Nagradu Nada Dimić podijelile humanitarne, feminističke i antirasističke inicijative

Nagradu Nada Dimić podijelile humanitarne, feminističke i antirasističke inicijative

U utorak,7. srpnja 2020., ispred Doma HDLU dodijeljene su ovogodišnje nagrade Nada Dimić inicijativama čije je djelovanje prepoznato kao važno u recentnim zbivanjima grada Zagreba.

Aktivistkinja Vesna Kesić kao predstavnica Fonda za druge te prošlogodišnji nositelji nagrade, novinar Hrvoje Šimičević, gradonačelnica Supetra Ivana Marković i Feministički kolektiv fAKTIV zajednički su donijeli odluke o ovogodišnjim dobitnicima.

Nagrada Nada Dimić ove godine pripala je kolektivu Žene ženama koji okuplja azilantkinje, inozemne studentice, umjetnice i aktivistice te ih uključuje u svoje aktivnosti, pomažući u njihovoj integraciji i lakšem snalaženju u Hrvatskoj, te volonterskoj grupi Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu, koji su nakon potresa uklanjali opasne dijelove zgrada i krovišta urušena tijekom potresa.

Nagrada Nada Dimić sastoji se od ugravirane ulične kocke, kaldrme, koja simbolizira građanski otpor, te novčanog fonda od 15.000 kuna.

Nagradu je 2017. ustanovio Fond za druge koji su osnovali Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala Queer Zagreb i Perforacija, te koreograf, plesač i performer Bruno Isaković, s ciljem promicanja filantropije i aktivnog građanstva. Od tada se svake godine nagrada dodjeljuje angažiranim pojedincima i grupama sa željom isticanja njihovog doprinosa pravednijem društvu.  

Foto: Silvija Dogan

Učitati još
Zatvori