Kreativna subota: ‘Lijepa kao lutka’

Kreativna subota: ‘Lijepa
kao lutka’

Kao djeca smo se svi u jednom trenutku upoznali s pričama i bajkama u kojima su glavnu ulogu nosili arhetipski ženski likovi. Možda najpoznatije ženske uloge su nam dala braća Grimm u svojim pričama ‘Princeza i žabac’, ‘Pepeljuga’, ‘Princeza na zrnu graška’, ‘Crvenkapica’ te ‘Trnoružica’ (ponekad naslovljena kao i ‘Uspavana ljepotica’).

'Princeza i žabac'

‘Princeza i žabac’

Braća Grimm, Jacob i Wilhelm Grimm, svoju inspiraciju za niz prekrasnih priča s poukom najčešće su crpili iz usmenih i narodnih priča, legendi i mitova. Pisali su priče s poukom, iako su radnju svojim priča smještali u imaginarna, univerzalna mjesta. Njihove priče su osim s poučnim momentima bile i u službi stvaranja njemačkog identiteta jer su im vječna inspiracija bile usmene predaje s njemačkog govornog područja. Dan danas njihova djela su među najizvedenijim djelima u kazalištima za djecu i trajna inspiracija u filmskoj industriji, posebno u Disneyevim animiranim filmovima za djecu.

lutka pepeljuga

‘Pepeljuga’

Njihove priče i bajke inspiracija su i u zanimljivom radu umjetnice Marine Bychkove. Zanimljivost u njezinom radu jest da ona, između ostalog, stvara porculanske lutke prema kultnim ženskim likovima priča braće Grimm. Njzine lutke nisu više samo lutke za igru, već detaljnom izradom, minucioznim kreiranjem detalja i skulpturalnim pristupom stvaranja lutaka zapravo se doživljavaju kao elegantna umjetnička djela, lutke-skulpture.

'Princeza na zrnu graška'

‘Princeza na zrnu graška’

Ona svojim lutkama daje karakter, izraz lica koji u potpunosti odgovara doživljaju lika iz priče te od njih na taj način radi i karaktere-portrete određenih likova. Njezine lutke odavno su prestale biti lutke, već su kolekcionarski umjetnički predmet.

'Princeza na zrnu graška'

‘Princeza na zrnu graška’

Fascinaciju lutkama-skulpturama najbolje opisuje umjetnica sama – ‘Razlog zašto volim stvarati lutke je taj da se radi o multidisciplinarnoj formi. Nisam zadovoljna stvarati u samo jednom mediju kao što je slikarstvo i kiparstvo, lutke mi zato pružaju različito i taktilno iskustvo. Kako bih napravila jednu takvu lutku, u mogućnosti sam raditi sve: skulpturu, Industrijski dizajn, slikati, gravirati, crtati, stvarati predmete modnog dizajna i dizajnirati nakit. Želim stvarati sve, ili ništa!’

'Crvenkapica'

‘Crvenkapica’

lutka trnoružca naslovna

‘Trnoružica’

Više o umjetničinim radovima i kakve sve još kolekcionarske lutke radi možete saznati na enchanteddoll.com i na Facebook stranici.

Foto: enchanteddoll.com i Facebook

 

Učitati još
Zatvori