Lagom: švedska umjetnost uravnoteženog života

Lagom: švedska umjetnost
uravnoteženog života

Prošle je zime svijet zaludila hygge manija koja je kulminirala u zimskim mjesecima. To ne iznenađuje kad je u srži ove filozofije postizanje udobnog, cozy osjećaja. Uživanje u nježnim i smirujućim stvarima, ljudima i prirodi, pa je i blagdansko doba postalo idealni trenutak za istraživanje ovog pojma.

Skandinavski stil života

No s početkom nove godine, počeli smo istraživati i neke nove lifestyle filozofije koje dolaze iz Skandinavije. Njihov način života ima određenu magnetsku privlačnost kojoj je teško odoljeti. Na kraju krajeva, na popisu najsretnijih zemalja svijeta u samom su vrhu uvijek Skandinavci (ove godine konkretno prva tri mjesta zauzimaju Norveška, Danska i Island) stoga nije neobično da težimo razotkriti tajnu te sreće.

Njihovi se običaji istražuju, imitiraju, uspoređuju s vlastitima i obično proizvedu pravi boom među publikom. Hygge uvjerljivo najveći, ali prati ga i fikaa sada pod povećalo dolazi i lagom.

Lagom

Riječ lagom, kao i cijeli koncept, dolazi iz Švedske. Iako, baš kao i za hygge, u većini jezika nema jedna riječ kojom bi ju preveli, slavenski jezici u svom rječniku kriju savršeni prijevod – umjereno. Riječ je o načinu života u čijem se središtu nalazi ideja o pravoj mjeri, savršenoj sredini između onoga što nam je premalo i onoga što nam je previše. Iako se na prvu ovaj koncept može učiniti jednostavnim, čak na granici banalnog, u usvajanju takvog načina života mnogi od nas više su puta u životu doživjeli neuspjeh.

Radi se o posvećivanju samom sebi, pronalaženju ravnoteže u svakom aspektu života te rasplamsavanju unutarnjeg zadovoljstva kad je balans postignut. Ovom filozofijom postiže se mir i zadovoljstvo, eliminiranje suvišnog i fokusiranje na potrebno.

U svojoj novoj knjizi sve je opisala blogerica Niki Brantmark, poznatija i kao @myscandinavianhome. Engleskinja koja već 13 godina živi u Švedskoj i koja se polako adaptirala na njihov način života, prvo promatrajući svijet oko sebe, a zatim i upražnjavajući sve sitnice koje čine umjereni životni stil. I zaključila da je sretnija, smirenija i zadovoljnija zbog čega je sva zapažanja pretočila u knjigu naslova Lagom: The Swedish Art of Living a Balanced, Happy Life. U nekoliko izdanja, za američko i europsko tržište bit će objavljena 21. rujna.

Poput knjiga posvećenih hyggeu, sada svoj zamah popularnosti dobiva i ovaj pojam. Niki nije prva koja je lansirala svoje viđenje cijele filozofije, posjetite li Amazon stranicu naći ćete nekoliko zanimljivih varijanti od kojih možete odabrati svog favorita.

Lagom

Foto: Instagram, Amazon

Učitati još
Zatvori