Pogledali smo 1. epizodu Twin Peaksa

Pogledali smo 1. epizodu Twin Peaksa

muY2Rwx

Sinoć u 22 sata veliki dio televizijske publike s nestrpljenjem je čekao da se emitira nova, prva epizoda nove sezone kultne serije Twin Peaks. Ako i niste gledali TV seriju 1990. godine ili bilo kada se reprizirala, vjerujemo da će vas nastavak natjerati da ispravite tu strašnu grešku.

No, vjerujemo da se ovim tekstom obraćamo više starim obožavateljima koji su s nestrpljenjem čekali vidjeti što se dogodilo s omiljenim im likovima, gradićem i kako će na kraju nova sezona izgledati – posebno s obzirom na specifičan stil i vizualni dojam koji potpisuje režiser David Lynch.

A still from Twin Peaks. Photo: Suzanne Tenner/SHOWTIME

U ovih 18 novih epizoda režiser David Lynch mogao je izraziti svoju apsolutnu kreativnu slobodu, za razliku od prijašnjih epizoda gdje je bio pod paskom ABC kuće. Bizarno u ovom slučaju dolazi maksimalno do izražaja, no nešto drugačije nego kod prijašnjeg Twin Peaksa. Svi glavni likovi su vraćeni, nanovo oživljeni, grad je isti, atmosfera je ista, no generalna slika priče čini se većom.

Mädchen Amick and Peggy Lipton in a still from Twin Peaks. Photo: Suzanne Tenner/SHOWTIME

David Duchovny in a still from Twin Peaks. Photo: Patrick Wymore/SHOWTIME

Za početak, nova sezona se ne ograničava na grad Twin Peaks i izgleda da je Lynch svojoj bizarnosti dao oduška. Gledatelji ne bi trebali očekivati do sada uobičajenu linearanu narativnu radnju, no s druge strane svi oni koji vole Davida Lyncha i Twin Peaks baš zbog nadrealnih elemenata, doći će na svoje.

Kyle MacLachlan in a still from Twin Peaks. Photo: Suzanne Tenner/SHOWTIME

Dijalozi su dugi, radnja je često izolirana, a sporost serije je namjerna. Priča jest tu, no nije ispričana na jasan, pravocrtan način gdje gledatelj spaja točke A i B. Gledatelji su prisiljeni slijediti režisera tamo gdje ih on želi odvesti. Priča je čudna, neobična i zapravo, ako ju želite doživjeti u svoj njezinoj punini, jednostavno morate otpustiti sve svoje kočnice i posve se predati njegovom načinu pričanja priče. To ne olakšava gledanje, naprotiv, otežava ga, no pravi obožavatelji Lyncha i njegove stilistike prepoznat će taj dragocjen trenutak.

Radi se o istinski jedinstvenoj seriji, čak i sada nakon 27 godina, ona uspijeva biti još jednom drugačija i originalna.

David Lynch and Miguel Ferrer in a still from Twin Peaks. Photo: Suzanne Tenner/SHOWTIME

Madeline Zima in a still from Twin Peaks. Photo: Suzanne Tenner/SHOWTIME

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori