Gdje smo ovog ljeta: Dalmacija

Gdje smo ovog ljeta: Dalmacija

Iako će se sve održavati pod pojačanim epidemiološkim mjerama, ljeto u Dalmaciji bit će, čini se, ispunjeno raznim događanjima. Od filmskih programa preko kazališta na otvorenom i glazbenih koncerata – događanja u glavnim dalamtinskim destinacijama zvuče obećavajuće. Pregledali smo što se sve nudi na obali i za vas izdvoili najatraktivnije evente!

Ljetne večeri u Splitu

Grad pod Marjanom i ove godine bit će središte kulturne vreve. Na Peristilu 14. srpnju krenulo je još jedno, 66. Splitsko ljeto, a trajat će do 14. kolovoza. Iako u manjem obujmu, festivalski program donosi tri izvrsne dramske premijere, jednu opernu i baletnu premijeru te brojne koncerte. Ugostit će i filmske projekcije s pulskog festivala koji je, kako je objavljeno u petak, ipak odgođen.

View this post on Instagram

Galerija umjetnina Split Izložbom radova Vaska Lipovca započima splitska dionica ovogodišnjeg Katamaran Art projekta, koji se po treći put održava na relaciji Jelsa – Split. Lipovac nas je zauvijek napustio prije četrnaest godina, ali je za sobom ostavio obilan i inspirativan opus. Unatoč svojevremenom favoriziranju apstraktnog likovnog idioma, u kojemu se na početku karijere i sam iskušao, ostao je vezan za figuru i predmetni svijet, smjelo posežući za tradicionalnim i anakronim sadržajem otežalim od ustaljenih predodžbi. Na tom putu je lucidno uspostavio vlastitu likovnu ikonografiju i, premda je pojedine motive nebrojeno puta interpretirao, u pravilu nije posustajao u stvaralačkoj iskrenosti izvedbe. To vrijedi i za jedanaest dosad neizlaganih radova u laviranom tušu i/ili temperi na papiru iz obiteljske zbirke, među kojima su četiri predloška za već izlagane grafike. Pojedinačni prikazi brodova u tipu jedrenjaka i parobroda na uzburkanom ili mirnom moru i jedna silueta mornara njihov je motivski repertoar. Iskričava nesputanost u izvedbi kao i prikazivačka sabranost u radovima zamišljenim za grafičke predloške, kojima nesavršenost umjetnikove ruke daje dodatnu vrijednost, dio su jedinstvenog umjetničkog koda Vaska Lipovca.

A post shared by Atelje Vasko Lipovac (@atelje_vasko_lipovac) on

Srpanj i kolovoz donose u Split i razne zanimljive izložbe. U Galeriji umjetnina od 2. srpnja moguće razgledati genijalnog Vaska Lipovca i u sklop projekta Katamaran Art. Izvrsna je to prilika pogledati radove jednog od najpopularnijih hrvatskih suvremenih umjetnika poznatog po karakterističnom likovnom izričaju. U Salonu Galić od 15. do 31. srpnja možemo razgledati interesantnu i drugačiju izložbu ‘Sram te bilo’ u kojoj umjetnica Marija Ančić istražuje stanje srama kombinirajući internet kulturu i jezive sprave za mučenje koje su se koristile za kaznu javnog sramoćenja u srednjem vijeku.

Tu je i stand-up komedija! Split Circus (Monty Phyton) dovodi stand up ekipu Splicka scena koja svake srijede u srpnju nadoknađuje propušteno iz travnja i svibnja. Pred nama su još dvije genijalne izvedbe 22. i 29. srpnja koje ne želimo propustiti!

Ako ćete se u Splitu naći i krajem ljeta, očekuju vas izvrsni Mediteranski festival knjige koji počinje drugim danom rujna, a zatim i Split Film Festival koji otvara 10. rujna.

Kazališne i filmske večeri u Zadru

Luka Dubroja

Posjet Zadru zaokružit će kazalište na otvorenom u sklopu Zadarskog kazališnog ljeta! Na više lokacija održavaju se genijalne predstave sve do 29. srpnja! Svi programi počinju u 21.30, a prikazivat će se predstave ‘Važnija polovice’, ‘Ne daj se Njofra’ i ‘Američka Papisa.’

Kino Zona tijekom ljeta prikazuje odlične filmske naslove na svojoj ljetnoj pozornici. Do 13. rujna prikazuju se dva filma tjedno na Poljani Branka Stojakovića odnosno između Kazališta lutaka i Sv. Dominika. Filmski program možete pogledati ovdje.

Osim 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu, jedne od najslavnije umjetničke manifestacije u Zadru koja se održava od 16. srpnja do 14. kolovoza, tu je i otkačeni tzv. Queenvention. Konvencija posvećena legendarnom Queenu traje do kraja srpnja i održava se na raznim lokacijama. Organizirana je u sklopu Vaicanto boutique festivala i donosi nam izložbu ’80’s and still goin’ službenog fotografa The Rolling Stonesa, koncert Queen tribute benda na otvorenom, tematski panel pa čak i tzv. ‘Freddie’s Daily Menu’ u restoranu Kornat i restoranu Bruschetta.

Glazbom preplavljeni Šibenik

Šibenik će također ugostiti razna interesantna događanja. Svakako je za spomenuti Supertoon, međunarodni festival animiranog filma. Održava se na brojnim lokacijama u Šibeniku, prikazuju se odabrani kratkometražni animirani filmovi, a tu su i bogati popratni i natjecateljski programi. Filmovi se prikazuju na brojnim otvorenim pozornicama, a traje od 20. do 24. srpnja!

Šibenik će, ipak, obilježiti ples i glazba. Od 20. do 21. srpnja održava se Šibenik Dance Festival u sklopu kojeg će se odigrati najatraktivnije plesne predstave na Tvrđavi svetog Mihovila i Tvrđavi Barone. Prvu će večer tako biti izveden balet ‘Čipka’ iz HNK Rijeka, a drugu večer će plesom i glazbom oduševiti nastupi u sklopu programa ‘Četiri kreacije.’

Ono po čemu će Šibenčani i svi oni koji ga posjete pamtiti ljeto bit će brojni odlični koncerti. Krajem ovog mjeseca, 24. srpnja koncert će održati Bajaga i Instruktoru u sklopu Regius mini break projekta, već 4. kolovoza na Tvrđavi svetog Mihovila pjevat će legendarna Josipa Lisac. Na istom će mjestu koncerte održati i Darko Rundek te Goran Bare i Majke.

Prvi se put u 18 godina postojanja Seasplash Festival seli u Dalmaciju, točnije na Martinsku u Šibenik. Od 18. do 21. srpnja nastupat će reggae, dub, drum and bass, jungle izvođači. Većina programa, uz nekolicinu stranih gostiju će izvesti domaće snage, kao što su Egoless, Billain, Kandžija, Filip Motovunski i niz imena koje je Seasplash u toliko godina iznjedrio.

Događanja na otocima

Osim u prekrasnoj prirodi, na našim će se otocima uživati i u filmu i glazbi. Zapeo nam je za oko Olipski ljetni festival na otoku Olibu koji ove godine slave petu godinu održavanja. Svečano se otvorio 13. srpnja, a cijeli će program ispuniti kazališno-glazbena događanja. Tako ćemo gledati izvedbe Kazališta Moruzgve odnosno Ecije Ojdanić, ali i predstavu Teatra Grdelin koji će glumiti na Olibu, Istru i Silbu u kolovozu.

Na Hvaru se održava još jedan tradicionalni Hvar Summer Festival koji dovodi eminentne umjetnike, izvođače i glazbenike, ali i kazališne predstave. Tako ćemo do kraja srpnja uživati u izvrsnim koncertima, dok će kolovoz obilježiti i izvedba predstave ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje.’

Iako su Pula i Motovun otkazani, u filmskim projekcijama uživat ćemo na Braču. Od 6. do 8. kolovoza održat će međunarodni filmski festival na Braču kojem su, kao i dosad, u prvom planu filmska postignuća studenata filmskih akademija te debitantski dugometražni filmovi.

Tradicija u Dubrovniku

U južnoj Dalmaciji, u svom 71. izdanju, malo drugačijem no ikad dosad, Dubrovačke ljetne igre trajat će 47 dana – od 10. srpnja do 25. kolovoza. Pozornice na otvorenom diljem Dubrovnika ugostit će naše eminentne umjetnike, izvođače, glazbenike te popularne predstave. Ipak, ove ćemo godine uživati samo u domaćoj produkciji i to u smanjenom formatu zbog svega što nas je proteklih mjeseci zateklo. Iako će proračun Igara bio smanjen za čak 60 posto, događanja će se održati na održati na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, a više o kultnom festivalu pročitajte ovdje.

Foto: Unsplash, Facebook, Instagram

Učitati još
Zatvori