Journal Book Club: Koje knjige ćemo čitati u svibnju 2019.?

Journal Book Club: Koje knjige ćemo
čitati u svibnju 2019.?

Nove knjige na našem popisu…

Donosimo nekoliko novih naslova kojima sigurno nećete moći odoljeti, a koja će nas knjiga posebno osvojiti saznat ćete početkom svibnja!

Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi.

Južina, Nebojša Lujanović

Kada, razočaran i prevaren, mladi doktor znanosti i umjetnik Pavle Kafadar zvan Paško odluči raskrinkati i uništiti karijeru uglednog profesora Josipa Grge Karamana, i ne sluti da će pokrenuti lavinu događaja. Prevaren i očajan, Paško zna da istina o profesoru i njegovim mutnim radnjama mora postati javna, a to je moguće samo ako se dogodi zločin koji se nije dogodio. U svoj pomno smišljeni plan Paško uključuje splitske redikule, torcidaše, branitelje… no stvari ubrzo izmiču njegovoj kontroli. Ono što se činilo kao idealna prilika za osvetu postaje ogledalo Splita i njegove elite, a na vidjelo isplivava pravi zločin iz devedesetih godina.

Paško i njegova ljubav prema jednoj ženi te njegova nemogućnost da ostvari svoje ambicije svojim radom i znanjem, da živi život dostojan čovjeka, vode ga u ludilo, a njegova pobuna protiv sistema postaje pobuna koju prihvaćaju i drugi.

Južina je roman u kojem se osjeća i Smojin Split, i duh Mediterana, ali i oporost i surovost svojstvene našem vremenu koje ne voli i ne podnosi gubitnike. Južina je veličanstven roman o Splitu i najveća posveta njegovim redikulima, roman koji se može čitati kao napeti krimić, kao intiman ljubavni roman, kao knjiga o pobuni i otporu i kao drugačija posveta Splitu.

Pokopana prošlost, Allen Eskens

Ovaj brutalno napet i intenzivan triler sasvim neočekivanog kraja jedan je od najboljih trilera posljednjih godina. Maestralno pisanje i izvrsna razrada priče Eskensu su osigurali brojne nagrade i priznanja te ogromnu popularnost među čitateljima diljem svijeta.

Priča prati studenta Joea Talberta koji ima zadatak iz kolegija engleskoga jezika: intervjuirati neznanca i napisati njegovu kratku biografiju. Joe obilazi obližnji dom za bolesne i nemoćne u potrazi za osobom koja će biti tema njegova rada. Ondje upoznaje Carla Iversona.

Carl je teško bolestan veteran Vijetnamskog rata – i osuđeni ubojica. Preostalo mu je tek nekoliko mjeseci života pa je, nakon trinaest godina provedenih u zatvoru zbog silovanja i ubojstva, dobio uvjetni otpust i smješten u dom. Sa svojom susjedom Lilom, Joe se upušta u potragu za istinom i, nit po nit, raspleće misterij Carlove osude. Hoće li Joe otkriti istinu prije nego što bude prekasno za bijeg od njenih posljedica?

 

Najdraže moje, Gabriel Tallent

Najbolji prvijenac, najbolja nova knjiga godine, nevjerojatan roman, jedna od najvažnijih knjiga desetljeća, impresivno lijepa knjiga, dramatičan roman koji slama srce čitatelju – samo su neki od opisa New York Timesa, BBC-a, Wall Street Journala, Glamoura, Guardiana i mnogih drugih za NAJDRAŽE MOJE.

Ovaj zaista briljantan roman, remek-djelo i apsolutni bestseler nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Gabriel Tallent napisao je brutalnu, prelijepu prozu koju ne smijete propusiti.

Bol, Lisa Gardner

Psihološki triler koji vam izaziva trnce, ali i mami suze. Priča je prepuna napetih prizora i neočekivanih zapleta koji vas tjeraju da mahnito okrećete stranice. – USA Today

@stilus_knjiga

Živi mi se, Ingrid Divković

U romanu Živi mi se tri su junakinje čiji je odnos na prvi pogled činovnički definiran – udomljena tinejdžerica, udomiteljica i odgojiteljica – što u početku otežava iskazivanje autentičnih emocija, da bi se do kraja romana, kao i u životu, pokazalo kako su zadani odnosi idealni za oblikovanje uloga koje su morale odigrati.

Elena je žena u kasnim tridesetima čiju sreću u braku narušava samo neostvarena želja za djetetom, stoga prazninu koju osjeća u samotnim večerima nastoji ispuniti vinom. Naida je odgajateljica u domu i pokorno prihvaća sve što joj život nosi, nesebično dajući svoju ljubav domskoj djeci, da bi u dirljivom raspletu ispovjedila kaznu kojom ju je žigosala sredina. Ana je tinejdžerica bez roditelja, na pragu djevojaštva, željna slobode, doživljaja i obećanog leta u koji hrli bijegom i gotovo nadrealnim noćenjem u kući bijelih prostorija okruženoj vrtom i kamenim skulpturama. Sve tri svjesne su svoje moći da vole i teže ostvarenju svoje ljubavi.

Simbolika leptira, njegovih krila, leta i slobode koju osvaja metamorfozom iz gusjenice u kukuljici, motiv je koji se kroz Živi mi se provlači poput refrena. Leptir podsjeća na nužnost promjene koju treba prihvaćati s povjerenjem, kao što je prihvaća leptir, kojem će krila narasti kako bi tri dana letio zbog ljubavi. Let, ali i ranjivost leptira, dobiva novo značenje kad u Elenino susjedstvo doseli „dijete-leptir“.

@stilus_knjiga

Učitati još
Zatvori