Ljeto u MSU 2021.: Evo zašto ćemo ovo ljeto provesti u Novom Zagrebu

Ljeto u MSU 2021.: Evo zašto ćemo ovo
ljeto provesti u Novom Zagrebu

Ljeto u MSU jedno je od središnjih kulturnih i zabavnih događanja tijekom ljetnih mjeseci u Zagrebu. Ovaj program Muzeja suvremene umjetnosti je okosnica urbane kulture Zagreba i omiljeni sadržaj kako za lokalne posjetitelje, tako i za goste i turiste koji se zateknu u gradu. Ove godine Ljeto u MSU održava se 8. put

Bogat program

Program donosi presjek aktualnih događanja, velikih zvijezda, ali i najnovijih umjetničkih otkrića na multidisciplinarnoj umjetničkoj sceni, kako kad se radi o sceni grada Zagreba, tako i Hrvatske, ali i regije i svijeta. Tradicionalno se održava tijekom 6 subota u lipnju i srpnju u popodnevnim i večernjim satima. Ljeto u MSU 2021. godine uključuje posjet aktualnim izložbama u MSU, filmsku projekciju, performance i na kraju večeri koncert.

Koncerti 

  • 5. 6. Zagreb Calling: Ivan Grobenski, ŽEN, Klinika Denisa Kataneca.

Hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentiraniju alternativnu scenu. Tri benda iz  kompilacije „Zagreb Calling: Generacija bez refrena“ nastupaju na platou MSU: Ivan Grobenski, Klinika Denisa Kataneca i ŽEN!

  • Ivan Grobenski

„Odmetnik u kantautorskim vodama“ objavio je tri samostalna albuma (Lessons in Life and Love, On Death & Other Problems i Siromahi & Lazari), tri live albuma (Live Lessons, IG and the Broken Heavenly Orchestra Live from Hell i Zacharana Mochvara FB Live Session) i Island Life EP. Pjesma „Kmica kmici grize repa“, s kompilacije Zagreb Calling je nokturno i bavi se jednom od najstarijih tema iz književnosti – kako stvari koje pod danjim svjetlom doživljavamo sasvim benignima postaju zlokobne kad padne mrak. Tekst je inspiriran mitologijom Prekodravlja i djelomično Sudetinom kratkom pripovijetkom Mor. Verziju pjesme koja se pojavljuje na kompilaciji je aranžirao Leo Beslać.

  • Klinika Denisa Kataneca

Psihodelični avant folk bend Klinika Denisa Kataneca je četvorka predvođena dečkom iz Dubrave koja melje sve pred sobom i rastavlja vas na komadiće emocijama svih boja. Denis je u zadnjih deset godina, sa svojih desetak albuma postao kultno ime nošeno za*ebanim vokalom i začudnim stihovima punim gorčine i neodoljive ljepote. Estetika mraka i lošeg, u novom, blještavom odijelu, dolazi na krilima albuma Jada Jada kojeg kritičari unisono proglašavaju za jedan od najboljih albuma 2020 godine. Bend čine: Branimir Norac, Vinko Vujec, Karlo Cmrk i Denis Katanec.

  • ŽEN

Audio-vizualni projekt osnovan 2010. Albumi „I onda je sve počelo“ (2013) i „Jantar“ (2015), plasirali su ih među najprodornije i najsvježije bendove šire regije. ŽEN su nastupile na brojnim većim europskim festivalima (Europavox, Colours of Ostrava, Tallinn Music Week, Eurosonic, INmusic, Welcome to the Village…) i klubovima od Balkana do Baltika, od Atlantika do Visle. Od 2017. godine udružuju su snage s Moonlee Records, što je urodilo njihovim trećim albumom „Sunčani ljudi“. 2020 godine izdaju kompilacijski album Blender s remixima pjesama s prethodna tri albuma. Za kompilaciju „Zagreb Calling: Generacija bez refrena“ odabrale su pjesmu Opet Gange.

12. 6. Porto Morto

Jedan je od produkata zagrebačkog JeboTon kolektiva, a njihov glazbeni smjer temelji se na mješavini art rocka, progresivnog popa i indie elektronike. Nakon sjajno prihvaćena prva dva studijska albuma otvara treće poglavlje novom pjesmom  „Čekam ih“. Radi se o najavnom singlu njihova sljedećeg albuma. Fantastično prihvaćen album “Portofon” (2019.), s kojeg na prvu osvaja suradnja s Darkom Rundekom na singlu „Hodaj“, priskrbio im je tri nominacije za Porin. Prepoznatljivost grade i po naglašenom vizualnom izrazu koji je u detalje razrađen u videospotovima i na pozornici. Novim albumom i singlom najavljuju novi scenski identitet, ali i novu eru svoje karijere.

19. 6. Matija Dedić

Od pete godine svira klasičnu glazbu. Nakon završene srednje glazbene škole, 991. odlazi u Graz gdje upisuje Jazz akademiju. Privatne sate imao je kod Johna Taylora iz Kölna, Hala Galpera, Billa Dobinsa i Barrya Harrisa. Diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Haralda Neuwirtha. Svira s vlastitim sastavom Boilers Band i Tamarom Obrovac i njezinim kvartetom, a krajem 90-ih osniva Marija Dedić Trio, u kojem izvodi i autorska djela. Album Octopussy (1998) proglašen je jednim od najboljih debitantskih albuma zadnjih 10 godina. Matija je nakon toga osvojio preko 25 nagrada Porin u različitim kategorijama, nagrade Crni Mačak, Mega Music Award, desetak nagrada za najboljeg instrumentalistu godine. S njim u sastavu još sviraju iskusni jazz glazbenici iz kvarteta Tamare Obrovac, Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi). Tijekom godina svirao je u dvoranama poput Lincoln Center u New Yorku, Olympia u Parizu. Nastupa po cijelom svijetu i spada u vrlo rijetke domaće glazbenike posljednjih godina koji surađuju s izrazito etabliranim glazbenicima iz sjeverne Amerike. Album posvećen preminulom ocu, Matija svira Arsena, iz 2015. proglašen je najboljim albumom te ujedno i najprodavanijim u Hrvatskoj i nagrađen sa šest nagrada Porin. Privatno se usavršava kod Barryja Harrisa, jednog od najvećih jazz glazbenika.

26. 6. Sacher

Skladatelj, kantautor i pjesnik, rođen 1955. u Zagrebu. Studirao je arheologiju i etnologiju na Zagrebačkom sveučilištu, ali je odustao prije diplome kako bi se posvetio glazbenoj karijeri. Od 1980. godine djeluje kao autor, pjevač i basist u grupama Haustor, Dee Dee Mellow, Brojani, Vještice i bendu Sacher. Od 1990. živio je u Poljskoj, Češkoj, Portugalu i Južnoj Americi, a od 2010. u Berlinu, Istri i Lagosu (Portugal). Trenutačno je opet u Zagrebu. Povremeno sklada i izvodi i glazbu za kazalište, film i televiziju.

3. 7. Mimika Orkestar

Alternativni jazz, world i progressive orkestar iz Londona osnovao JE saksofonist i skladatelj Mak Murtić. Orkestar trenutno radi na projektu koji se bavi mediteranskom glazbom, odnosno jazzom / third streamom, mediteranskim krajolicima i narječjima u sklopu scensko-narativnog nastupa. Ovaj projekt rađen je u doba pandemije i vezan je uz istraživanje izolacije, ali ujedno i povezanosti Mediteranskih otoka sa svijetom. Orkestar u ljeto 2021 nastupa premijerno s materijalom s novog nosača zvuka „Altur Mur“. Posljednji album Mimika orkestra „Božanstva Zemlje i Vode“ bavi se staroslavenskom mitologijom i na njega je utjecala glazba s ovih područja uz utjecaje big band-a i progresivnog jazz/rocka te suvremene glazbe.

10. 7. Matej Meštrović & Borna Šercar

  • Meštrović & Šercar

Neobični i atraktivni nastupi iskusnih glazbenika često kombiniraju instrumente klasične glazbe, poput klavira, s posve alternativnim i eksperimentalnim izvorima zvuka poput boca ili automobilskih  felgi. Matej Meštrović vrlo  je svestran umjetnik. Godine 2018. postao je prvi hrvatski kompozitor koji je imao praizvedbu vlastitog djela – Dunavske Rapsodije – u dvorani Carnegie Hall – Stern. Autor je glazbe za 3 hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO – Šangaj, Hannover, i Lisabon. Nagrađen je Nagradom Grada Zagreba i brojnim drugim nagradama. Njegov CD “Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos” uvršten je na Spotify listu 50 klasičnih izdanja. Album “3 Rapsodije za klavir i orkestar” snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, prvi je službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim John Williamsom.

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar svira, piše filmsku i  kazališnu glazbu, djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji i više drugih orkestara. Nastupa i u više sastava koji se bave jazz glazbom. Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem i Gabi Novak, Michelom Legrandom, Miljenkom Prohaskom, Boškom Petrovićem, Terezom Kesovijom, Oliverom i drugima. Suosnivač je trija Boob–n–yar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe. Dobitnik je nagrada Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. i za najboljeg jazz bubnjara 2014. godine. Nagrađen je i Porinom 2011. i 2013. (za skladbu „Melancholy“ s albuma „Nehaj“). S Jazzianom Croaticom ima zapažene nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.  

Umjetničke akcije i performansi

Već petu godinu za redom u sklopu multimedijskog projekta Ljeto u MSU odvija se i program umjetničkih akcija i performansa koji uključuje brojne načine i medije umjetničkog izražavanja, od performativnog korištenja tijela, preko prostornih intervencija, sve do eksperimentalnog zvuka, plesa i drugih oblika izvedbenih umjetnosti. Akcije i performansi izvode se u različitim prostorima Muzeja, usmjeravajući pozornost publike na arhitekturu same zgrade te naglašavajući i prostorni doživljaj kao jedno od bitnih iskustava prilikom sudjelovanja u cjelokupnom projektu. Tematike radova su brojne i različite, u skladu s područjima interesa autorica i autora koji sudjeluju u programu. Ove godine to su Andro Giunio, Nika Ham, Pero Kavgić, Petra Mrša, Barbara Radelja i novocirkuski izvedbeni kolektiv Tricycle Trauma.

