Journal Book Club: Koje knjige ćemo čitati u ožujku 2019.?

Journal Book Club: Koje knjige ćemo
čitati u ožujku 2019.?

Journal Book Club za ožujak je pripremio deset jako interesantnih naslova – od romana pa sve do knjige koja će vam pomoći da se lakše nosite sa stresom na poslu. Koje smo sve naslove odabrali, saznajte u nastavku….

Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi.

Sladoledari, Ernest van der Kwast

Je li sladoled ikome donio nesreću? Je li se zbog njega netko posvadio, udaljio, ozlovoljio? Je li odgovarajuća kombinacija okusa ikoga otjerala na drugi kraj svijeta, natjerala u podrum, ili – ne daj bože – u pjesništvo? Postoji li na ovom svijetu osoba koju sladoled – makar na jedan sladak trenutak – nije učinio sretnom? U svome međunarodno uspješnom romanu Sladoledari Ernest van der Kwast odat će nam sve, a njegova priča o obitelji Talamini, glasovitoj dinastiji sladoledara-umjetnika, i njezinoj crnoj ovci Giovanniju, koji svoj životni poziv pronalazi u poeziji i putovanjima, osvojit će nas duhovitošću i poetičnošću. Na pitanje može li povijest sladoleda biti topla, može li nas ugrijati osvjetljujući one tajne predjele koje dijelimo svi, pričajući o sumnjama i očekivanjima, o ljubavi i obitelji – ovaj fantastični roman ima samo jedan odgovor: kategorično da!

@fraktura_najbolja_literatura

29 sekundi, T. M. Logan

Senzacionalni triler iz pera autora knjige Laži. Ako su vam se svidjeli romani Friend Request Laure Marshall i I Am Watching You Tesse Driscoll, ovo je knjiga za vas.

@stilus_knjiga

Sunce i njeni cvjetovi, Rupi Kapur

Indijska pjesnikinja Rupi Kaur poseban je fenomen.

Kako je sama Rupi opisala knjigu:

„sunce i njeni cvjetovi
zbirka je pjesama o
tuzi
prepuštenosti trenutku
poštivanju korijena
ljubavi
i osnaženju sebe
podijeljena je na pet dijelova
venem, padam, puštam korijenje, rastem, cvatem
– o knjizi“

@stilus_knjiga

Još uvijek Alice, Lisa Genova

Protagonistica romana Još uvijek Alice je Alice Howland, cijenjena profesorica kognitivne psihologije na Sveučilištu Harvard, a posebna joj je specijalizacija lingvistika. U sretnom je braku s jednako tako uspješnim suprugom Johnom s kojim ima troje odrasle djece: Annu, Lydiju i Toma. Tek što navrši 50 godina, Alice se počne događati da zaboravi riječ usred predavanja, onda zaboravi kako da se vrati kući iz svoga susjedstva i zabrine se. Nakon dijagnoze rane Alzheimerove bolesti i spoznaje da ju je vjerojatno naslijedila od oca te da i njezina djeca mogu naslijediti bolest od nje, počinje drugi život Alice Howland, ali i svih oko nje.

Alice u tom životu prestaje biti iznimno sposobna i poštovana profesorica koja s lakoćom drži brojna pozvana predavanja na svjetskim sveučilištima, prestaje biti osoba čiji se život zrcali kroz profesionalnu kompetenciju i vrijednost i postaje osoba koja ulaže izniman napor u organizaciju svoje svakodnevice nastojeći sačuvati osjećaje, nadu, smislenost, borbu za svaki dan. Ulazeći duboko u Alicein um, ali i u čitav njezin svijet, autorica Lisa Genova u romanu Još uvijek Alice ocrtava odnose u kojima se i prostor i vrijeme i jezik rastaču, no ostaju dodiri, osmijesi i osjećaji, a djelići nepovezanih sjećanja ukazuju na to da je, koliko god teško, ipak moguće sačuvati bît vlastite ljudskosti.

Autorica Lisa Genova na web stranici Lisa Genova podiže razinu svjesnosti o Alzheimerovoj bolesti te nudi brojne korisne savjete kako ovu bolest spriječiti.

@ljevak_knjige

Medvedgrad, Fredrik Backman

Istina je u malim sredinama uglavnom nepoželjna. A Medvedgrad je mala sredina, gradić koji je izgubio na svim poljima. Ostao mu je samo hokej. Ima juniorsku ekipu koja je na korak do naslova državnog prvaka, što je za Medvedgrad pitanje opstanka. Ako pobijede, ostatak zemlje sjetit će se tog gradića s ruba šume, doći će sponzori i veliki igrači. Juniori se s tim pritiskom nose kako znaju. Kad jedan od njih počini zločin, zajednica reagira očekivano. Cijenu na kraju ipak netko mora platiti. Je li grad u ime hokeja i višeg cilja u stanju okrenuti glavu od pravde? I mogu li oni društvu ‘važniji’ nekažnjeno raditi što ih je volja?

