Doza nostalgije, romantike i čiste zabave u novim young adult knjigama koje su nam zapele za oko

Doza nostalgije, romantike i čiste zabave u novim young adult knjigama koje su nam zapele za oko

Young adult književnost već je godinama mini fenomen o kojem smo vam pisali kad smo izdvojili najbolje knjige ikada iz tog žanra. Takvim se klasicima često i rado vraćamo – jer young adult uvijek donosi dozu nostalgije, romantike i zabave, dok istovremeno inteligentno progovara o gorućim problemima s kojima se društvo redovito susreće. Ipak, od popularnih klasika koje smo vam preporučili prošlo je i do nekoliko godina. Iako bi ih baš svatko mogao pročitati i uživati u njima, samo u prošloj i ovoj godini objavljen je čitav niz izvrsnih novih romana. Okupili smo nekoliko najatraktivnijih naslova u čije ćete se likove i životne priče potpuno zaljubiti.

Rayne & Delilah’s Midnite Matinee, Jeff Zentner

Jeff Zantner kroz niz duhovitih anegdota prožetih romantikom vodi nas u svijet Delije i Josie – dvije prijateljice koje svaki petak vode emisiju ‘Midnite Matinee’ na lokalnoj televiziji. Svaki petak postaju Rayne Ravenscroft i Delilah Darkwood u svojoj skroz otkačenoj creature feature emisiji. Ipak, kraj srednje škole se približava i pred obje su djevojke ključne životne odluke. Josie se premišlja o odlasku na fakultet i karijeri u mainstream televiziji, a simpatija koja često gostuje u njihovoj emisiji također ne olakšava odluku o odlasku.

Delia ima drugačiji teret. Horor filmovi i jeziva emisije posljednja je nit koja održava njezin odnos s ocem koji ju je napustio prije mnogo godina. Nada se da bi ‘Midnite Matinee’ mogla postati spektakl i tako motivirati njezinog oca da obnove odnos. Uz tog, život bi joj bio puno lakši kad ju ni Josie ne bi napustila. Zentner stvara divnu priču kroz koju smo svi prošli – onu o odrastanju, nesigurnoj budućnosti i odlukama koje će promijeniti naš život iz temelja.

Birthday, Meredith Russo

Priče u kojim se s likovima susreće na jedan poseban dan svake godine nisu novost i već ih je bilo zaista mnogo uspješnih na taj kalup (sjetimo se samo knjige ‘One Day’ Davida Nicholsa). Young adult žanr nije toliko zasićen tim konceptom pa ne čudi da je roman ‘Birthday’ Meredith Russo zapeo za oko mnogima. ‘Birthday’ prati dva najbolja prijatelja – Morgan i Erica koji dijele rođendan.

Dan rođenja definirao ih je kao najbolje prijatelje koji su prošli gotovo sve najvažnije trenutke zajedno – od smrti Morganove majke, do selidbe u druge gradove, rastave roditelja i slično. S njima se susrećemo na šest rođendana i svaki nam otkriva što se događa s njihovim prijateljstvom, ali i njima samima. Emotivna i pitko napisana knjiga dotiče se tema identiteta, ljubavi, predrasuda i prijateljstva.

Five Feet Apart, Rachel Lippincott

Rachel Lippincot je uz koautorice Mikki Daughtry i Tobiasa Iaconisa napisala jednu od najpopularnijih novijih young adult knjiga. Objavljena je krajem 2018. godine, ali i dalje se konstantno nalazi na popisu najboljih novih romana tog žanra. Čini nam se da bi mogla biti dobar izbor za ljubitelje knjige ‘The Fault in Our Stars’ Johna Greena koja je bila prava senzacija među fanovima.

U pitanju je ljubavna priča dvoje tinejdžera, Stelle i Willa. Savršeno se poklapaju, ali imaju veliki problem – ne smiju si prići na manje od dva metra. Stellino zdravstveno stanje čini je osjetljivom i na najmanju infekciju zbog bolesnih pluća, Will s druge strane, ima zdravstveni problem zbog kojeg je njegova blizina najveća opasnost za Stellu.

Tweet Cute, Emma Lord

Emma Lord napisala je knjigu apsolutno inspiriranu današnjim svijetom i modernom komunikacijom koja toliko uvjetuje naše odnose. U centar radnje autorica je stavila Pepper, Jacka i Twitter. Pepper je kapetanica plivačkog tima i utjelovljuje sve klišeje o ambicioznoj djevojci koje smo puno puta viđali u serijama. U školi briljira, svojim idejama održava obiteljski fast food postao, ali obitelj joj se raspada.

