Journal Book Club: Povijest pčela

Journal Book Club: Povijest pčela

Nova knjiga Journal Book Cluba je roman Povijest pčela spisateljice Maje Lunde. Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjizi, a i diskusije su više nego dobrodošle!

Maja Lunde norveška je književnica i scenaristica, autorica desetak knjiga za djecu i mlade. ‘Povijest pčela’ njezin je prvi roman za odrasle, distopijska priča s ekološkom potkom o izumiranju pčela – prvi dio autoričina četverodijelnog ciklusa o temeljnim egzistencijalnim temama s kojima se suočava suvremeni svijet. Knjiga je 2015. godine nagrađena prestižnom nagradom Norveški Bookseller.

Maja Lunde: Povijest pčela

Radi se o epskoj priči u kojoj se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost, koja ispituje čovjekov odnos prema religiji, znanosti, no u prvom redu prema prirodi – priča je to o tome kako čovjekova interakcija i s najmanjim bićima može presudno utjecati na to hoćemo li opstati kao ljudska vrsta ili nećemo. ‘Povijest pčela’ roman je s globalno relevantnom temom s obzirom na stanje suvremenog svijeta ugroženog klimatskim promjenama što se odvijaju sve bržim tempom. U pozadini ove opće teme tri su snažne, intimne priče o odnosu između roditelja i djece. Ono što je zajedničko trima glavnim likovima – biologu i trgovcu sjemenjem Williamu, koji živi u Engleskoj sredinom 19. stoljeća, i koji je konstruirao novi tip košnice; pčelaru Georgeu, koji živi u Americi sredinom 20. stoljeća i vodi unaprijed izgubljenu bitku u uzgoju pčela suočen s modernom agrikulturom; Kineskinji Tao, koja živi u Kini krajem 21. stoljeća, u vrijeme kad su pčele već izumrle – jest to da su spremni učiniti sve da bi njihova djeca imala život bolji od njihova.

Knjiga je jednostavno – fantastična. Iako nas još uvijek ‘drže’ distopije, ova je drugačija. Sve tri priče imaju mnogo toga zajedničkog i povezuje ih određena simbolika. To polako počinjemo shvaćati čitajući  i njihova povezanost nas je jednostavno, opčinila. Sve tri obitelji su unutar sebe jako povezane iako se radi i o generacijskim jazovima i nerazumijevanju.

No, ako su sve te tri priče i razdoblja ljudske povijesti povezani?  Maja nam na uzbudljiv i dirljiv način priča o suradnji između generacija, nevidljivim sponama ljudske povijesti i povijesti pčela. Ona kroz ovu knjigu postavlja jedno od najvažnijih i gorućih pitanja sadašnjice:  kako se odnosimo prema prirodi, životinjama i našoj planeti? što činimo Zemlji i u kakvom stanju ju ostavljamo našoj djeci? Hoće li biti dovoljno hrane za buduće generacije? Jesmo li svjesni što joj činimo? Jesmo li spremni na izumiranje jedne životinjske vrste koja može promijeniti sve? Knjiga donosi mnogo odgovora i njezina poruka je jako važna i upečatljiva, snažna.

Sretnica ili sretnik može osvojiti upravo knjigu Povijest pčela pošalje li svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila POVIJEST PČELA, do 15. lipnja kada ćemo objaviti sretnog dobitnika ili dobitnicu. Također, kako biste bili u prilici osvojiti knjigu, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezano za ovaj novi klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi…

Čestitamo Ivi Sambolek!

Foto: Sanja Jagatić Photography

Učitati još
Zatvori