Kulturni vodič po Istri

Kulturni vodič po Istri

Grožnjan

Grožnjan

Ljeto je počelo, godišnji odmori se planiraju te osim koncerata i glazbenih festivala ljeto na obali donosi još dosta kulturnog sadržaja koje bi svaki ljubitelj umjetnosti, predstava i filma volio vidjeti. Ako ovaj tjedan planirate put u Istru, donosimo nekoliko kulturnih događanja koji će ljetovanje u Istri učiniti pravim kvalitetnim kulturnim doživljajem.

Grožnjan

U Studiju galerije Gasspar u Grožnjanu, u petak, 1. srpnja, u 20 sati, otvara se samostalna izložba Damjana Komela pod nazivom ‘Sjeme’.

Umjetnik predstavlja dio kolekcije skulpturalnih radova. Svi su izduženog oblika razigranih površina koje prodiru u prostor. Miješanjem materijala, najčešće kamen i drvo, cijeli niz ovih radova dobiva odlike objekata. Pred nama je vizualno oblikovanje koje doživljavamo kao igru i za umjetnika i za promatrača. U igri se za oba sudionika sve neprestano mijenja, ne samo prelazeći od jednog do drugog rada, već i pri svakom sljedećem pogledu, uperenom na isti rad.

Poreč

Multimedijalna izložba ‘Izgubljeno/Nađeno (Lost and Found)’ prije nekoliko dana otvorila se u prekrasnom lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine i može se pogledati do 18. srpnja.

Andy Fabrykant

Andy Fabrykant

Na izložbi su izloženi fotografski projekti autora Andyja Fabrykanta, Rossa T. Smitha, Cleo Wächter, Roberta Sironića i Petre Počanić te video rad Mīra Soaresa. Posjetitelji također mogu pogledati izbor multimedijalnih i video projekata odabranih u suradnji s platformom Slideluck, neprofitnom organizacijom sa sjedištem u New Yorku koja promovira organizaciju fotografskih evenata i projekcija gdje se u jednom događaju spajaju umjetnost i hrana.

Miro Soares

Miro Soares

Izložba je koncipirana kao hommage putovanju shvaćenom kao načinu kretanja kroz prostor ili kao prolaz u kojemu se možemo izgubiti ali ujedno i pronaći. Kao polazišna točka u radovima umjetnika koji će biti predstavljeni na izložbi izabran je koncept – lutanja. Lutanje u formi procesa koji dozvoljava gubljenje sebe ima cilj shvaćanja i učenja te možda na samom kraju, i pronalaženja.

Pula

Crni paviljon, autorskog tima Saše Šimprage (koncept), Davida Kabalina (arhitektura) i Nika Mihaljevića (dizajn), posvećen proboju i žrtvama logora Jasenovac, postavljen je u javnom prostoru Pule, na Forumu, i može se vidjeti još danas i sutra.

crni paviljon

Crni paviljon, Zagreb

Paviljon gostuje u Puli nakon što je bio premijerno predstavljen u Zagrebu povodom godišnjice proboja (2013.) te Beogradu i Sarajevu (2015.). Crni paviljon autorskog tima Šimpraga / Kabalin / Mihaljević primjer je suvremenih pristupa izgradnji kulture sjećanja.

Rijeka

Iako nije u Istri, na putu prema ovom prekrasnom poluotoku ne možete zaobić grad Rijeku. Ako imate vremena, svakako nemojte propustiti filmsku večer u Rijeci.

Nova sezona Ljetnog Art-kina donosi najgledanije i najbolje ocijenjene filmove protekle sezone, gostovanje Festivala mediteranskog filma Split te Motovun Film Festivala kao i najnovije europske i svjetske filmske uspješnice. Uz ‘klasični’ ljetni program, Art-kino će održati i još tri programa na alternativnim gradskim lokacijama.

Večeras, u 21 i 30 možete pogledati potresni biografski dokumentarac Janis: Little Girl Blue o životu i stvaralaštvu legendarne Janis Joplin, dok ostatak programa možete saznati na art-kino.org.

Rovinj

U prostoru Centra vizualnih umjetnosti Photo Batana u Rovinju, u petak, 1. srpnja, s početkom u 21 sat, otvara se samostalna izložba fotografija Slavice Subotić pod nazivom ‘Šuma’. Izložba ostaje otvorena do 28. srpnja.

rovinjturizam1

Rovinj

Hodajući šumom i snimajući, autorica na interesantan način bilježi okolinu tijekom kretanja i pritom stvara amorfne slike cjelokupnog ambijenta. Slike su to koja, u skladu s aktualnim trendovima u suvremenoj umjetnosti (koji se onda odnose i na suvremenu fotografiju), odašilje široki spektar pridodanih efekata drugih medija i disciplina – slikarstva, konceptualne umjetnosti, čak i filma (doživljaj/iluzija pokreta, kao i vremena i njegova protoka), pa fotografije Slavice Subotić djeluju suvremeno-interdisciplinarno.

U rovinjskoj Galeriji Adris, trenutno traje izložba Slavka Kopača i  može se pogledati do 11. rujna što je odlična prilika kako biste mogli vidjeti njegova vrhunska likovna ostvarenja, cijenjena po cijelome svijetu. Znameniti hrvatski slikar i kipar nakon završene gimnazije u Vinkovcim, diplomu stječe na ALU u Zagrebu u klasi V. Becića. Nakon toga boravi u Parizu, nakratko u Mostaru i Zagrebu. Nakon kraćeg boravka u Firenzi, vraća se u Pariz gdje je bio tajnik Društva Art brut te kustos i konzervator Zbirke Art brut do 1975. Bio je dopisni član HAZU od 1992.

Isprva slika portrete, vedute i mrtve prirode, većinom u ulju i akvarelu, gradeći izraz na realističkoj i postimpresionističkoj tradiciji hrvatskoga modernoga slikarstva. Bavio se i opremom i ilustriranjem ekskluzivnih publikacija, uglavnom s vlastitim tekstovima i pjesmama u slobodnoj formi, u kojima uspostavlja jednakovrijednost crteža i pisma. Slikarstvom intimnoga, poetičnoga ugođaja, temeljenim na osebujnom povezivanju nadrealizma i primitivističkoga oblikovanja, proširio je granice jezika umjetničkoga izražavanja.

Učitati još
Zatvori