Za razliku od nje, Jack cijelo vrijeme pokušava izaći iz sjene popularnog brata. Iako se ne želi baviti obiteljskim poslom u prodavaonici hrane, činjenica da je Pepperin fast food lanac ukrao tajni recept njegove bake potpuno ga izluđuje. I baš tako počinje rat na Twitteru, tweet za tweeetom. No, dok Pepper i Jack rade dramu na društvenoj mreži, istovremeno se zaljubljuju na anonimnom chatu koji je Jack napravio.

Like a Love Story, Abdi Nazemian

Knjiga Abdija Nazemiana vraća nas u 1989. godinu u New York u odnose tri tinejdžera. Reza, Judy i Art nađu se u ljubavnom trokutu koji će im promijeniti pogled na vlastiti identitet, društvo i svakodnevicu. Reza je tek nedavno došao u New York iz Irana kako bi živio s majkom i očuhom. Osim što se mora pomiriti s potpunom promjenom okoline, Reza se nosi i s istinom o svojoj seksualnosti. Zna da je gay, ali živi u svijetu u kojem se takva seksualna orijentacija povezuje s medijskim blaćenjem i ADIS-om.

Judy je, s druge strane, mlada dizajnerica koja obožava svog ujaka Stephena koji je život proveo vezan uz aktivizam, a nedavno mu je dijagnosticiran AIDS. Judy neočekivano započinje vezu s Rezom, a u svemu joj je najveća podrška prijatelj Art. Art je jedini tinejdžer u svojoj školi koji se outao i sada pokušava dokumentirati krizu s AIDS-om kroz fotografije. Nazemian nam donosi komplicirani ljubavni trokut, priču o prijateljstvu i podrški u doba kad se ista nikako nije očekivala.

The Invincible Summer of Juniper Jones, Daven McQueen

Ova nas svježa knjiga vodi u 1955. godinu u mali gradić u konzervativnoj Alabami gdje Ethan Harper odlazi kod svoje tete jedno ljeto. Ethan je miješane rase, ali većinom ga je odgojila majka bjelkinja. Tek kad dođe u Alabamu suočen je sa svojom bojom kože jer tamo mu baš svatko daje do znanja da je drugačiji i da nije dobrodošao. Osim Juniper Jones koja je sušta suprotnost svojim sugrađanima. Daven McQueen donosi nam jedinstvenu priču o rasi, ljubavi i osobama s margina u prekrasnoj priči za vrijeme jednog ljeta.

Love From A to Z, S.K. Ali

‘Love From A to Z’ ima sve za kvalitetnu young adult knjigu. Meet cute trenutak, razrađene likove zasebno, zanimljivu ljubavnu priču i objašnjenu društvenu razinu radnje. S.K. Ali govori nam o Zayneb i Adamu. Zayneb je jedina muslimanka u razredu i teško se nosi s predrasudama vlastitih profesora.

Kad se konačno suoči s jednim od njih, suspendirana je i majka ju šalje u Katar kod tete za vrijeme praznika. Istovremeno, Adam odustaje od škole i potpuno je fokusiran na svoju malu sestru kojoj treba biti najveća podrška nakon smrti majke. Uz to, krije svoju dijagnozu multiple skleroze od svog oca. I Adam i Zayneb imaju previše stvari s kojima se nose da bi se ‘zamarali’ tipičnim teen stvarima, ali ne očekuju kako će izgledati njihov susret i što će se sve nakon njega promijeniti.

Watch Over Me, Nina LaCour

‘Watch Over Me’ najnovija je knjige Nine LaCour koja je izašla prije samo mjesec dana. Već sad na ima brojne pozitivne recenzije i postaje sve razvikanija kao najbolja YA knjiga 2020. godine. Radi se o svojevrsnom nastavku nagrađivane knjige ‘We Are Okay.’ Radnja prati Milu koja odlazi živjeti u udaljenoj i izoliranoj farmi nakon srednje škole.

Za nju više ne može brinuti dom za mladež pa se Mila veseli ponudi za posao u izoliranom dijelu Sjeverne Kalifornije. Međutim, ne zna što se sve ranije događalo na farmi i ne shvaća da nije potpuno sama sve dok ju vlastite grozne uspomene ne počnu opsjedati. Izvrsna je ovo knjiga za ljubitelje pomalo jezivih priča, modernih priča o duhovima. Ako inače volite čitati pomalo strašne knjige, provjerite naš popis najboljih tog žanra.

Foto: Instagram, Amazon

Učitati još
Zatvori