Knjiga tjedna: U Halloween vikend ulazimo s jezivom ‘Rebeccom’

Knjiga tjedna: U Halloween vikend ulazimo s
jezivom ‘Rebeccom’

Stigao nam je ovogodišnji Halloween vikend, ali za razliku od prijašnjih godina, ovaj planiramo provesti kod kuće. Možda ćete Halloween, koji smo tijekom godina toliko zavoljeli zbog filmova, maskiranja i jezive jesenske atmosfere, provesti i u društvu prijatelja dok rezbarite bundeve. No, čak i ako niste u tom raspoloženju, naša knjiga tjedna zasigurno će vas ušuškati u taj hladni, jezivi vibe.

Ovih je dana sve u znaku knjige ‘Rebecca’ autorice Daphne du Maurier.

Klasik koji je danas življi nego ikad

Tko bi rekao da je knjiga ‘Rebecca’ prvi put izašla 1938. godine? Upravo suprotno, trenutno se čini aktualnijom nego posljednjih godina, a to možemo pripisati i novoj filmskoj inačici romana s Lily James i Armijem Hammerom u glavnim ulogama. Film je nedavno izašao na Netflixu, upravo uoči Halloweena pa ga svakako možete staviti na svoju listu strašnih filmova koje sutra gledate.

Radnja knjige prati sramežljivu mladu ženu koja tijekom boravka u Francuskoj upoznaje Maxima de Wintera. Šarmantni udovac visokog statusa brzo joj zapinje za oko i ljubavna afera između njih dvoje zaiskri odmah. Odluče se vjenčati, a zatim odlaze na njegovo imanje i palaču Manderley u malom mjestu Cornwall.

Tek tada naša junakinja postepeno počinje uočavati neobične sitnice na svom suprugu, a sumnja raste kako ju sve češće okružuju neobična zbivanja na imanju. Počinje shvaćati da preminula supruga njezinog muža možda je mrtva, ali istovremeno se čini potpuno živom jer dominira životima ljudi na imanju. Tajanstvena i fatalna Rebecca je svugdje; u svakom kutku svake prostorije, u svakoj uspomeni stanovnika imanja. Mračni prizori i scene u palači, zastrašujuća atmosfera u hladnom Manderleyju i nelagoda kojom je prožeta knjiga idealna je za Halloween atmosferu i čitanje pod dekicom.

Knjiga ‘Rebecca’ postala je best-seller odmah po objavi. Uspoređivali su ga s romanom ‘Jane Eyre’ Charlotte Bronte, a du Maurier je otkrila da je tema ljubomore niknula iz njezinog vlastitog života. Autoričin suprug bio je već zaručen za glamuroznu ženu i du Maurier je priznala da ju je sumnja u njihovu aferu dugo proganjala. Du Maurier je za svog života napisala tri romana i brojne kratke priče i drame. Većinu je svojih djela smjestila upravo u Cornwall gdje je provela gotovo cijeli život i to je mjesto uvelike inspiriralo njezine opise i pejsaže.

Foto: Instagram, Mozaik

Učitati još
Zatvori