Okupili smo najljepše slikovnice kojima možete razveseliti svoje dijete

Okupili smo najljepše slikovnice kojima
možete razveseliti svoje dijete

Jelena Veljača Ana Tevšić Nauković Princeza Čučkolina

Zajedničko čitanje jedan je od najljepših načina kako možemo provesti vrijeme sa svojim djetetom, a prave priče učinit će to vrijeme još zabavnijim. U hrvatskom je izdanju posljednjih mjeseci izašao pozamašan broj prekrasno ilustriranih priča za djecu koje mališanima donose važne lekcije na njima pitak način. Posebno nam je drago što je većina upravo iz pera domaćih autora i umjetnika, a oni strani su istaknuti best-selling autori.

Okupili smo najljepše slikovnice za djecu!

Princeza Čučkolina, Jelena Veljača i Ana Tevšić Nauković

Princeza Čučkolina

Nakon brojnih kolumni i scenarija, Jelena Veljača ušla je u svijet dječje književnosti. Police slikovnica postale su bogatije za još jedno hrvatsko izdanje, ovog puta u suradnji spisateljice i autorice Jelene Veljače i dizajnerice Ane Tevšić Nauković. ‘Princeza Čučkolina’, nastala iz Jeleninog pera i s Aninim ilustracijama, donosi priču o različitosti i prihvaćanju samih sebe te drugih oko nas. Inspirirana je majčinstvom, namijenjena je odraslima i djeci, svima koji se osjećaju drugačijima i pratit će put svakog čitatelja da spozna da je ova ilustrirana priča zapravo o njima samima.

“Princeza Čučkolina je priča o svoj djeci koja su “drugačija” ili odrastaju “drugačije”. Moram staviti navodnike uz tu riječ, jer smo zapravo svi drugačiji – i to je nekako poanta priče. Sanjam o svijetu u kojem će se različitosti slaviti i u kojem će one biti alat osnaživanja i samoosnaživanja, a ne prostor stigmatizacije i traume”, komentirala je Jelena Veljača na predstavljanju knjige.

Divlja simfonija, Dan Brown i Susan Batori

Ovog je vikenda svjetski poznati autor bestselera Dan Brown u Zagrebu predstavio svoju novu slikovnicu ‘Divlja simfonija’ i glazbu koju je sam za nju skladao. Brown nam je inače poznat kao vrhunski autor najnapetijih trilera pa je ‘Divlja simfonija’ već je i sama po sebi “iznenađenje.” Nije riječ o romanu, već o dječjoj slikovnici, ali iznenađenje je još i veće jer u tom izdanju – zapravo interaktivnoj, multimedijskoj i bogato ilustriranoj knjizi za djecu stihove pjesama i ilustracije prate originalne Brownove skladbe.

Mali ljudi, veliki snovi, Maria Isabel Sanchez Vegara

slikovnica Mali ljudi veliki snovi

U lipnju su nam stigle neke od najljepših slikovnica koje smo vidjele na policama naših knjižara. ‘Mali ljudi, veliki snovi’ serija je knjiga autorice Marije Isabel Sanchez Vegare. Ukupno šest slikovnica sadržavaju biografije brojnih zvijezda prezentirane na djeci blizak način. Od modne ikone Coco Chanel, kultne umjetnice Fride Kahlo, glazbenika Davida Bowieja, znanstvenika i vizionara Stephana Hawkinga te prve svjetske programerke Ade Lovelace. Na kraju svake od tih edukativno-zabavnih priča nalazi se životopis osobe kojoj je posvećena, s obiljem podataka i fotografija, a svaku od knjiga ilustrirao je drugi umjetnik.

Mi nismo sami, Alma Pongrašić i Hana Vrca

Posebno nam je za oko zapela divna slikovnica s humanitarnom notom – ‘Mi nismo sami.’ Autorski dvojac Alma Pongrašić (tekst) i Hana Vrca (ilustracije) izradile su knjigu MI (NI)SMO SAMI za izdavačku kuću Kreativna mreža kojom djeci i odraslima žele skrenuti pozornost na dostojanstveni život svih bića. Umjesto jednog glavnog junaka, priču priča cijeli „zbor“ napuštenih pasa. Otvoreno i naivno, onako kako to samo psi znaju: govore nam o svojoj samoći, tuzi, strahu, nadi, ali istovremeno s dozom optimizma. Pongrašić i Vrca zajednički tako potiču na udomljavanje pasa i podižu svijest o napuštenim životinjama. Divan je ovo primjer kako najljepše slikovnice za djecu mogu potaknuti na dobro djelo, biti edukativne, a istovremeno zabavne i djeci i odraslima.

Male životinjske priče, Sarah Stručić i Nejra Turčinović

Obiteljski obrt Shtorija nedavno je izbacio seriju slikovnica za djecu predškolskog uzrasta. ‘Male životinjske priče’ osmislila je Sarah Stručić, a ovdje pročitajte što nam je sve otkrila o svom projektu. Slikovnice je ilustrirala umjetnica Nejra Turčinović iz Zenice, a tiskane su u Hrvatskoj te im je cilj dati priliku roditeljima da se kroz kvalitetnije vrijeme povežu s djecom.

Zašto ne volim proljeće, Marko Jovanovac i Zoran Maljković

Hrvatski autor Zoran Maljković, već istaknuti urednik domaćih i stranih knjiga, prošle je godine predstavio svoju drugu priču za djecu ‘Zašto ne volim proljeće’ koju je ilustrirao hrvatski umjetnik Marko Jovanovac. Knjiga prati junaka koji proljeću mnogo toga zamjera, ali jedan izlet s bakom, djedom i najboljim prijateljem uspjet će sve promijeniti na neočekivani način. Doza nostalgije i dirljive zgode s bakom i djedom zasigurno će zabaviti vaše klince, ali ostaviti utisak i na vas.

Svemirsko prijateljstvo, Iva Novosel i Ana Kadoić

Nova dječja slikovnica „Svemirsko prijateljstvo“ koja je nastala u suradnji autorice Ive Novosel i ilustratorice Ane Kadoić. Radi se o slikovnici za djecu, ali i za odrasle, koja najkraće rečeno donosi priču o prihvaćanju različitosti. Autorica Iva Novosel je kroz jedinstvenu priču uspjela spojiti dva naizgled potpuno različita svemira u jedan zajednički pod nazivom prijateljstvo, dok je ilustratorica Ana Kadoić kroz jedinstvene ilustracije oživjela i dala novu dimenziju najljepšoj vrsti ljubavi, prijateljstvu.

Dječak, krtica, lisica i konj, Charley Mackesy

Najljepše slikovnice za djecu sve su popularnije, ali ovo je jedan od naših najvećih favorita. Moderna basna za sve uzraste, predivna knjiga Dječak, krtica, lisica i konj, pokušava naći odgovore na univerzalna pitanja u stotinjak divnih crteža cijenjenog britanskog ilustratora Charleyja Mackesya. Svojim blagim, poetičnim tekstom te rapsodijom crnog tuša i pomno odabranih detalja u boji, ova jedinstvena knjiga nudi inspiraciju i nadu u nesigurnim vremenima. Ovo je priča koja govori o prijateljstvu jednog znatiželjnog dječaka, jedne pohlepne krtice pune života, jedne lisice koju je život učinio opreznom i jednog mudrog, nježnog konja. Četvero prijatelja istražuje svijet. Postavlja si pitanja. Prolazi kroz oluje. Uče voljeti.

Foto: PR, Mateja Vrčković, Mozaik knjiga, Instagram

Učitati još
Zatvori