Prada otvara kulturni centar u Milanu

Prada otvara kulturni centar u Milanu

Fundacija Prada 9. svibnja otvara vrata svojeg novog izložbenog prostora u Milanu. Fundacija je zadnja dva desteljeća svoje aktivnosti fokusirala na izdavanje umjetničkih monografija, organiziranje konferencija, izložaba te inicijativa vezanih uz film.

prada post 2

Fundacija će otvoriti svoja vrata javnosti u prekrasnom industrijskom kompleksu u Milanu koji se sastoji od distilerije sa početka 20. stoljeća i još 9 okolnih objekata. Svi objekti zajedno tvore kampus postindustrijskog prostora, intimnog, no i dovoljno velikog, s dvorištem koje je otvoreno za javnost. Otvoreni karakter i pozivni participativni stav fundacije odražavaju generalno raspoloženje Milanskog objekta. Želeći približiti svoje djelovanje javnosti i pozvati ju na sudjelovanje u planu je dvadesetčetverosatno korištenje knjižnice objekta, zajedno s barom Luce koji se nalazi kat ispod. Također je u sklopu fundacije i edukativni program za djecu.

prada post 4

Otvorenje kompleksa prati i izložba ‘Serial Classic’ koja je fokusirana na klasičnu skulpturu te istražuje embivalentan odnos između originalnosti i imitacije rimske skulpture te odavanju počasti grčkoj umjetnosti. Obično percipiramo i povezujemo ideju klasike uz pojam jedinstvenosti, no ne postoji period u ljudskoj kreativnoj povijesti koji je toliko kopiran i koji je poslužio kao inspiracija stvaranju novih djela umjetnosti, dizajna i arhitekture kao period kasne Rimske Republike. Izložba će prikazati više od 70 radova te svojim postavom poziva na propitkivanje i analizu odnosa izgubljenih ili uništenih originala i njihovih višestrukih kopija. Svakako je to najzornije prikazano u dvije serije izloženih radova – ‘Discobolus’ i ‘Čučeća Venera’. Na izložbi se mogu pogledati još i radovi ‘Penelopa’ i ‘Karijatide’, kao radovi prototipovi za nastanak i izgradnju hrama ‘Erechtheion’ u Ateni.

prada post 1

Poseban dio izložbe prikazuje tehnologije i metode koje su se koristile prilkom stvaranja kopija prikazujući dva osnovna trenutka kao što je nastanak gipsanog odljeva. Ono što je revolucionarno kod otvorenja fundacije i izložbe koja ju otvara jest to da unatoč trendu skupljanja i izlaganja djela suvremene umjetnosti Prada se odlučila za prikaz i propitkivanje klasične umjetnosti. Kao i u modi, i u svoj kulturnom djelovanju, Prada je uvijek par koraka ispred vremena. Za više informacija posjetite fondazioneprada.org.

prada post 3

Foto: Facebook

 

Učitati još
Zatvori