Popularne knjige s najgorim završetcima

Popularne knjige s najgorim završetcima

Svaki vam mjesec donosimo mjesečne novitete u našim knjižarama, uzbudljive knjige različitih žanrova, a uskoro ćemo održati i prvi Journal Book Club susret. U svaku smo književnu preporuku sigurni, no, što kad u knjizi apsolutno uživate – do samog kraja koji razočara?

Slično kao kad finale serije bude razočaranje, loš kraj knjige ostavlja utisak na nas danima. Izdvojili smo one najbolje ili barem najpopularnije knjige s najgorim krajem te otkrili koji bi alternativni kraj, iz perspektive obožavatelja, bio bolji.

Prije svega: spoiler disclaimer! U nastavku ćemo raspravljati o detaljima knjiga koje znaju samo oni koji su ih do kraja pročitali.

Little Women, Louisa May Alcott

Louisa May Alcott napisala prekrasnu priču o sestrama Merch koje oduševljavaju već generacije i generacije čitatelja. Četiri sestre, svaka sa svojom osobnošću, nose se s vlastitim i zajedničkim životnim preprekama. Radnja je djelomično inspirirana i životom same autorice, a smještena je u vrijeme američkog građanskog rata. Jedan od ključnih storylineova knjige je onaj vezan za Lauriejevu i Joinu vezu koja tijekom cijele knjige nadilazi prepreke. No, u posljednjih nekoliko poglavlja, Alcott ih spaja s drugim pojedincima s kojima završavaju u braku. Takav kraj zapravo nije bio ni autoričina prava želja: njezina je ideja, niknula iz feminističke pozadine, bila da se Jo odluči ne udati. Ipak, izdavač knjige inzistirao je da se oženi za profesora Baera.

Harry Potter and the Deathly Hallows, JK Rowling

JK Rowling mnogima je od nas definirala djetinjstvo pričama o Harryju Potteru. Nakon 10 godina tijekom kojih smo dočekali sedam knjiga, imali smo visoka očekivanja od posljednjeg nastavka ‘Harry Potter and the Deathly Hallows.’ Knjiga je, po brojnim kritičarima i fanovima, ionako slabija od mnogih drugih. Ipak, to nezadovoljstvo kulminiralo je ‘happily ever after’ krajem koji nas vodi 19 godina nakon borbe protiv Voldemorta i prikazuje sretne i skladne živote naših protagonista.

Obožavateljima je takav cheesy kraj narušio doživljaj knjige i složili su se da je 19 godina predaleka budućnost za epilog. Brojni su alternativni završetci knjige, a među najpopularnijim su scenarijima da Ron i Hermione prekinu, da je Malfoy pokušao ubiti Voldemorta. Tu je i ideja koja se brzo proširila o tome da je Harry (budući da je povezan s Voldemortom) postao besrtman zbog čega se mora suočiti da, unatoč pobjedi nad njim, nikad neće ponovno vidjeti svoje roditelje i brojne preminule voljene osobe.

Mockingjay, Suzanne Collins

Dijametralno drugačiji kraj od Harryja Pottera ima knjiga ‘Mockingjay’ Suzanne Collins. Planetarno popularna trilogija završila je ovim nastavkom koji je mnoge obožavatelje razbjesnio. Za razliku od slučaja JK Rowling, Collins knjigu završava potpuno depresivno, tragično i bez imalo nade. Najveća se negodovanja javljaju vezano za smrt Prim, sestre Katniss Everdeen, brojnih nepotrebnih smrti sporednih likova te razvoj ljubavne veze s Peetom. U raznim alternativnim završetcima Katniss je odabrala Galea umjesto Peete, neki fanovi preferiraju ideju da Katniss postane nova predsjednica Panema, a ima i onih koji misle da Katniss i Peeta nisu ni trebali preživjeti.

Gone Girl, Gillian Flynn

Po knjizi ‘Gone Girl’ 2014. je godine snimljen triler koji je dodatno proslavio roman, ali i povećao malu vojsku čitatelja koji nisu zadovoljni završetkom knjige. Gillian Flynn uvela nas je u intrigantnu, napetu priču za vrijeme koje konstantno biramo ‘stranu’ i sumnjamo malo u jedne likove, malo druge. No, kad se priča rasplela do kraja, čitatelji koji su do malo prije uživali u inteligentno posloženoj radnji, ostali su šokirani slabim krajem.

Kad protagonistica Amy napravi potpuno nepotreban i neoprostiv zločin jednostavno je nemoguće vratiti se u stanje neodlučnosti i napetosti, gotovo da smo prisiljeni simpatizirati Nicka – koji je od samog početka jednako loš odabir. Kao i kod drugih knjiga, i kod ove je prisutan pozamašan broj fanfiction završetaka. Neki smatraju da bi se priča zaokružila kad bi Amy ubila Nicka, neki misle da bi bilo zanimljivo da su dali još jednu šansu svom braku, a postoji i popularan scenarij u kojem Nick želi nauditi Amy, ali otkriva da nosi njihovo dijete.

Atonement, Ian McEwan

Ian McEwan postao je jedan od najslavnijih romanopisaca zahvaljujući knjizi ‘Atonement’ po kojoj je 2007. snimljen i izuzetno uspješan film s Keirom Knightley u glavnoj ulozi. Unatoč brojnim pozitivnim kritikama, kako odmah po izlasku romana, tako i više od dva desetljeća kasnije – kraj knjige ostaje razočaranje. Autor nas vodi kroz priču o ljubavi, ratu, djetinjstvu i klasnim razlikama kroz život 13-godišnje Briony Tallis koja otkriva da njezina starija sestra ima aferu sa sinom kućnog sluge.

Počinju zavrzlame na nekoliko frontova: Robbiejeva je budućnost narušena, baš kao i odnos dvije sestre. Nakon dramatičnog razvoja događaja koji vas vode iz smijeha u suze i ponovno nepotrebne smrti likova, McEwan završava roman 50 godina kasnije. I tek tada saznajemo da se ništa od toga što nam je upravo pripovijedao nije dogodilo – sve je samo plod Brionyine mašte u knjizi koju je upravo napisala.

Foto: IMDb, Instagram, Amazon

Učitati još
Zatvori