Što smo naučili od Lene Dunham?

Što smo naučili od Lene Dunham?

Jučer je u zagrebačkom Retro baru održana promocija hrvatskog prijevoda knjige “Drukčija od drugih”, autorice Lene Dunham, koja stoji iza popularne serije “Djevojke” i koja se u posljednjih nekoliko godina otkad se serija prikazuje na kanalu HBO prometnula u simbol samosvjesne žene, neopterećene vanjskim izgledom koja se ne boji reći ono što misli. Svoje je utiske o knjizi, seriji, ali i samoj Leni, s publikom podijelila Jelena Veljača u jednoipolsatnom razgovoru s jednim od urednika Algoritma, Vladimirom Cvetkovićem Severom.

lena dunham

Dotakli su se tema lijepog i ružnog na televizijskim ekranima, novog vala serija i ženskog humora čiji je Lena najistaknutiji predvodnik, skandala koji su okruživali američko izdanje knjige, pozicije feminizma u današnjem društvu te Lenine uloge kao glasa jedne generacije. U zbirci eseja “Drukčija od drugih“ Lena progovara o stvarima kojima se svaka žena susreće bar jednom u životu: prekidi, dijeta, ljubavne turbulencije, nezadovoljstvo izgledom, propast prijateljstava, poslovni uspjesi, usamljenost, borba s pet kilograma viška iako jedete samo zdravu hranu, dokazivanje u sobi punoj muškaraca dvostruko starijih od sebe, pronalaženje prave ljubavi…

lena dunham

Ako još niste, preporučujemo da pročitate “Drukčija od drugih”, a u nastavku donosimo nekoliko stvari koje smo naučili od Lene Dunham, kako iz knjige, tako i iz serije.

1. Da svijet ne moramo gledati kroz ružičaste naočale. Lena bez zadrške i bez dlake na jeziku govori točno ono što misli. Zbog toga se s njenom pričom povezujemo i njene likove razumijemo.

2. Da je u redu biti ono što jesi i ono što osjećaš da bi mogao biti. Pravila ne postoje.

lena dunham

3. Da je u redu ne znati kojim smjerom u životu krenuti bez obzira na sve povoljne uvjete.

4. Da je svijet ružno mjesto, loše stvari se događaju, ali pojedinac ima moć mijenjati svoj mikrokozmos.

5. Da ne moramo biti savršeni kako bi se osjećali dobro u svojoj koži jer smo svi savršeni na svoj način.

lenadunhamknjiga5

 

Foto: Girls HBO

Učitati još
Zatvori