Koje filmove gledati ovaj tjedan u Kinoteci

Koje filmove gledati ovaj tjedan u Kinoteci

Svi oni koji nisu imali priliku dosad pogledati nagrađivani dokumentarac Ispod sunca koji donosi dosad neviđen uvid u propagandnu mašineriju Demokratske Narodne Republike Koreje moći će to učiniti večeras, u srijedu, u 20 sati. Tijekom godine dana redatelj Vitalij Manski dobio je jedinstven pristup u svakodnevicu obiteljI djevojčice Zin-mi koja je odabrana da sudjeluje u proslavi rođendana Kim Jong Ila. Snimanje teče prema strogim uputama nadležnih autoriteta i cenzora kojima je cilj predstaviti obitelj kao blistav primjer domoljubne jedinice no redatelj ipak uspijeva zabilježiti stvarnost života u Sjevernoj Koreji.

Od sredine tjedna nastavlja se niz projekcija ostvarenjima jednog od najvećih živućih njemačkih autora, Wima Wendersa. U Kinoteci će se tako moći reprizno pogledati dva naslova koja su prikazana u sklopu Tjedna Kinoteke: Nebo nad Berlinom, bezvremenska filmska priča o ljubavi anđela i cirkusantice, inspirirana Rilkeovim pjesništvom na rasporedu je u četvrtak u 20 sati, a u subotu će u istom terminu ponovno biti prikazan jedan od najpoznatijih Wendersovih filmova Pariz, Texas iz 1984. godine.

U petak u 20 sati na programu je Američki prijatelj, krimi drama iz 1977. koja je Wendersu osigurala proboj na međunarodnu scenu. Radnja filma temelji se na poznatom romanu Ripley’s Game Patricije Highsmith koji je 2002. doživio poznatu ekranizaciju s Johnom Malkovichem. U ulozi američkog krivotvoritelja umjetnina Toma Ripleya pojavljuje se Dennis Hopper, a Bruno Ganz tumači Zimmermanna, Nijemca kojeg Ripley uvlači u svoju mrežu zločina.

U subotu u 11 sati Kinoteka ponovno otvara vrata najmlađim posjetiteljima uz dugometražni 2D crtić Fantomski dječak autora Alaina Gagnola i Jeana-Loupa Feliciolija. Junak tog inteligentnog krimića je 11-godišnji Alex, maštoviti dječak koji dospije u bolnicu nakon što oboli od leukemije. Dok je u bolnici, Alex otkriva da ima supermoći koje mu omogućuju da leti nad gradom, levitira i prolazi kroz zidove. U isto vrijeme, opasni zlikovac domogao se kompjutorskog virusa pomoću kojeg drži cijeli New York u šaci. Uz pomoć policajca Lea i domišljate novinarke Maje, Alex mora spasiti grad u samo 24 sata.

Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna, a sve detalje možete saznati na centarcesarec.hr  i Facebook stranici.

Učitati još
Zatvori