Knjiga tjedna: ‘Wow, No Thank You’ progovara o onome o čemu svi mislimo

Knjiga tjedna: ‘Wow, No Thank You’ progovara o onome o čemu svi mislimo

Nakon što smo vam donijeli preporuke naših hrvatskih book influencerica te izdvojili najljepše ljetne knjige za Journal Book Club – vrijeme je za jednu netipičnu knjigu tjedna. U realnost nas vraća zbirka eseja Samanthe Irby, autorice već poznate po genijalnoj knjizi ‘We Are Never Meeting in Real Life.’ Zbirka objavljena početkom godina pod nazivom ‘Wow, No Thank You’ dokazala je još jednom da Irby briljira u sarkazmu, humoru i komentiranju društva u svom otkačenom stilu.

Iskreno, britko i urnebesno

Samantha Irby u novim esejima detaljno komentira životno stanje uma u trenutku kad joj je 40 godina, udana je i živi sa suprugom u Midwestu. Samantha Irby u novim esejima detaljno komentira životno stanje uma u trenutku kad joj je 40 godina, udana je i živi sa suprugom na srednjem zapadu. Ostavila je svoj posao na recepciji u veterinarskoj klinici, napustila Chicago i sada živi u republikanskom gradiću u kojem održava redoviti književni klub. U svom novom ‘ispoliranom’ životu Irby ide na neugodna i loša druženja s novim prijateljima, sastaje se u Los Angelesu sa “mršavim, blistavim ljudima’ dok je ona tek “osoba sa srednjeg zapada koja obožava pomfrit sa sirom’ i skriva neotvorene račune ispod jastuka.

Čitatelji zaljubljeni u stil pisanja

Iako se na prvu čini da je knjiga tematski pogođena za ona iznad 40 godina, po mnogim je recenzijama ta tvrdnja daleko od istine. Štoviše, mlađa je publika apsolutno zaljubljena u Irbyin humor, način na koji prezentira svijet i činjenicu da govori ono što svi mislimo. I to u njoj svojstvenom sassy stilu.

Nerijetko progovara vulgarno i na repertoaru u njezinim esejima nalaze se misli o kojima se inače ne piše dovoljno – od tipičnih svakodnevnih neugodnosti do ozbiljnih problema koji kolaju društvom. Takva iskrenost, što u temama kojih se dotiče pa tako i u načinu pisanja, izuzetno je zabavna, a čitatelji se slažu da je humor i smijeh nešto što nam najviše treba ovog ljeta.

Kao što u recenziji New York Timesa glasi; “To je njezin glas; običan, uvjerljiv i lako je za povzati se s njim. Može otići u vrhunce blesavosti, a zatim nas, bez ikakvog napora odvesti u najmračnije kutke svoje prošlosti.”

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori