Velika izložba slavnog fotografa na turneji po Hrvatskim gradovima

Velika izložba slavnog fotografa na
turneji po Hrvatskim gradovima

Muzej za umjetnost i obrt je 18. lipnja otvorio izložbu fotografija velikog francuskog fotografa, člana slavne agencije Magnum, Marca Ribouda. Izložba nosi znakovit naziv – ‘Dalmacija, pogled u svijet’.

mriboud post

Nakon Zagreba izložba se seli od 3. do 19. rujna u Salon Galić u Split te u Dubrovniku gdje će se fotografije ovog danas 92-godišnjeg barda moderne fotografije moći vidjeti u Palači Sponza od 25. srpnja do 13. kolovoza.

Marc Riboud rođen je 1923. godine u Lyonu. Već se s 14 godina počinje baviti fotografijom, a kao student odlučuje joj se potpuno posvetiti. Godine 1953. njegovu fotografiju Eiffelova tornja objavljuje časopis Life te se ubrzo, na poziv Henri Cartier-Bressona i Roberta Cape, pridružuje slavnoj agenciji Magnum.

marc riboud post2

Između 1955. i 1969. godine obilazi, između ostalih, Bliski i Daleki istok, Sovjetski Savez i Alžir, gdje dokumentira rat zanezavisnost. Krajem 60-tih godina, jedan je od rijetkih fotografa koji uspijeva ući u Sjeverni i Južni Vijetnam.

marc riboud post 3

Marc Riboud objavio je brojne knjige i monografska izdanja. Retrospektivna izložba njegovih radova postavljena je 2004. godine u Maison Européenne de la Photographie u Parizu. Izlagao je u svjetskim muzejima i galerijama i dobitnik je mnogih nagrada, od kojih se izdvajaju dva priznanja Overseas Press Kluba, nagrada za životno djelo Time-Lifea, nagrada Lucie te Infinity nagrada International Center of Photography u New Yorku.

DALI

Izložba je realizirana u sklopu Rendez-vous festivala francuske kulture u Hrvatskoj te se može pogledati do 12. srpnja. Više informacija o izložbi i autoru možete saznati na linkovima rendez-vous.hr i marcriboud.com.

Foto: Facebook, marcriboud.com.

Učitati još
Zatvori