Svi veliki murali festivala Graffiti na Gradele

Svi veliki murali festivala
Graffiti na Gradele

gng 01

Završio je Graffiti na Gradele

Krajem srpnja, točnije 29. u mjesecu, Graffiti na Gradele završio je svoje šesto izdanje. Festival je to koji se održava sada već šestu godinu za redom i koji je počeo kao mali, lokalni street art i graffiti festival. Prošlogodišnje priznanje koje je osvojio kao najbolji boutique festival u Hrvatskoj dalo je naslutiti da će ovo, šesto izdanje biti veće i posebnije, no kako to inače biva, ovogodišnje izdanje ispalo je bolje nego ikada do sada. I u smislu veličine – od broja autora, domaćih i stranih, broja posjetitelja, no i glazbenih izvođača. Graffiti na Gradele 2017. bili su najuspješniji do sada.

Nakon godina i godina sudjelovanja uglavnom lokalnih street art i graffiti autora, glazbenika i skatera, ovogodišnje izdanje dovelo je na Bol na Braču nekoliko svjetskih, zvučnih imena sa street art i graffiti scene. Njegova opuštenost uzrokovana time što je ljeto, što se crta cijeli dan i navečer zabavlja čine ovaj festival odličnim dijelom ljetnog odmora. Ta atmosfera jasna je i u radovima koje su ostvarili umjetnici.

gng 04

gng 12

GNG Line Up

Dugu listu domaćih umjetnika i onih iz regije i svijeta upotpunili su Lonac, Lunar, Azram, Chez 186, Sarme, Artez, Junk, Nikola Mihajlović, Modul Osam, Bare (Pimp My Pump), Casino, Royal, Mane Mei, Hana, Artu Ditu, Anxio, Wuper Kec, Smack i Rina. Za dnevne i večernje glazbene nastupe zaslužni su bili Edo Maajka, VRH (Kiša metaka), Kuna, Niki Peducci, Nina Davis (Gang Gang), Oliver (Bassinga), Oberön (Oberkuul & Frühstück), Zembo (Blaw:Blaw), Rofellos (Grime Croatia), Wvdup, Tikach, Gezin 808 Mafia i Radio Los Santos.

gng 14

gng 15

Bog hedonizma i street arta

Festival je i završio u znaku hedonizma – čak je Lonac portretirao boga Dioniza – boga hedonizma i street arta. Mural je to koji evocira prikaze antičkih božanstava, no na, naravno Lončev karakterističan način. Postoji čak i duhoviti element u cijeloj slici – na pojedinim mjestima gdje bi trebale biti zrele, okrugle i velike bobe grožđa nalaze se, u istoj boji izvedene, tako oku na prvi pogled i neupadljive, kapice sprejeva. Genijalno ukorporiranje simbola street arta i graffita u Lončev prizor.

Jace, Lunar, Smack_GNG_2017

Genijalni radovi

Chez 186 i Sarme potpisuju također duhovito veliko djelo. Njihov zajednički rad predstavlja prikaz djelića imaginarnog, već izvedenog rada, ispred kojeg nazdravljaju zbog dobro obavljenog posla. Rad skriva i poneku poruku, a cjelokupna izvedba je ponešto drugačija od onoga što bi od njihove suradnje očekivali. Jedno je to zanimljivo, jako duhovito iznenađenje. Srpski umjetnik Artez naslikao je ‘svjetioničara’ kako navodi brod, španjolski autori Sebas Velasco i Inigo Sesma autori su murala koji vjerno dočarava to ljetno stanje Graffita na Gradele. Francuz Jace, Lunar i Smack184 kreirali su zajednički rad koji donosi prizor naslaganih njujorških vlakova posred Jadrana.

gng 05

gng 06

gng 07

Atmosfera i zagrijavanje za GNG 2018.

Murali su genijalni , glazbeni program je bio odličan, a kakvu atmosferu je donio festival pogledajte na videu niže. Posjetite Graffiti na Gradele, pratite nas i Facebook stranicu za sve novosti. I ako još niste, svakako u kalendar zabilježite kraj srpnja 2018. godine za sljedeće, vjerujemo još bolje izdanje.

gng 11

gng 08

gng 02

gng 03

20157668_1410801429035272_9029156927358170211_o

Foto/Vizuali: Silkfatblues Photo & VideographySupernia

Video: Silkfatblues Photo & Videography

Učitati još
Zatvori