Od “Trešnjevačkih mališana” do radničkih udruženja – pogledajte novi fundus Muzeja susjedstva Trešnjevka

Od “Trešnjevačkih mališana” do radničkih udruženja – pogledajte novi fundus Muzeja susjedstva Trešnjevka

Jedan od najinteresantnijih kulturnih projekata u zadnje vrijeme Muzej susjedstva Trešnjevka objavio je dio nove građe koju su prikupili online. Od “Trešnjevačkih mališana” do radničkih udruženja – izdvojili smo neke fotografije koje su nam se jako svidjele.

Muzej susjedstva Trešnjevka

Trešnjevka, u početku radnički kvart, danas jedno od urbanijih središta – gotovo centar grada s atraktivnim lokacijama za život. Oduvijek živopisna, drugačija, zanimljiva s bogatom poviješću. Za ideju o osnivanju prvog kvartovskog muzeja, svojevrsnog interaktivnog projekta u kojem je zamišljeno da građani donose predmete koji su na bilo koji način povezani s Trešnjevkom i da se oko njih gradi priča, zaslužna je udruga BLOK. Cijela ideja iza neobičnog kvartovskog muzeja leži u tome da se očuva mikropovijest trešnjevačkog kvarta o kojoj se inače ne priča dovoljno. Prikupljanje građe za fundus trenutno je na čekanju, no otvoreni su za digitalne doprinose koje možete poslati na blok@blok.hr. Dio predmeta pogledajte ovdje, a dio na stranicama muzeja.

Zagrebački mališani

Jeste li znali da je najstariji hrvatski dječji zbor, “Zagrebački mališani”, svoje djelovanje započeo na Trešnjevci pod nazivom “Trešnjevački klinci”? Osnovao ga je 1979. glazbeni pedagog Zlatko Kubik koji je bio voditelj i dirigent zbora od osnutka do smrti 2013. godine. “Trešnjevački klinci” su nekoliko mjeseci nakon osnutka postali “Trešnjevački mališani”, a 1989. godine preimenovani su pak u “Zagrebačke mališane”, ime pod kojim djeluju i danas. Fotografija prikazuju uniforme Trešnjevačkih mališana (s plavim prslukom), a fundusu muzeja susjedstva priložila ih je Martina Vazdar.


Memorijal M. Ostojića, 1975. , fotografija Bogdana Štefanića

Fotografije kvarta

Zvonimir Veber je pak čitav svoj radni vijek proveo radeći u tvornici Nikola Tesla. Osim rada za Teslu ga je vezalo i slobodno vrijeme – kao pasionirani fotograf (koji je i dokumentirao kroz formu umjetničke fotografije i promjene u urbanom tkivu kvarta) i planinar svoje je hobije razvijao u Teslinim sekcijama. 

Zvonimir Veber

“Savremena žena”

Iako nije bila namijenjena sportskim aktivnostima, haljina u nastavku proizvedena je u trešnjevačkoj tvornici “Savremena žena”. Povod – ljetna Univerzijada koja se u Zagrebu održala 1987. godine. “Savremena žena” uglavnom je proizvodila za izvoz, a nalazila se na adresi Lipovečka 1, na križanju s Ozaljskom ulicom (na mjestu današnjeg kasina) sve do 1999. godine kada je otišla u stečaj. Haljinu je fundusu priložila Lovorka Šošić.

Projekt “Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo” osvojio je nagradu za društvene inovacije SozialMarie u kategoriji umjetnost i kultura. U muzeju pripremaju i brojne druge aktivnosti za nadolazeće vrijeme kao što su virtualne šetnje kvartom kao i novo prikupljanje građe za fundus muzeja.

Foto: Muzej susjedstva Trešnjevka, Instagram

Učitati još
Zatvori