Prva hrvatska premijera filma
Zvizdan u Rijeci

U Rijeci se od 16. do 18. rujna održava Sajam filma, prvo javno događanje u organizaciji lani osnovane Hrvatske mreža neovisnih kinoprikazivača (udruge Kino mreža), kojoj se kao organizatori Sajma pridružuju i Hrvatski audiovizualni centar te domaćin, Art-kino Croatia.

zvizdan

Dio programa bit će otvoren i za širu publiku, pa će u Art-kinu Croatia Riječani i njihovi gosti 16. rujna u 20 sati sati pretpremijerno gledati ‘Zvizdana’ redatelja Dalibora Matanića, hrvatskog kandidata za Oscara i ‘europskog Oscara’, koji broji sjajne svjetske uspjehe.

Pretpremijeri će nazočiti glumačka ekipa filma te producentica Ankica Jurić Tilić koja, najavljujući dolazak u Rijeku, navodi kako je izuzetno sretna što je prva hrvatska premijera planirana upravo u riječkom Art-kinu Croatia.
Za javnost će dan kasnije, u 21 sat, premijerno biti prikazan i pobjednik filmskog festivala u Cannesu, ‘Dheepan’ redatelja Jacquesa Audiarda, snažan, društveno angažiran film aktualne tematike. Čak dva filma publiku očekuju u petak 18. rujna: bit će to ‘Cure’ francuske redateljice Céline Sciamma i ‘Cherbourški kišobrani’, film kojim se Art-kino Croatia ujedno pridružuje programu ‘Rendez-vousu au cinéma’, rujanskom ‘slavlju francuskog filma’ organiziranom u suradnji Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra.

sajam filma catherine deneuve post

Publika će moći prisustvovati i prvom ‘industry’ događanju u sklopu Sajma, okruglom stolu Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri na kojem će se, u srijedu 16. rujna s početkom u 11.30 sati, predstavnici HAVC-a, Kino mreže, distributera te javnih institucija osvrnuti na pozitivne učinke digitalizacije nezavisnih kino-dvorana, ali i izazove koje je digitalizacija postavila pred kinoprikazivače.

Za goste Sajma, prvog će dana biti predstavljene distributerske novine osam najznačajnijih distributerskih partnera neovisnih kinoprikazivača te filmski naslovi koje planiraju u narednoj sezoni. Drugog dana Sajma planirane su radionice o mogućnostima za sufinanciranje filmskih programa, o metodama razvoja publike, te o unapređenju statusa pučkih otvorenih učilišta koja čine velik broj neovisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj. Posljednjeg dana Sajma, 18. rujna, održat će se i Skupština Kino mreže. Detaljnije informacije o sajmu možete saznati na Facebook stranici.

Učitati još
Zatvori