Otvorena posljednja izložba iz
ciklusa Mentalni sklop

Sinoć je otvorena izložba Dubravko Mataković – Zlatko Bourek – 10., ujedno i posljednja iz ciklusa Mentalni sklop koju su predstavili kustos Mladen Lučić i umjetnik Dubravko Mataković.

Dubravko-Matakovic-i-Mladen-Lucic

Dubravko Mataković i Mladen Lučić

Požega, Vinkovci, Osijek. Jedan rat. Drugi rat. Holokaust. Genocid. Stvarnost da, depresija ne. Ipak, ne. Postoji duh, onaj duh koji nam je pomogao da savladamo sve te strahote i koji nam pomaže da nadjačamo realitet tame povijesnog i svakodnevnog življenja. Upravo takav duh posjeduju doajen hrvatske umjetnosti Zlatko Bourek i l’enfant terrible naše off scene Dubravko Mataković, kojeg nam putem svog svestranog i raznolikog stvaralaštva nesebično nude, a darivali su nam ga i u najtežim trenucima ratne stvarnosti.

Elizabeta-Gojan

Elizabeta Gojan

Premda generacijski razdvojeni, ovi autori duhovno su izuzetno bliski. Oba Slavonci; tradicionalno vezani uz svoj zavičaj i njegove narodne običaje, neizmjerno duhoviti i nadareni stvaraoci skloni grotesknom humoru, odvažni su kreatori i promotori izravnog likovnog govora. Njihov jezik figurativne provenijencije izuzetno je vitalan, posjeduje notu nadrealizma, protkan je elementima erotike i crnog humora, nije ograničen na jedan medij a posjeduje dar da obraduje sve koji ga susretnu.

Jelena-Iva-Nikolic-i-Hrvoje-Majer

Jelena Iva Nikolić i Hrvoje Majer

A susretali smo se i susrećemo se često. Strip Dubravka Matakovića čitali smo u novinama, tjednicima,časopisima, viđali na brojnim izložbama, a poklonici tvrdog rocka slušali su ga i gledali kao frontmena grupe Septica. Viđen je i njegov crtani film Cigla, a najmlađi se vesele njegovim strip ostvarenjima što im podastire u Smibu i Modroj lasti, kao i ilustracijama koje im olakšavaju čitanje školskih udžbenika.

Kristina-Bangoura-i-Edina-Plicanic

Kristina Bangoura i Edina Pličanić

Zlatko Bourek vjerojatno je najuniverzalniji umjetnik u Hrvatskoj. Kipar je po vokaciji, ali jednako je vješt u slikanju, crtanju, animaciji, lutkarstvu, režiji. Ima nešto renesansnog u Boureku. Nije to samo njegova svestranost i lakoća izraza, već prvenstveno naglašeni humanistički stav, koji kao i u Brueghela ili Boscha izvire iznad grotesknog grupnog portreta karikaturalne stvarnosti, te zrači toplom sjetom i optimizmom baziranom na ludičkom i neuništivom duhu vječno mladog Zlatka Boureka. Izložba je otvorena do 25.07., a ulaz je slobodan.

Azamát-Nabiullin-i-prijatelj

Azamát Nabiullin i prijatelj

Rumi-Mestrovic

Rumi Meštrović

Zlatko-Bourek

Zlatko Bourek

Slaven-Kosanovic-Lunar-i-Rea-Berger

Slaven Kosanović-Lunar i Rea Berger

Učitati još
Zatvori