Hrvatska fotografkinja u prestižnom svjetskom žiriju

Hrvatska fotografkinja u
prestižnom svjetskom žiriju

Marina Paulenka

Marina Paulenka

Na poziv londonskih The Calvert Journala i fondacije The Calvert 22, Marina Paulenka, fotografkinja i umjetnička direktorica Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, ove godine sjedi u prestižnom žiriju Calvert fondacije i Journala za inauguralnu nagradu New East Photography Prize.

Imenovanjem članicom žirija Marina se našla uz bok direktoru fotografije u The Guardianu i Observeru Rogeru Toothu, fotografu i profesoru na Royal Academy of Art u Hagu Donaldu Weberu, kojeg smo i imali prilku intervjirati ove godine te višestruko nagrađivanom fotografu Alexanderu Gronskom, voditeljici odjela fotografije u institucijama Media Space/Science Museum i u National Media Museum Kate Bush, kreativnom direktoru fondacije Calvert 22 Foundation Ekowu Eshunu, umjetnici i pobjednici Moscow Biennale of Contemporary Art Foundation Prize Taus Makhacheva i urednici fotografije Bird in Flight, online publikacije o fotografiji i vizualnoj kulturi,Olgi Osipov.

Alexander Michal Siarek

Alexander Michal Siarek

Veliko je to priznanje za Marinu Paulenka, istaknutu hrvatsku fotografkinju mlađe generacije, ujedno i osnivačicu i umjetničku direktoricu Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida koji je Zagreb upisao na kartu prestižnih međunarodnih festivala fotografije svojim kontinuiranim održavanjem tijekom osam godina u kojima je našoj javnosti predstavio neka od najvećih imena fotografije u svijetu, kao i anticipatorski predstavio mnoge nadolazeće autore.

Eugenia Maximova

Eugenia Maximova

Kao jedna od najaktivnijih umjetnica i promotorica fotografske scene u Hrvatskoj Marina Paulenka je u žiriju Calvert Journala zajedno s ostalim članovima tijekom dva kruga odabrala desetero nominiranih autora koji svoje radove predstavljaju na izložbi u Londonu, a samo jedan ili jedna od njih bit će proglašen cjelokupnim pobjednikom ovogodišnje nagrade. Pobjednik će se proglasiti u četvrtak, 1. prosinca 2016. u prostorima fondacije Calvert 22 u Londonu pod generalnim pokroviteljstvom The Guardiana, a na svečanoj ceremoniji prisustvovat će i sama Paulenka.

Lana Stojičević

Lana Stojičević

Zanimljivo je da je među deset odabranih autora i mlada fotografkinja iz Hrvatske Lana Stojičević. Ostali odabrani autori su Ziyah Gafic (BIH), Katrina Kepule (Latvija), Eugenia Maximova (Bugarska), Sasha Rudensky (Rusija/SAD), Alexander Epikhov(Mađarska), Andrey Shapran (Latvija), Michał Siarek (Poljska), Michał Sierakowski (Poljska), Danila Tkachenko (Rusija) i Vladimir Vasilev (Bugarska).

Andrey Shapran

Andrey Shapran

Foto: Draga Jurišić, Andrey Shapran, Lana Stojičević, Eugenia Maximova, Alexander Michal Siarek

Učitati još
Zatvori