Sve o povratku synth pop glazbe

Sve o povratku synth pop glazbe

synthpop 1

Gledajući SF seriju ‘Stranger Things‘ zaljubili smo se (opet!) u elektro-synth-pop glazbu! Glazba nas je odmah vratila u 2011. i film ‘Drive‘ s odličnim soundtrackom, većinom nastalim iz pera Cliffa Martineza koji je pak instantno prizvao atmosferu filma ‘Sex, Lies and Videotapes’, zvuk vintage klavijatura i sintisajzera…

Odlično postignut retro zvuk europopa još je više naglašen uvodnom pjesmom filma ‘Drive’, ‘Nightcall’, francuskog glazbenika Kavinskyja. Tijekom zadnjih nekoliko godina dogodio se (i dalje se događa) ‘boom’ u retro i elektro glazbi, poznat pod nazivom ‘synthwave’, iznimno popularan u filmovima, video igricama i vjerojatno, uskoro, u glazbenom mainstreamu.

Nostalgičan zvuk ranih osamdesetih godina pobuđuje jarke, flourescentne boje, mnogo metalik efekta i specifične vizualne estetike. Ranih dvijetisućitih krenuo je val predvođen dvojicom francuskih umjetnika Vincent Belorgey aka Kavinsky i David Grellier aka College (obojica su zaslužni za soundtrack filma ‘Drive’), a slijedili su ih glazbenici većinom koncentrirani oko francuske glazbene scene, dok je James Kent aka Pertubator počeo kreirati svoje, iznimno zanimljive, sintetičke varijacije i to mračnije atmosfere te je uskoro okarakteriziran kao ‘dark-synth’.

Ovaj, do tada underground, žanr počeo je dobivati sve više i više fanova i na scenu je stupilo mnogo novih europskih glazbenih imena – od Miami Nights 1984, Johan Benghtsson aka Mitch Murder, Dynatron, Night Runner, Lazerhawk, Power Glove, FutureCop pa sve do Timecop1983.

Skoro niti jedan od synth umjetnika i glazbenika nije vezan uz veću i mainstream glazbenu etiketu, većinom sami distribuiraju svoju glazbu, a dva su glavna kanala Bandcamp i YouTube. Njima uspješno promoviraju svoju glazbu i najčešće u kombinaciji s video isječcima filmova iz 1980-ih. Zanimljiv je taj vizualni moment jer se uz synth glazbu u pravilu vežu i 3D grafike, razni grafički efekti i izrazito koloristički, futuristički vizualni stil u kojem dominira jedan određeni ton ružičaste boje – magenta! Prate ju kobalt plava i boja petroleja.

Synth se najčešće veže uz film, a apsolutni vrhunac je doživio 2015. godine s ‘over the top’ filmom ‘Kung Fury‘ u kojem su vizualni efekti, radnja, likovi pa i glazba dovedeni do apsolutnog ruba!

Nakon prve sezone ‘Stranger Things’ s nestrpljenjem čekamo kakav će soundtrack druga sezona donijeti i koje glazbenike otkriti.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori