‘One night’ filmovi

‘One night’ filmovi

Before We Go

Before We Go

Tražeći koje još filmove nismo gledali, ili bi ih htjeli ponovno gledati, naišli smo na listu filmova povezanih jednom odličnom tematskom niti. Filmovi čija radnja je na neki način uvjetovana kratkim vremenom, odvija se i otkriva u trajanju jedne (često krucijalne) noći.

Taj vremenski okvir ‘prisiljava’ likove da se suočavaju s neizbježnom istinom i često formiraju ili razrješavaju zapetljane i komplicirane odnose. Obzirom na kratko vrijeme radnja se brže odvija, zaplet nastupa jako dinamično i budi snažnije emocije.

Last Night

Last Night

Film ‘Last Night’ iz 2010. godine donosi priču oženjenog para, rastavljenog tijekom jedne presudne noći kada suprug pođe na poslovni put s kolegicom koju smatra privlačnom. Dok se on opire iskušenju afere, njegova supruga susreće svoju bivšu lubav. Ovu napetu romantičnu dramu dodatno čini primamljivom postav glavnih glumaca – Keira Knightley, Eva Mendes, Sam Worthington i Guillaume Canet.

‘Before We Go’ film je iz 2014. godine s Chrisom Evansom i Alice Eve u glavnim ulogama. Radnja prati priču o dvoje stranaca koji ostadoši zarobljeni na Manhattanu tijekom jedne noći razviju osjećaje jedno prema drugome i postanu jedan drugome osobe od najvećeg povjerenja, posebno jer se njihova noć pretvori u avanturistički događaj tijekom kojeg se oni moraju suočiti sa svojim strahovima i preuzeti kontrolu nad svojim životima.

https://youtu.be/VxJsGKn2kyA

‘Before Sunrise’ donosi ljubavnu priču francuske studentice Celine koja upoznaje mladog američkog mladića Jesseja na vlaku za Budimpeštu – Beč. Oboje izađu s vlaka u Beču i druže se. Radnja je najbolje opisana kao minimalistička, jer osim hodanja i razgovaranja, ne događa se previše stvari u filmu. Dva karaktera, njihove ideje, perspektive na život, ljubav, reinkarnacija itd. su ispričani do sitnih detalja i to sve tijekom njihove jedne zajedničke noći. Film je proglašen jednim od najboljih romantičnih filmskih ostvarenja 90-ih godina dvadesetog stoljeća i nakon njega snimljena su još dva nastavka.

before-sunrise

‘Nerve’ je film o starijem srednjoškolcu koji se nađe uvučenim u online igricu izazova gdje svaki njezin biva manipuliran od zajednice ‘promatrača’. U filmu je Emma Roberts ostvarila zapaženu ulogu. Iako se radi o filmu naizgled lagane tematike, radnja je baš zbog te zbijenosti u trajanju od jedne noći prilično napeta i zanimljiva.

Nerve

Nerve

‘Night on Earth’ odlična je komedija koja prati pet različitih priča koje se događaju u pet različitih taksija u američkim i europskim gradovima. Što se sve uzbudljivo može dogoditi tijekom jedne noći, vozeći u taksiju često nam niti ne padne na pamet.

Night On Earth

Night On Earth

Radnja koja se odvija pod režiserskom palicom Jima Jarmuscha i odlična lista glumaca – Gena Rowlands, Winona Ryder, Lisanne Falk, Alan Randolph Scott, Anthony Portillo, Armin Mueller-Stahl, Giancarlo Esposito i Rosie Perez – garancija su dobrog i zabavnog filma. Glazbu potpisuje Tom Waits što je svakako bonus.

Da se ponekad treba vratiti starijim filmovima, u ovom slučaju dokazuje komedija ‘The Breakfast Club’ iz 1985. godine. U slučaju da vam je ovaj film promakao, radi se o radnji koja prati petoro učenika i njihove dogodovštine kada se prisilno nađu zajedno u školskom pritvoru. Koliko se različiti ljudi mogu približiti jedno drugome i to u nanevjerojatnijim smiješnim situacijama možete vidjeti u ovom odličnom filmu, a svakako nije na odmet prisjetiti se ostvarenja glumaca koji su sada već zagazili i u srednje godine te ih više povezujemo s drugačijim, ozbiljnijim žanrovima.

Dazed and Confused

Dazed and Confused

Iz ne toliko davnije prošlosti, no svejedno izvučen iz ‘naftalina’ svakako je kultni film ‘Dazed and Confused’ iz 1993. godine. Režiju i scenarij potpisuje nagrađivani Richard Linklater, a odlične uloge u ovoj urnebesnoj komediji čija je radnja smještena u posljednji dan škole 1976. ostvarili su redom Jason London, Milla Jovovich, Adam Goldberg, Ben Affleck i Matthew McConaughey.

https://youtu.be/3aQuvPlcB-8

Učitati još
Zatvori