Knjiga tjedna: ‘Clap When You Land’ najbolji je novi young adult roman

Knjiga tjedna: ‘Clap When You Land’ najbolji je novi young adult roman

Goodreads je nedavno objavio najbolju knjigu 2020. godine i to u svakoj kategoriji, a na prvo je mjesto među young adult romanima zasjela upravo naša nova knjiga tjedna. Već dugo nismo naišli na ovako obećavajući YA roman kao što je ‘Clap When You Land’ autorice Elizabeth Acevedo koji nam izgleda kao nova young-adult senzacija. Kao što su to svojevremeno bile, primjerice, ‘Eleanor and Park’ ili knjige Johna Greena.

Osim nagrade Goodreads Choice, roman ‘Clap When You Land’ već je nagrađen nagradama National Book Award i svrstao se na bestselling listu New York Timesa. Recenzije na omiljenoj book platformi svjedoče oduševljenju čitatelja ovom, kako mnogi navode, bitter-sweet životnom pričom.

Roman ‘Clap When You Land’ – priča inspirirana stvarnim događajima

Radnja prati Caminu Rios, tinejdžerku koja živi za ljeta koja provodi s ocem koji dolazi živjeti s njom u Dominikansku Republiku. Međutim, na dan kad bi njegov avion trebao sletjeti i Camina ga dočekati, na aerodromu nalazi hrpu uplakanih, očajnih ljudi. Istovremeno u New Yorku, Yahaira Rios odlazi kod ravnatelja gdje će joj njezina majka morati priopćiti da joj je otac poginuo u tragičnoj nesreći. Dvije djevojke koje su kilometrima, ali i načinima života, udaljene otkrivaju jedna drugu tek kad saznaju za smrt svog oca. Takav ih gubitak spaja i daje im sasvim novu perspektivu na vlastite živote.

Acevedina priča zapravo se temelji na istinitom događaju koji se dogodio dva mjeseca nakon 9/11 terorističkog napada. Avion American Airlinesa koji je letio za Dominikansku Republiku srušio se u Queensu u New Yorku, a događaj je šokirao dominikansku zajednicu. Autorica je tako htjela preispitati traume koje su prolazile te obitelji, a uz to istražiti pitanje kulture, načina na koji se različite nose s traumom. Dok se Camino mora nositi s teškim uvjetima u kojima živi u Puerto Plati i suočiti se s činjenicom da će teško ostvariti svoj san o bijegu iz životnih okolnosti, Yahira se mora suočiti s novom dinamiku unutar raspadnute obitelji.

Dirljiva priča oduševila je čitateljsku publiku i uvjerljivo odnijela titulu najboljeg YA romana 2020. godine i bila bi savršeni poklon pod borom.

Foto: Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori