Odabrali smo nekoliko divnih, pozitivnih knjiga uz koje ćete promijeniti način razmišljanja

Odabrali smo nekoliko divnih, pozitivnih knjiga uz koje ćete promijeniti način razmišljanja

Ove smo jeseni odlučili započeti ispočetka, posvetiti se novim ciljevima, idejama i željama. Nakon što smo predstavili popis najboljih knjiga za organizaciju uz koje smo se lakše vratili u rutinu, stigli smo i do štiva koje će nam olakšati svakodnevni život i podsjetiti kako vedrije gledati na svaku novu situaciju. Zasigurno će nam u pamćenju ostati poglavlje, poruka ili priča iz neke od ovih knjiga koje su nas osvojile lijepim ljudskim pričama, pričama o uspjehu ili metodama uz koje ćemo s većim entuzijazmom pristupiti svakodnevici.

Tuesdays with Morrie, Mitch Albom

‘Tuesdays With Morrie’ jedna je od najtoplijih priča na koje smo naišli, a ima gotovo pa status klasik. Knjiga prati autora Mitcha Alboma koji nas vodi kroz svoje susrete s Morriejem Schwartom, profesorom s fakulteta, svojim mentorom kojeg je posljednji put vidio prije dvadesetak godina.

U posljednjih mjesec dana Morriejevog života (koji će se ugasiti zbog ALS-a), Mitch svakog utorka odlazi, kao nekad, u učionicu s profesorom, a njihovo ponovno stvoreno prijateljstvo služi mu kao posljednja lekcija o tome kako živjeti.

Chicken Soup for the Soul, Jack Canfield, Mark Victor Hansen

Sabrane priče motivacijskih govornika Jacka Canfielda i Marka Hansena postale su instant bestseller. Za razliku od žanrovski sličnih knjiga, ‘Chicken Soup for the Soul’ vodi nas u velike i male životne uspjehe običnih ljudi. Serijal knjiga proslavio se načinom na koji je potaknuo čitatelje da promijene svoj život i ostanu pozitivni čak i kad se isto čini kao nemoguća misija. Kolekcija priča protkana je malim mudrostima i anegdotama koje će vam vratiti optimizam, a istovremeno će vam biti pravi gušt čitati. Od objave prve knjige, razvila se čitava industrija Chicken Soup for the Soul Entertainment koja se uskoro razgranala u razne sfere poput industrije zdrave hrane i medijske industrije.

A Million Miles in a Thousand Years, Donald Miller

Donald Miller u svojoj nas šestoj knjizi vodi na vlastito putovanje jer je i sam u jednom periodu počeo preispitivati svoj pogled na život. ‘A Million Miles in a Thousand Years’ prikazuje s čim se sve Miller nosio za vrijeme prilagodbe svog memoara ‘Blue Like Jazz’ u scenarij za film.

Kako se suočava s vlastitom pričom, tako polako shvaća kako da zaista on ‘piše svoju životnu priču’, a ne da ju samo prepričava. Čitatelje vodi kroz život koji ide s monotonog do nevjerojatnog; od spavanja po cijele dane do bicikliranja po Americi, od sanjarenja o ljubavi do upoznavanja prave osobe i slično.

Don’t Sweat the Small Stuff, Richard Carlson

Richard Carlson napisao je jedinstveno štivo koje je istovremeno lako za čitati, a nudi praktične savjete kako ostati smiren u stresom ispunjenom životu na poslu, kod kuće, na fakultetu, u školi i slično. Pokušava nam skrenuti pažnju da su male stvari koje nas izluđuju u svakodnevnom životu samo – male stvari. Uz sitne promjene koje nam predlaže, Carlson nam pokazuje kako možemo postati tolerantniji i strpljiviji svakog dana.

Year of Yes, Shonda Rhimes

Shonda Rhimes prava je tvornica svega uspješnoga: serije ‘Grey’s Anatomy’, ‘Scandal’ i ‘How to Get Away With Murder’ samo su neke od najvećih uspješnica. Njezini se likovi najčešće ne ustručavaju ni u čemu pa je tako teško posumnjati da je Rhimes sama po sebi introvert i da je uvijek pokušavala izbjeći javne govore i izlaganja, odbijala je bilo kakav scenarij koji ju je strašio. I baš kad joj je sestra jedne večeri za to prigovorila rečenicom ‘Nikad ne kažeš ‘da’ na ništa’, autorica je izazvala samu sebe. ‘Year of Yes’ prati godinu dana njezinog života i sve situacije u kojima se snašla za vrijeme izazova. Duhoviti i intimni memoar osvrće se na njezin život prije te godine i nakon i izuzetno je zabavno štivo za sve.

59 Seconds: Think a little, change a lot, Richard Wiseman

Nešto praktičnija i konkretnija je knjiga Richarda Wisemana, profesora psihologije koji nudi sasvim novi pristup pozitivnosti i produktivnosti. Njegov je cilj bio objasniti čitateljima na koji način mogu svoje želje ispuniti u nekoliko minuta, a ne mjeseci. Fokusira se na promjenu razmišljanja, prestanak odgađanja i poticanje ambicije uz pomoć brzinskih tehnika koje možete uklopiti u svakodnevni život. U svojoj knjizi psiholog objašnjava “zašto čak i razmišljanje o teretani može pomoći da ostanete u formi” i “zašto igranje s kemijskom olovkom može poboljšati raspoloženje.”

Foto: Unsplash, Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori