo pripovijeda o selu koje više ne bi trebalo postojati – i priču o izvanrednoj ženi koja u poznoj dobi stvara vlastiti raj. Na malom broju stranica uspjela je ispričati pomalo bajkovitu, a istovremenu zapanjujuće aktualnu priču.

Ne obazirući se na upozorenja vlasti na visok stupanj radijacije u njezinom rodnom mjestu u blizini Černobila, baba Dunja vraća se kući. Zajedno sa šačicom starih ljudi, ta bivša pomoćna medicinska sestra usred zone smrti gradi novi život. U zdencima ima vode, katkad dođe i struja, a voće i povrće svi uzgajaju sami. Ptice su u Černovu glasnije nego igdje drugdje, pauci pletu čudne mreže, a i mrtvi znaju navratiti na čaj. Smrtno bolesni Petrov ljulja se u mreži i čita ljubavne pjesme, bračni par Gavrilov igra šah, mljekarica Marja flertuje sa stogodišnjakom Sidorovim, a baba Dunja piše pisma svojoj kćeri Irini, kirurginji u njemačkoj vojsci, i unuci Lauri koju nikad nije vidjela. Ali onda se u selu pojave stranci, i nova se prijetnja nadvije nad malu zajednicu i njihov uvrnuti raj.

download (1)

Nizozemska djeva, Marente de Moer

U ljeto 1936. nizozemski liječnik Jacq šalje svoju 18-godišnju kćer Jannu k Egonu von Bötticheru, Nijemcu s kojim se sprijateljio kao mladić. Taj aristokrat i vrsni mačevalac, koji će pomoći Janni da usavrši mačevalačke vještine, ležerno provodi dane na svome ladanjskom imanju, gdje organizira zabranjenu menzuru za studente: dvoboj u kojemu sudionici nanose vidljive ozljede jedni drugima kao znak hrabrosti. Egon je zagonetan lik, privlačan i neodoljiv, pa se Janna neizbježno zaljubljuje u njega.

Ali, “Nizozemska djeva” (De Nederlandse maagd) nije samo priča o ljubavi i gubitku nevinosti. Pred Jannom se otvara nov, nepoznat svijet pun zagonetki o pravoj prirodi odnosa između njezina oca i Egona. Dvojica muškaraca upoznala su se u Prvome svjetskom ratu, davno izgubljenom vremenu koje je prethodilo usponu nacista na vlast. Jannina inicijacija u svijet odraslih proturječno je i zbunjujuće iskustvo. Aristokratski kodeks časti, s njegovim poimanjima hrabrosti i junaštva, pokazao se jalovim u susretu s predstojećom erom barbarstva.

Kroz Jannino iskustvo Marente de Moor priziva u čitateljev um nemirno ozračje vremena u kojemu se dogodio veliki povijesni preokret, živopisno oslikavajući nesigurnost i napetosti koje su prethodile Drugome svjetskom ratu.

download

Lazarove žene, Marina Stepnova

Obiteljska saga Lazarove žene počinje s prvim godinama 20. stoljeća i nastavlja se do našeg doba. To je doista u pravom smislu obiteljska saga u kojoj svaka od žena iz naslova knjige – Marusja, Galina Petrovna i Lidočka – zauzima, uz izvjesno preklapanje, određeni povijesni period i određeno mjesto u životu matematičkog genija Lazara Lindta. Roman Marine Stepnove alegorijski je, apstraktan prikaz povijesti, ljubavi, ne-ljubavi i posljedica sovjetskog načina života na psihu likova u knjizi. Lazar Lindt je u izvjesnom smislu gotovo slučajan lik, koji u početku osjeća (neuzvraćenu) ljubav prema Marusji, ženi svog mentora, potom se ženi suviše mladom i nezrelom Galinom Petrovnom te napokon uživa status mitske figure u životu svoje unuke Lidočke, čija se majka utopi u prvom poglavlju knjige pa je ona prepuštena odgoju hladne Galine Petrovne.

Kritičarka Liza Novikova usporedila je roman Lazarove žene s knjigama Ljudmile Ulicke i Dine Rubine te s trilogijom Vasilija Aksjonova Moskovska saga, a kritičar Viktor Toporov nazvao je njezinu prozu »vrhunskom književnošću«, vrlo čitkim postmodernističkim tekstom u kojem se uzvišeno miješa s trivijalnim.

lazarove žene

Život djevojaka i žena, Alice Munro

Život djevojaka i žena mnogi smatraju jedinim romanom kraljice priča – kanadske nobelovke Alice Munro. Glavna junakinja, djevojčica Del Jordan, živi na očevoj farmi za uzgoj lisica gdje s bratom i bizarnim susjedima otkriva fantastičnu prirodu kojom je okružena. Zbog školovanja odlazi s majkom u obližnji gradić, upoznaje prijateljicu Naomi s kojom dijeli sve frustracije djevojačkog odrastanja.

Iznimno znatiželjna, toliko neobična u običnom gradiću, promatra svijet oko sebe, prvu tjelesnost, ljubav, odnose među ljudima, rođenje i smrt. Uz nonkonformističnu majku, prodavačicu enciklopedija po bespućima kanadske provincije koja je upućuje da beskompromisno zakorači u život, Del Jordan svojim duhovitim i lucidnim razmišljanjima nagoni čitatelja da se s nježnošću i smiješkom sjeti i vlastita odrastanja.

Priručnik za spremačice, Lucia Berlin

Da bi mogla uzdržavati djecu, radila je najrazličitije poslove: bila je medicinska sestra, spremačica, bolnička administratorica, profesorica u gimnaziji. U tom je razdoblju imala velikih problema s alkoholizmom, ovisnošću, neuspješnim odvikavanjima… Sav taj buran život: ljubavi, zlostavljanja, bolesti, patološki odnosi u obitelji i zajednici, ovisnost i odvikavanja od alkohola pretočeni su u ove autobiografske priče koje su tek posthumno, jedanaest godina poslije njezine smrti, doživjele priznanje književne javnosti.

Već u drugom tjednu od objavljivanja, zbirka priča Priručnik za spremačice dospjela je na listu bestselera New York Timesa, a broj prodanih primjeraka nadmašio je ukupnu prodaju svih dotadašnjih izdanja. Prvu zbirku, Angelova praonica, objavila je tek 1981., iako su priče većim dijelom pisane tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća. “Priručnik za spremačice” zbirka je koja daje najcjelovitiji presjek Berlinina književnoga stvaralaštva.

Opća teorija zaborava Jose Eduardo Agualusa

Roman Opća teorija zaborava (‘Teoria geral do esquecimento’) objavljen 2012., progovara o životu u Luandi nakon portugalske revolucije 1974. i proglašenja angolske neovisnosti. Ovo je prvenstveno roman o strahu, o besmislu rasizma i ksenofobije, o ljubavi i predanosti. Mnogi ga smatraju dosad najboljim Agualusinim romanom. Roman se ove godine našao i u najužem izboru za Bookerovu nagradu (Man Booker International Prize 2016). Poput Portugalca Fernanda Pessoe i Argentinca Jorgea Luisa Borgesa, i portugalsko-angolski pisac José Eduardo Agualusa književni je čarobnjak koji zadivljuje svojim fikcionalnim kreacijama.

s knjigom na more

@bookclubcollective

Niketche- priča od poligamiji, Paulina Chiziane

Izričaj Pauline Chiziane često se definira kao politički i feministički. No njoj je pisanje misija, način izražavanja teškoća s kojima se susreće žena suočena s heterogenošću mozambičkih kulturnih tradicija te novouspostavljenoga pravnog i administrativnog sustava.

U romanu Niketche: priča o poligamiji opisuje mozambički jug kao kraj u kojem dominira patrijarhalna kultura, dok sjever oblikuju tradicije matrijarhata. Aludira i na to da je oslobodilački pokret Frelimo preuzeo dvojak stav prema poligamiji, proglasivši je prvo ilegalnom, a potom tolerirajući njezin kontinuitet u praksi. U njezinim djelima pozornost je usmjerena na socijalne teme vezane uz ženska prava i interese kao što su monogamija i poligamija, ali i na subjektivne i intimne odnose muškarca i žene. Chiziane je istaknula da u skladu s tradicijom svoje zemlje smatra da priča priče, a ne da piše romane.

niketche

Noćas sam je vidio, Drago Jančar

Ovo je roman o nekoliko godina života i tajanstvenom nestanku Veronike Zarnik, mlade žene iz ljubljanskoga građanskog društva, koju je u se uvukao vrtlog nemirne povijesti. Pet likova govori o njoj, a svaka od njih i o sebi i uzburkanom slovenskom vremenu pred drugi svjetski rat i tijekom njega. O vremenu koje je kao moloh gutalo ne samo ovako ili onako uvjerene sudionike povijesnih događaja, nego i ljude koji su živjeli na rubu burnog događanja, koje nisu dobro niti razumjeli – htjeli su samo živjeti. No, ‘samo’ živjeti bila je iluzija, bilo je vrijeme kada ni u prividno sigurnoj i idiličnoj zavjetrini neke gospoštije u Gorenjskoj nije bilo moguće izbjeći jureći vlak nasilja.

Irenina priča, Erri De Luca

U ovoj su knjizi elementi, osobito more, likovi koji se pokoravaju vremenu, sjećanju, povijesti i mitu, baš kao i Irene: djevojčica, sirota, koja živi na grčkom otoku i koju su spasili delfini. Koja može nenastanjivati nijedan od svjetova koje poznajemo i nastanjivati ih sve. De Luca može učiniti da uđemo u priče koje su kuće zamišljene bez vidljivog razloga. Kuće koje imaju vrata i prozore, ali ne tamo gdje bi trebali biti, koje imaju sobe, ali bez ravnih i glatkih zidova. Kuće koje ne štite i ne zaklanjaju, već te bacaju u svijet. Njegove knjige su arhaične, njegovim mislima odjekuju jezici koji govore drukčije, koji znaju vidjeti i preokrenute svjetove.

s knjigom na more

vthoughtcatalog

Supruga vlasnika plantaže čaja, Dinah Jefferies

Devetnaestogodišnja Gwendolyn Hooper silazi s parobroda na Cejlon, željna započeti novi život kao udana žena. Ali, dočekuje je suzdržan, tajnovit i mrzovoljan suprug. Laurence je neprestano na poslu pa njegova mlada engleska supruga mora sama istraživati plantažu. Lutajući zabranjenim mjestima Gwen nalazi zaključana vrata, škrinje pune prašnjavih haljina i malen grob obrastao raslinjem – ključeve skrivene, neizrecive prošlosti. Gwen uskoro zatrudni, a njezin je suprug presretan. Nakon porođaja se suočava sa strašnom odlukom koju mora po svaku cijenu sakriti od Laurencea. Kad istina izađe na vidjelo, hoće li joj suprug moći oprostiti to što je učinila? Ova napeta knjiga donosi dozu tajanstvenosti isprepletenu s tugom i radosti.

supruga vl plant čaja

Na rubu vode, Sara Gruen

Osramotivši se na najvažnijem društvenom događanju visokoga filadelfijskog društva na Staru godinu 1944., Maddie i Ellis Hyde ostaju bez novca Ellisova oca, bivšeg pukovnika koji se stidi sinovljeve nesposobnosti za vojnu službu zbog daltonizma. Na Maddiein užas, Ellis odluči da je jedini način da iznova stekne očevu naklonost (i darežljivost) uspjeh u pothvatu u kojem je njegov otac veoma javno podbacio: uhvatit će čuveno čudovište iz Loch Nessa i kad ga pronađe, osvjetlat će očevo ime i iznova steći njegovu naklonost.

U siječnju 1945., dok svuda oko njih još bjesni rat, Maddie i Ellis s Ellisovim prijateljem Hankom prelaze Atlantski ocean. Maddie, sada sama i praktički napuštena u stranoj zemlji, mora dokučiti tko je i što želi – isprazan život koji je ostavila iza sebe ili nešto stvarnije? Ono što će otkriti – o svijetu izvan svoga zatvorenog kruga i o sebi samoj – otvorit će joj oči. Shvatit će da je okružuju ne samo mračne sile, nego i ljepota i iznenađujuće mogućnosti života.

na rubu vode

Pismo, Kathryn Huges

Tina Craig radi od jutra do sutra i volontira u trgovini rabljenom robom kako bi pobjegla iz nesretnog doma i supruga zlostavljača. Provjeravajućim džepove nošena odijela, pronalazi staro pismo u još uvijek zalijepljenoj omotnici s poštanskom markom. Tina otvori pismo i pročita ga, a ta odluka zauvijek će promijeniti tijek njezina života. Pismo je napisano 4. rujna 1939. godine i ona je ganuta sadržajem pisma te činjenicom da pismo nikada nije stiglo na pravu adresu. Kreće u potragu za autorom i primateljem toga pisma, želeći doznati što se je s njima dogodilo… Billy Stirling zna da se ponio kao budala, ali se nada da će ispraviti najveću pogrešku svojega života.

Četvrtog rujna 1939. sjeda i piše pismo za koje se nada da će promijeniti njegovu budućnost, nesvjestan činjenice da pismo nitko neće pročitati 34 godine… To će pismo, na kraju, promijeniti mnoge živote i sudbine – na više načina no što je Billy mogao pretpostaviti.

Uronite u roman o životnim pričama dviju žena, odvojenih desetljećima, ali povezanih svojim sudbinama. Roman je to o ljubavi, gubitku i neočekivanim posljedicama u životima zlostavljane domaćice iz 70-ih godina prošlog stoljeća i djevojci sa samog početka Drugoga svjetskog rata.

@seaside_reading

@seaside_reading

Težina neba, Tracy Guzeman

Sestre Alice i Natalie nekoć su bile bliske, a onda će se jednog ljeta jako udaljiti jedna od druge. Alice je sanjarka koja voli knjige i ptice, a Natalie je tvrdoglava, manipulativna – i prelijepa. Na obiteljskom odmoru uz jezero, Alice očara još neafirmirani mladi slikar Thomas Bayber. Unatoč tome Natalie djeluje hladno i iznenađujuće ravnodušno podnosi poziranja za obiteljski portret. A onda će se približiti kraj ljeta, odnosi će se zakomplicirati i tri će života zauvijek biti izgubljena. Mnogo desetljeća kasnije, Thomas, sada svjetski priznat slikar, otkriva da postoji portret na kojem je s Alice i Natalie toga kobnog ljeta. Sestre su nestale. A Thomas dvoji bi li njihovu tajnu ponio u grob ili upotrijebio tu sliku kako bi uskrsnuo prošlost prije nego što se priča završi.

težina neba

Posljednji susret cura s benzinske, Fannie Flagg

Wisconsin, 1941. Svi su muškarci otišli u rat pa se Fritzi i njezine sestre moraju izvještiti u muškim poslovima. Tako će nastati benzinska postaja gdje djevojke rade u zgodnim kapicama, kratkim suknjama, vozeći se na koturaljkama. No takav spokoj neće dugo potrajati: sposobne žene moraju pridonijeti ratnim naporima leteći vojnim zrakoplovima…

Alabama, 2003. Gospođa Sookie Earle upravo je udala i posljednju od svojih kćeri i veseli se zasluženom odmoru. No jednog joj dana stigne pismo. Sadržaj pošiljke izmakne Sookie tlo pod nogama, vrativši je natrag u četrdesete godine dvadesetog stoljeća, četirima neukrotivim sestrama koje su uslijed ratnih pustolovina bile primorane promijeniti sliku o sebi i svojim sposobnostima.

Fannie Flagg, autorica nenadmašnog hita Pohane zelene rajčice, sve će obožavatelje te knjige oduševiti novim naslovom, duhovitom pričom prepunom životnih istina i velikih preokreta. Obiteljsko naslijeđe, potraga za identitetom i prihvaćanje činjenica koje iz temelja mijenjaju život teme su ovoga romana koji će sve koji su uživali u romanima Daisy Fay i čudotvorac, Sreća ispod duge, Dobro došla na svijet, djevojčice i Još te sanjam ponovo odvesti u šetnju malim američkim gradovima i životnim istinama koje je najbolje prihvatiti takvima kakve jesu.

poslj susret cura

Posljednji vlak za Istanbul, Ayse Kulin

Posljednji vlak za Istanbul jedan je od najvećih uspjeha turske spisateljice Ayşe Kulin čiji je roman Njeno ime: Aylin osvojio srca naših čitatelja i bio objavljen u dva izdanja. Dirljiva je to i začuđujuća priča o odluci dvoje ljudi koji ne žele da njihovoj ljubavi i sreći išta stane na put. Razapeti između religije, roditelja i povijesnog žrvnja koji nesmiljeno melje, Selva i Rafael postaju simboli otpora svemu što se može ispriječiti na putu iskrenoj ljubavi.

poslj vlak za istanbul

Djevojčica u crvenom kaputu, Kate Hamer

Neobičan psihološki triler Kate Hamer odmah po pojavljivanju izazvao je veliku pozornost medija i kritike. Autorica je vrsno opisala, s jedne strane, očaj majke nestale djevojčice i njezino prilagođavanje život nakon otmice kćeri, a s druge, život otete djevojčice, koja ne shvaćajući da je žrtva, pokušava dati smisao svome životu u novim okolnostima i pokušati što duže pamtiti komadiće vlastite prošlosti.

Igra skrivača, Linda Green

Jedan, dva, tri… Lisa Dale zatvorila je oči i počela brojati do sto u igri skrivača. Kad ih je otvorila, više nije bilo njezine četverogodišnje kćeri Elle. Nestala je bez traga. Policija, mediji i Lisina obitelj misle da znaju tko je Ellu oteo. No, što ako je nije oteo stranac? Što ako je ta osoba uvjerena da je to što radi dobro? I što ako je Lisina djevojčica u opasnosti da nestane zauvijek? Pametno i uvjerljivo. Ovo je hrabra priča, dirljiva sve do posljednje riječi.

igra skrivača

Moja godina s Eleanor, Noelle Hancock

Noelle Hanckok bila je prezaposlena njujorška blogerica. Pratila je živote slavnih i svakih je pola sata izbacivala po jedan članak. A onda je sve stalo. Zbog globalne je krize dobila neočekivani otkaz. Tražeći način kako da krene dalje, Noelle se susrela s nadahnjujućim citatom: Učinite svakoga dana jednu stvar koja vas plaši. Bile su to riječi legendarne Eleanor Roosevelt, američke bivše prve dame, koja je i sama savladala brojne strahove kako bi od osjetljivog, plašljivog i neuglednog djeteta izrasla u snažnu i samosvjesnu ženu. Koristila je svoj položaj kako bi zagovarala napredak na različitim područjima, a njen je život već desetljećima nadahnuće mnogima.

U tom je trenutku Noelle shvatila da se od vedre i spontane djevojke pretvorila u osobu koju mnogo toga plaši i da se s godinama zatvorila prema novim ljudima, izazovima i iskustvima. Odlučila je krenuti u jednogodišnju avanturu svakodnevnog suočavanja sa svojim strahovima, kako bi postala osobom kakvom je oduvijek željela biti.

Nastupala je kao stand-up komičarka i pjevala karaoke. Skakala je s padobranom, pilotirala, ronila s morskim psima i penjala se na Kilimandžaro. Volontirajući u bolnici suočila se s dubokim strahom od smrti i bolesti. Pokušala je shvatiti zašto su loše završile veze s muškarcima koje je voljela i hoće li tako završiti i njena sadašnja veza. Svoju avanturu Noelle je opisala u ovoj duhovitoj, zabavnoj i duboko iskrenoj knjizi kojom vas poziva da zajedno s njom krenete u pustolovinu!

download (3)

Sve, baš sve, Nicola Yoon

Ovo je priča o tajnama, lažima, ljubavi i otkriću. Način na koji autorica opisuje Madelinein svijet pomoću prekrasnih slika tjera čitatelja da cijeni male stvari u životu. Zaista, ali zaista preporučujem ovaj roman jer ima najbolju priču ikad i fantastičan završetak te definitivno vrijedi uzeti ovu knjigu u ruke. Ako ste ljubitelji knjiga poput Greška u našim zvijezdama, Ako ostanem i Prije nego umrem, onda je ovo prava knjiga za vas.

s knjigom na more

@bookclubcollective

Pomrčina srca, Ruta Sepetys

Godine 1941. četrnaestogodišnja Lina priprema se za umjetničku školu, za svoje prve izlaske s dečkima i za sve što ljeto može ponuditi. Ali jedne noći sovjetska tajna policija nasilno upada u njezin dom odvodeći je skupa s njezinom majkom i mlađim bratom u Sibir. I kad se čini da je sve izgubljeno, Lina se neustrašivo bori za život i u svojim umjetničkim djelima dokumentira sve što proživljavaju. S nevjerojatnom snagom i ne gubeći nadu Lina i njezina obitelj idu u novi dan. No je li to dovoljno da ih održi na životu? Briljantna priča o ljubavi i opstanku koja će za buduće naraštaje čuvati živo sjećanje na Staljinove žrtve.

Svi oni koji ne mogu zamisliti odmor bez odličnog štiva mogu poslati svoje ime i prezime i adresu na ifeellucky@journal.hr. Navedite željeni naslov naveden niže u zagradi u predmet e-maila kako bi mogli osvojiti svoj ljetni primjerak! One kojima se nasmiješi sreća razveselit ćemo s proglašenjem osvojenih knjiga 22. srpnja. [Posljednja ljubav babe Dunje, Lazarove žene, Niketche- priča od poligamiji, Igra skrivača, Moja godina s Eleanor, Sve, baš sve, Pomrčina srca].

s knjigom na more

@bookclubcollective

Čestitamo dobitnicima!

Posljednja ljubav babe Dunje – Neven Falica

Lazarove žene – Tanja Potkonjak

Niketche- priča od poligamiji – Matea Miljuš

Igra skrivača – Patricia Ivić

Moja godina s Eleanor – Anamarija Hrvoić Đurić

Sve, baš sve – Maja Penić

Pomrčina srca – Ljiljana Stanić

Učitati još
Zatvori