Iako glavninu programa sačinjavaju hrvatske autorice i autori, program svake godine nastojimo proširiti i međunarodnim sudjelovanjima pa će tako ove godine u programu sudjelovati mlada slovenska umjetnica Nika Ham, koja će zatvoriti program umjetničkih akcija i performansa svojom izvedbom 10. srpnja. 

Filmski put oko svijeta

  • Galeb

Dokumentarac Ivana Živkovića o Galebu, brodu-kulturnom dobru, kojim je maršal Tito tijekom 479 dana plovidbe posjetio 18 zemalja na tri kontinenta.

  • Nevidljivi čovjek

Triler Leigha Whanella vodi nas u Australiju, gdje Elisabeth Moss glumi ženu koja pod okriljem noći bježi od svog nasilnog partnera, bogatog znanstvenika Adriana. Dok se skriva kod svoje sestre i prijatelja, saznaje da je Adrian počinio samoubojstvo i ostavio joj veliko nasljedstvo.

  • Pljačka stoljeća

Kriminalistička komedija Ariela Winograda prati grupu argentinskih lopova koja je 2006. godine organizirala pljačku poslovnice Banco Río u Acassusu, jednu od najoriginalnijih i najpoznatijih pljački banke u povijesti Argentine.

  • Ema

Čileanska plesna drama redatelja Pabla Larraína, u kojoj brak između neukrotive i intrigantne plesačice Eme i koreografa Gastóna dođe u krizu kada nakon potresnog incidenta odluče vratiti posvojenog sina Pola.

  • Minari

Američko-korejska drama Minari redatelja Leeja Isaaca Chunga je nježna i sentimentalna priča o obiteljskim korijenima koja prati korejsko-američku obitelj koja se doseljava na farmu u državu Arkansas u potrazi za vlastitim američkim snom. Oscar za sporednu ulogu.

  • Obiteljska priča

U režiji Vigga Mortensena donosi priču o osamdesetogodišnjeg zemljoradniku Willisu koji zbog problema s demencijom seli obitelji svoga sina Johna u Los Angeles, no sukob dvaju svjetova i svjetonazora otvorit će stare rane iz prošlosti.

Izložbeni program

  • I.K. 100 – Retrospektivna izložba Ivana Kožarića (1. 7. – 31. 10. 2021.)

Izložba godine! Povodom 100. godišnjice rođenja MSU predstavlja veliku retrospektivu Ivana Kožarića, uz bogate popratne obiteljske i edukativne programe, te novu nagradu Ivan Kožarić za otkup radova mladih umjetnika. Kožarićeva djela nalaze se u brojnim svjetskim muzejima i galerijama, među kojima su Musée d’Art Moderne de Paris, Muzej suvremene umjetnosti M HKA u Antwerpenu i MoMA u New Yorku. Muzej suvremene umjetnosti od 2007. godine upravlja Atelijerom Kožarić s više od 6000 eksponata. #IK100

  • Ratko Petrić: Baciti istinu u lice! (MSU / 30. 3. – 13. 6. 2021.)

Umjetnik Ratko Petrić (1941. – 2010.) široj publici najpoznatiji je kao inicijator omiljene Aleje skulptura na zagrebačkom savskom nasipu, koja je postala jedan od najprepoznatljivijih motiva suvremenog Zagreba. Retrospektivnom izložbom „Baciti istinu u lice!“  javnosti predstavljamo kritički presjek njegovog cjelokupnog opusa, oko 300 radova – od kojih se mnogi izlažu po prvi put. Jedan od najintrigantnijih suvremenih hrvatskih stvaralaca, Ratko Petrić je u gotovo 50 godina umjetničkog djelovanja ostvario je obiman, raznorodan i osebujan opus na području skulpture, crteža, grafike, stripa i grafičkog dizajna.

  • Matko Vekić: Arhipelag (27. 4. – 15. 8. 2021.)

Novi ciklus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika srednje generacije izaziva iznenađenje i oduševljenje. Prvo predstavljanje Vekićevog najnovijeg ciklusa pod nazivom „Arhipelag“, kojim ovaj istaknuti slikar otvara novo tematsko i formalno područje svog istraživanja. Vekić je 2006. i 2010. predstavljao Hrvatsku selekciju na međunarodnom bijenalu i  Kairu, a 2009. godine i na 53. Međunarodnoj izložbi likovne umjetnosti u Veneciji. 

Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2021 možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a od utorka, 25. svibnja. Cijena ulaznice je 79,00 kn, a broj ulaznica je ograničen. 

Učitati još
Zatvori