Listopad donosi čak 8 novih naslova na svjetskoj književnoj sceni

Listopad donosi čak 8 novih naslova na
svjetskoj književnoj sceni

View this post on Instagram

A post shared by teapro ? Tatjana & Tom (@teaprouk) on

Čini se kako je ovaj  listopad na svjetskoj sceni izdavaštva uistinu plodonosan. Ugledni svjetski autori u proteklom su periodu mnogo radili pa sada možemo vidjeti sve što se mjesecima, odnosno godinama  pripremalo. Na tržištu je tako osvanulo čak osam zanimljivih naslova koji će obilježiti ne samo aktualni listopad već se za neke od naslova predviđa i veliki uspjeh koji bi mogao ostaviti traga u književnosti. Na tom popisu su se našli memoari koji ostavljaju bez daha, trileri koji doslovno izazivaju glavobolju, drame o disfunkcionalnim obiteljima te zbirke kratkih priča. Stoga je vrijeme da se udobno smjestimo, odaberemo omiljene naslove, pripremimo bilježnicu za upisivanje najdražih citata i uživamo u umjetnosti.

View this post on Instagram

A post shared by Polly Florence (@polly.florence) on

All You Can Ever Know, Nicole Chung

Kultura i potraga za obiteljskim korijenima nalaze se u središtu ovog debija. Chung, porijeklom Koreanku usvoji bijelac. Ona odraste u autsajderku, suočena s rasizmom i iz dana u dan propituje svoj identitet. No, rođenje vlastitog djeteta Chung potakne da nauči više o biološkim roditeljima, Koreancima koji su joj dali život. Ovo je knjiga memoara koja nas suočava i s lijepom i teškom stranom života u svijetu koji često zna biti nepravedan prema “malom” čovjeku.

Well – Read Black Girl, urednice Glory Edim

Ovo je esencijalna zbirka popularnog književnog kluba koja okuplja radove i razgovore s afroameričkim spisateljicama, uključujući nacionalnu književnicu Jesmyn Ward, feminističku teoretičarku Barbaru Smith i glumicu Gabourey Sidibe.

Bitter Orange, Claire Fuller

Kada se Frances useli u potkrovlje kuće, upada u nesvjesno prijateljstvo s nekonvencionalnim, hedonističkim parom koji boravi u sobi ispod. No, kako se ljeto i njihov odnos razvijaju, ona počinje otkrivati nedosljednosti u pričama njezinih novih prijatelja. Također, čudna događanja u kući prisilila su je da propituje sve što ona vjeruje o paru koji je pustila u svoj život.

White Dancing Elephants, Chaya Bhuvaneswar

Riječ je o provokativnoj zbirci koja se sastoji od 17 priča. Ovdje ćete naići na priču žene koja se suočava s pobačajem. Likovi koji se isprepliću su neobični, a njihovi karakteri komplicirani. Terapeut otkriva svoju neugodnu opsesiju novom pacijenticom, a upoznat ćete i akademika koji ispituje trudnoću i povezanost sa suprugom najboljeg prijatelja.

A Well-Behaved Woman, Therese Anne Fowler

Za one koji se ne mogu oduprijeti zavirivanju iza zavjese povijesti, ovaj roman inspiriran životom Alve Vanderbilt zasigurno će oduševiti. Udana u obitelj Vanderbilt, ali zanemarena društvenom elitom New Yorka, Alva je branila očekivanja njezinog doba kako bi obitelj stekla značaj, dobrovoljnu naklonost elita i podigla se na kraljevski status tijekom zlatnog doba New Yorka.

Melmoth, Sarah Perry

Autorica zapaženog djela iz 2017. The Essex Serpent sada se vraća u velikom stilu s još jednom gotičkom pričom. Ovaj put riječ je mladoj ženi koja postaje zarobljena u mrežu legendarnog demona.

Friday Black, Nana Kwame Adjei-Brenyah

Satirična zbirka priča koja progovara o svakodnevici današnje Amerike, od crnog petka do pucnjava u školama.

Family Trust, Kathy Wang

Obitelj Huang suoči se s činjenicom da je  glava obitelji Stanley obolio od raka. Teške trenutke proživljavaju neostvareni sin Fred, kćer Kate preplavljena emocijama, bivša supruga Linda i sadašnja supruga Mary te se moraju suočiti sa skorim gubitkom, kao i otkrićem da obiteljsko bogatstvo možda i ne postoji kao što je tvrdio Stanley.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori