Od Coco Chanel, preko letećih medvjedića do moderne umjetnosti – donosimo pregled izložbi koje ćemo gledati ovog proljeća

Od Coco Chanel, preko letećih medvjedića do moderne umjetnosti – donosimo pregled izložbi koje ćemo gledati ovog proljeća

2020. već na samom početku obećava, barem što se tiče najavljenih kulturnih događanja. Kako se ne bi izgubili u moru informacija pripremili smo za vas pregled izložbi koje su must see ovog proljeća.

Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma, MSU

Miris vrućeg kakaa, podrapana koljena, majčini poljupci i crtani filmovi samo su neke od asocijacija na bezbrižno djetinjstvo. Zaboravite na brisanje prašine sa starih video kaseta i uputite se u Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu gdje je do 14.6.2020. postavljena multimedijalna izložba Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma. Izložba je posvećena stvaralačkim vrhuncima Zagreb filma, institucije koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova. Prikazuje  vrijednu arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva i privatnih zbirki koje uključuje crteže, skice i autentične predmete. Profesor Baltazar, Mali leteći medvjedići, Inspektor maska, Maxi cat, Surogat – povedite klince i upoznajte ih s glavnim likovima vašeg djetinjstva.

Zagreb grad umjetnica, Umjetnički paviljon u Zagrebu

Povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije i u čast Zagrebu, Umjetnički paviljon sezonu započinje izložbom Zagreb, grad umjetnica. Izložba je posvećena upravo hrvatskim umjetnicama koje su ostavile neizbrisiv trag u povijesti likovnosti Zagreba, ali i cjelokupne hrvatske vizualne scene. Nudi povijesni i kritički presjek iz opusa 54 likovne umjetnice od kraja 19. stoljeća do danas i obuhvaća stotinjak radova s područja slikarstva, kiparstva, video performansa, zvučnih i video instalacija počevši od Anke Basstal, Slave Raškaj do Martine Mezak, Ane Hušman i Andreje Kulunčić s kolektivom ISTE. Umjetnički paviljon kroz ovu izložbu želi obuhvatiti i širi društveni kontekst položaja žena u 21. stoljeću – od općenitog položaja, primjerice u poslovnom svijetu, do činjenice kako su žene svakodnevno izložene nasilju i agresiji od strane muškaraca, kao i pokušati utvrditi kakav je položaj umjetnica u Hrvatskoj 2020. godine. Izložba traje do 14.travnja 2020.

Visoka moda i dizajn u MUO

Zanima vas kako izgledaju modni primjerci Balenciage, Yvesa Saint Laurenta, Coco Chanel, Christian Diora, Louis Vuitona i drugih? Od 17. veljače zavirite na treći novouređeni kat Muzeja za umjetnost gdje se otvara novi postav studijskih zbirki dizajna, fotografije, satova i mode. Tada će se pokazati i nova donacija hrvatsko-britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe i njegove supruge Belinde Wright koji su MUO poklonili zbirku pret-a-porter i haute-couture mode 1960-ih i 1970-ih, te spomenute modne primjerke najvećih svjetskih dizajnera. Istog dana MUO će otvoriti i izložbu ‘Nove perspektive’, koja potiče suradnju i razmjenu znanja između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera. Riječ je o izložbi koja će publici predstaviti gotičke tapiserije iz pariških Muzeja Cluny i Louvrea, neprocjenjiva remek-djela koja pružaju jedinstven uvid u europsku povijest i umjetnost kasnog srednjeg vijeka. Muzej za umjetnost i obrt u sezonu 2020. ušao je u novom ruhu u znak proslave njihove 140. obljetnice osnutka, a o njegovom novom licu više čitajte ovdje.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Za kraj, ali ne i manje bitno kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, središte Primorsko-goranske županije u idućih nekoliko mjeseci postat će dom nekim od najvažnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj. Pa je tako u sklopu Riječkoga karnevala postavljena izložba djela slavnog slikara Gustava Klimta, izložba ‘Granice između reda i kaosa‘, izložba ‘D’Annuzijeva mučenica’ o razdoblju okupacije Rijeka D’Annunzija i njegovih legionara te mnoge druge. Od tematskih izložbi u drugim gradovima, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti ističe ’90e: Ožiljci’, koja će trajati od 14. svibnja do 12. srpnja, na kojoj će biti predstavljena umjetnost 1990-ih u istočnoeuropskim zemljama. Program donosi više od 600 kulturno-umjetničkih i ostalih događanja, u čijem stvaranju sudjeluje preko 250 kulturnih ustanova i organizacija iz Hrvatske i 40 drugih zemalja Europe i svijeta.

Tekst: Ana-Marija Topolčić

Foto: Msu.hr, Umjetnički paviljon, Vizkultura.h., Muzej za umjetnost i obrt

Učitati još
Zatvori