@fokusnahit

Metalno Srce, Donal Ryan

S prosincem, Donal Ryan

U svojem virtuoznom debitantskom romanu Metalno srce, koji je dobio nekoliko prestižnih književnih nagrada (među kojima „Guardianovu” nagradu za najbolju debitantsku knjigu, Nagradu EU za književnost te nagradu Festivala knjiga u Dublinu, na kojem je Metalno srce proglašeno knjigom desetljeća), koristeći se glasovima 21 protagonista, autor sklapa razlomljenu sliku zajednice u šoku zbog ekonomske krize koja uništava živote stanovnika ruralnog irskog gradića. Lokalna građevinska tvrtka , koja je donedavno bila pokretač prosperiteta, propala je zbog recesije, a njezin ko-rumpirani direktor pobjegao je i ostavio na cjedilu svoje financijski uništene radnike. Ryanov prvi, briljantan i nagrađivan, roman Metalno srce povezan je s njegovim drugim romanom S prosincem u kojem se radnja zbiva se u u istom gradiću u ruralnoj Irskoj.  Ta se dva romana zapravo mogu promatrati kao cjelina jer prate zbivanja u istoj ruralnoj zajednici u razmaku od jednog desetljeća usredotočujući se na učinak ekonomske situacije na njihove protagoniste.
Svaki iz šarene palete Ryanovih likova na svoj je način zatečen i uzdrman nakon što se našao suočen s neizvjesnošću u vezi s vlastitim mjestom u drastično izmijenjenom svijetu. Ono što je osobito dojmljivo u Ryanovu stilu i karakterizaciji likova jest to da autor izvlači govor iz najdublje tišine: svjedočenje njegovih likova o tragičnoj situaciji koja ih je snašla odzvanja bogato i istinito, smiješno i tragično, banalno i osebujno – i mi ne možemo a da ih ne slušamo.

@ljevak_knjige

Knjiga radosti, Njegova Svetost 14. Dalaj Lama & Počasni nadbiskup Južne Afrike Desmond Tutu

Ova je predivna knjiga poziv na radost. Ispunjena duhovnošću, prijateljstvom, smijehom, promišljanjem, suosjećanjem i radošću, nastala je kada su se dvojica duhovnih velikana, dva prijatelja iz vrlo različitih kultura, Njegova Svetost 14. Dalaj Lama i Počasni nadbiskup Južne Afrike Desmond Tutu sastali u Dharamsali, Dalaj Laminom prebivalištu u izbjeglištvu kako bi proslavili Dalaj Lamin rođendan, ali i svijetu ponudili odgovore na neka univerzalna pitanja. U potrazi za vlastitom srećom, najprije ćemo je naći tako da pokušamo usrećiti druge, a prije sreće moramo pronaći radost. Ako smo sami radosni, i svijet će zbog toga biti radosniji, poručuju nam karizmatični duhovni vođe, a to potvrđuju i znanstvena istraživanja. Prisjećajući se događaja iz vlastitog života, uživajući u blagoslovima svakodnevnice, zadirkujući jedan drugoga i iskazujući si međusobno ljubav i poštovanje, govore nam o svemu onome što može oplemeniti ljudski život i kako pronaći sreću i radost u svijetu punom boli i patnje, ponovno se roditi svakoga dana.

@planetopijahr

Digitalna demencija, Manfred Spitzer

Ugledni njemački neuroznanstvenik i psihijatar Manfred Spitzer u knjizi Digitalna demencija: Kako mi i naša djeca silazimo s uma upozorava roditelje da djeci, čiji je mozak još u razvoju, ograniče vrijeme provedeno ispred ekrana digitalnih medija. Ključna je premisa da nas elektronički mediji – pametni telefoni, digitalni asistenti, računala, satelitska navigacija i stalna povezanost s internetom – „oslobađaju“ uobičajenih mentalnih napora te stoga postajemo sve ovisniji o tehnologiji, a naše psihičke sposobnosti slabe.

Mnoga djeca nemaju potrebe pamtiti informacije jer znaju da ih u svakom trenutku mogu „uguglati“, kaže Manfred Spitzer. Multitasking ili rad na više stvari istovremeno, sumanuto klikanje od stranice do stranice, odvlači djeci pažnju, rasipa energiju i remeti fokusiranje na ono što je važno. Što više vremena provode surfajući i igrajući razne igrice, djeca će imati više problema s pažnjom i koncentracijom. Osim toga, igrice mogu izazvati ovisnost. Nadalje, što više vremena provedu pred ekranima elektroničkih medija, djeca će imati to lošije društvene vještine, bit će nesocijalizirana i frustrirana.

Manfred Spitzer se pored Nicholasa Carra i Susan Greenfield među prvima usudio javno postaviti logična pitanja povezana s navedenim opasnostima te predložiti i zauzeti se za njihovo rješavanje koje bi bilo utemeljeno na objektivnim znanstvenim spoznajama. Među prvima je spoznao ozbiljnost problema i dao mu odgovarajući naziv – digitalna demencija – koji je danas već postao općeprihvaćen.

@ljevak_knjige

Posao, Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh, jedan od najpoznatijih duhovnih učitelja na svijetu, u ovoj nas knjizi poučava kako drevne budističke prakse prilagoditi modernom poslovnom životu. Disanje, meditacija, pozorno slušanje, suosjećanje i još mnogo toga mogu nam biti od velike pomoći u svakodnevnom radu i komunikaciji s kolegama i obitelji. Uz ove ćemo mudre savjete raditi učinkovitije, donositi više dobra sebi i okolini, a doživljavati manje stresa i više uživati u svome poslu.

@planetopijahr

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori