Zašto je ‘Live in Munchen’ proglašen najboljim domaćim live albumom?

Zašto je ‘Live in Munchen’ proglašen najboljim domaćim live albumom?

dino dvornik slider

‘Live In München’

‘Live In München’ je live album hrvatskog skladatelja, tekstopisca i glazbenika Dina Dvornika. Objavila ga je diskografska kuća Croatia Records 1995. godine. Produkciju potpisuju Dino Dvornik i Dragan Lukić Luky. Album je snimljen na koncertu Dine Dvornika u Münchenu. Tada je Dinu pratila funk grupa Songkillersi. Album je bio već neformalno proglašen najboljim live albumom ikada u Hrvatskoj kada je bio nominiran za nagradu Porin 1996. godine i to u kategoriji najboljeg koncertnog albuma.

Ovim koncertom pa i albumom Dino Dvornik je još jednom pokazao da je nedvojbeni kralj hrvatske glazbene, a ne samo funk, pozornice. Pjesme koje je izveo na koncertu, a koje su i na albumu, jedna za drugom su se redale kao hitovi, a koncert je otvorio legendarnom ‘Zašto praviš slona od mene’ iz 1988. godine koju je napisao zajedno s Goranom Kraljem. Nastavio je s pjesama ‘Misliš da sam blesav’, ‘Ti si mi u mislima’, ‘Ja bih preživio’ i ‘Stvorena za to’, od kojih samo ‘Ti si mi u mislima’ je potpuno njegov autorski rad. Ostale tri su nastale u suradnji sa Zlatanom Stipišićem Gibonnijem, Draganom Lukićem Lukyjem i Zoranom Šabijanom. Sve su od reda bile su i još uvijek jesu hitovi.

Red vječnih hitova

Nastavio je s ‘Ela ee’, ‘Gibajmo se’, ‘Jače manijače’ te ‘Nisam mog’o s njom’ koje su nastale 1990. i 1993. godine. Nalaze se na albumima ‘Kreativni nered’ i ‘Priroda i društvo’. Pjesma ‘Rušila sam mostove od sna’ koja je nastala u suradnji s Josipom Lisac, s albuma ‘Priroda i društvo’, bila je nominirana za nagradu Porin za Najbolju vokalnu suradnju. Koncert je završio s pjesmama ‘Imam rep’ (album ‘Priroda i društvo’) i ‘Moja ljubav’ tj. ‘Ljubav se zove imenom tvojim’. Reizdanje albuma na CD-u izdavačka kuća Croatia Records, objavljuje 2007. i 2009. godine.

‘Live In München’ je jedini koncertni album Dine Dvornika, no izvedbe pjesama, atmosfera te općenito karizma koju je publika uvijek osjećala, vladali su ne samo nastupom već i zvučnim zapisom. Iako jedini koncertni album Dine Dvornika, mnogi mu pripisuju i status najboljeg koncertnog albuma u Hrvatskoj.

AJ CHA

Sredinom kolovoza, točnije od 18. do 20. u Splitu će se održati AJ CHA – festival koji slavi Dinovo glazbeno nasljeđe. Split će tri dana ‘živjeti’ njegovu glazbu. Splitska riva, plaža Bačvice, staro Hajdukovo igralište i druge splitske lokacije odisat će funk i soul glazbom. Više o festivalu, programu i ulaznicama možete saznati na ajchafestival.com, službenoj Facebook stranici, a pratiti možete i Instagram profil.

dino live in munchen 1 - Copy

Učitati još
Zatvori